Home Izbori Predsednički izbori moraju biti raspisani do 2. marta

Predsednički izbori moraju biti raspisani do 2. marta

65
0
Izbori 2017 - Srbija izbori
Foto: N1

Prvi krug predsedničkih izbora najverovatnije će biti održan 9. aprila, pokazuje Istinomerova analiza.

Izbori za šefa države moraju biti raspisani 2. marta, što znači da je prvi mogući datum održavanja predsedničkih izbora 2. april, dok je poslednji datum 30. april.

Prema Zakonu o izboru predsednika Republike, izbori moraju biti raspisani 90 dana pre kraja mandata aktuelnog predsednika, a ne smeju biti sprovedeni u roku manjem od 30 dana, niti dužem od 60. Ta izborna kombinatorika nas dovodi do zaključka da postoji pet mogućih datuma kada predsednički izbori mogu biti održani – 2, 9, 16, 23. i 30. april. U tom periodu moraju biti održana oba kruga, ukoliko to bude bilo neophodno.

Budući da se 16. aprila slavi Uskrs i da je malo verovatno da će građani na birališta baš na taj praznik, može se zaključiti da je najverovatniji datum za glasanje u prvom krugu 9. april. Ukoliko nijedan kandidat ne osvoji apsolutnu većinu glasova (više od 50 odsto), građani će predsednika izabrati u drugom krugu i to dve nedelje kasnije, odnosno 23. aprila.

Teoretski je moguće da između dva kruga prođe sedam dana, ali je zbog proceduralnih stvari kao što su proglašenje rezultata, rešavanje žalbi i štampanje i dostavljanje glasačkih listića, gotovo sigurno da će drugi krug biti održan posle 14 dana.

Takođe, postoji još jedna mogućnost, mada je ona manje verovatna. Predsednik Tomislav Nikolić mogao bi da podnese ostavku pre isteka mandata, pa bi izbori mogli da budu i u martu.

Vanredni parlamentarni uz predsedničke
Ukoliko Srpska napredna stranka, ipak, odluči da 9. aprila, zajedno sa predsedničkim imamo i vanredne parlamentarne izbore, Narodna skupština bi morala biti raspuštena najkasnije 23. februara.

Naravno, postoje i druge moguće kombinacije. Tako, na primer, ukoliko prvi krug predsedničkih izbora bude održan 2. aprila, onda bi izbori za narodne poslanike morali da budu raspisani najkasnije do 16. februara.

Ako se SNS ipak odluči da građani u prvom krugu glasaju na Uskrs, to bi značilo da izbori za narodne poslanike moraju biti raspisani najkasnije do 2. marta, te bi predsednički i parlamentarni izbori bili raspisani istog dana.

Kompletna analiza nalazi se na sajtu Istinomera

Izvor: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here