Home Izbori Rakić: Petričić preterivao u crtanju Vučića

Rakić: Petričić preterivao u crtanju Vučića

86
0
Žarko Rakić - Srbija izbori
Foto: N1

Vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika “Politike”, Žarko Rakić, izjavio je u Novom danu televizije N1 da nekadašnji karikaturista tog dnevnog lista, Dušan Petričić, nije sledio uređivačku politiku i da je “preterivao” u crtanju premijera Aleksandra Vučića.

Rakić je rekao da je istina da je od Petričića zatražio da manje crta premijera Aleksandra Vučića u svojim karikaturama. “Ne bih mogao da se složim da je gospodin Petričić kritikovao premijera, on je ozbiljno preterivao u tome. On nije samostalan strelac. Ako radite u jednom mediju, morate da sledite njegovu uređivačku politiku. Zamolio sam ga da malo manje crta Vučića, on se posle tog razgovora ponašao još gore nego pre toga”, kaže v.d. glavnog i odgovornog urednika “Politike”.

Rakić kaže da je Petričić narušio pravila ponašanja u medijima, da nije na vreme najavljivao teme i da nije nudio više karikatura kako bi uredništvo odlučilo koju da izabere.

“Glavni urednik vodi uređivačku politiku, nije mu se dopalo šta sam mu sugerisao, prešao je u drugi medij, i ja mu želim svu sreću. Tiraž ‘Politike’ nije pao, a novi poslodavac može da se pita da li je dobio na kvalitetu time što on crta tamo”, kaže on.

Rakić tvrdi i da nije tačno da se nekadašnja glavna i odgovorna urednica “Politike” Ljiljana Smajlović nije mešala u Petričićev rad, i kaže da je bio lično prisutan kada je ona htela da karikaturu skine sa prve strane. Dodaje i da se, kada se današnje Petričićeve karikature uporede sa onima koje je u “Politici” objavljivao od 2008. do 2012. kada SNS nije bio na vlasti, vidi da je “njegov kritički naboj počeo 2012.”

Za “Politiku” više ne piše ni Danica Popović, čiju kolumnu uredništvo nije htelo da objavi pod naslovom “Benevolentni diktator”. Rakić kaže da je molio Danicu Popović da promeni naslov jer je neatraktivan i ne održava suštinu teksta.

“Rekla je da je to originalni naslov i da ne želi da ga promeni. Autor može da insistira da mu se ne promeni zarez u tekstu, ali redakcija je odgovorna za naslov, nadnaslov i ilustraciju. Gospođa Popović je naučni radnik, nije urednik, nije novinar… Samo je tražila povod da prestane da piše za ‘Politiku’, a mislim da je određenu intelektualnu slavu stekla pišući za ‘Politiku’”, navodi on.

“Politika” se jeste promenila, kaže Rakić, ali ističe da se promenila na bolje, i da se to vidi po ekonomskim pokazateljima. Ko se ne slaže sa onime što “Politika” piše, na kiosku može da kupi i druge novine, poručuje gost “Novog dana” i dodaje da niko “nema pravo da kritikuje ‘Politiku’ zato što ne misli kao on”.

Rakić kaže i da je legitimno da intelektualci kritikuju vlast, i da bi za jednu zemlju bilo pogubno da intelektualna elita nekritički sledi ono što radi izvršna vlast. Svaka kritika je, kako kaže, dobrodošla, pa čak i ako nije dobronamerna, jer ako ljudi na vlasti umeju da slušaju kritike, to je dobro i za njih same.

Ni Vučić još ne zna da li će se kandidovati
Kada je reč o predstojećim predsedničim izborima, Rakić da su oni počeli davno pre nego što su počeli, odnosno da se o njima uveliko priča u javnosti i pre nego što su raspisani.

Kaže da ne može da predvidi da li će se premijer Aleksandar Vučič kandidovati za predsednika jer smatra da odgovor na to pitanje u ovom trenutku nema ni sam Vučić. “Jedino što SNS pokazuje je da je osetljiiv na pojavljivanje opozicionih kandidata (Saše) Jankovića i (Vuka) Jeremića. To potvrđuje tu nervozu zbog nemanja sopstvenog kandidata kao favorita”, kaže Rakić.

On, međutim, kaže i da ne vidi kako bi rascepkana opozicija mogla da ostvari uspeh na predsedničkim izborima, budući da nije mogla da se dogovori kako da pronađe zajedničkog kandidata.

BiH ne ide u dobrom pravcu
Rakić je u Novom danu govorio i o aktuelnoj situaciji u regionu i svetu. “Politika” se u temi nedelje bavi Dejtonskim sporazumom, o kojem je za taj list govorila nekadašnja predsednica RS Biljana Plavišić.

Rakić kaže da stvari u BiH ne idu u dobrom pravcu i da dolazi do eskalacije čak i na minornim temama, što pokazuje da je u toj zemlji ugrožen mir.

Bez međunarodne angažovanja, teško da će BiH krenuti evropskim putem, upozorava gost Novog dana i dodaje da u tom procesu Srbija treba da ima nakonstruktivniju moguću ulogu, da treba da razvija saradnju i dobrosusedske odnose sa BiH, jer kroz takvu vrstu razgovora region može da ide napred, a to oduzima prostor ekstremistima i na jednoj i na drugoj strani.

Kina je za SAD veći problem od Rusije
U svetu je najaktuelnija tema stupanje novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa na vlast. Rakić kaže da ne očekuje prevelike promene u spoljnoj politici Vašingtona, jer je za tako nešto potreban vizionar, a Tramp, kako kaže, nije vizionar, već praktičar koji prepoznaje gde može da se deluje kako bi pozicija amerike bila jača.

On kaže i da se u predsedničkoj kampanji videlo da i jedan i drugi kandidat imaju mnogo blaži odnos prema Rusiji, a tvrđi prema Kini, i da Peking za Vašington postaje mnogo veći problem od Moskve, pre svega zbog ekonomije. Ne veruje, međutim, da će se dogoditi parnetrstvo Rusije i SAD na štetu Kine. Biće, kako kaže, sklapanja sporazuma da bi se prevazišao neki problem, ali od brojnih Trampovih predizbornih obećanja, neće biti mnogo.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here