Home Izbori „Nikolić u Briselu zbog mira i stabilnosti, a ne kampanje“

„Nikolić u Briselu zbog mira i stabilnosti, a ne kampanje“

104
0
Tomislav Nikolić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak kaže da je učešće predsednika Tomislava Nikolića u Briselskom dijalogu u funkciji očuvanja mira i stabilnosti.

Ona je rekla da Nikolić to ne čini zbog predsedničke kampanje.

Nikolićeva savetnica je za Televiziju Vojvodine rekla da će Nikolić u Briselu na sastanku s predstavnicima Prištine reći ono što i govori i građanima Srbije i da kao rezultat dijaloga „očekuje da se očuvaju mir i stabilnost“.

Pak je rekla i da očekuje da se više neće dešavati „incidentne situacije“ i da se neće, zbog jednog voza, kretati s oružjem na Srbe na severu Kosova.

Ona je dodala i da će tema razgovara biti primena briselskih dogovora, istakvši da je zvanični Beograd do sada primenjivao sve što je dogovoreno. „Ne može Srbija non stop da primenjuje sve što je dogovoreno a Priština ništa“, rekla je Pak.

Ona kao rezulatat sutrašnjeg sastanka Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, očekuje i da „situacija bude relaksiranija, što se tiče Srbije“.

Pak je rekla da Nikolić posle Brisela putuje za Portugal gde će ga predsednik Marselo Ribelo de Souza odlikovati za rad na unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje.

Ona je rekla i da Srbija i Portugal već 135 godina imaju diplomatske odnosa i da postoje mnogo mogućnosti za unapređenje i ekonomske saradnje.

U delgaciji Beograda u Briselu biće i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je izjavio ranije danas da je izgubio poverenje u Prištinu i da će zato nastavak dijaloga u Briselu biti veoma težak, ali da očekuje na prvom mestu jasne poruke o EU što se tiče upotrebe oruđa i oružja.

„Želim da zamolimo EU zvaničnike da ne pružaju podršku dovođenju oružja i oruđa tamo gde mu nije mesto, a sve ostalo, druge teme, dešavaće se neki drugi put“, rekao je Vučić.

Priština je prošle subote na sever Kosova poslala specijalne jedinice da zaustave putnički voz Beograd – Kosovska Mitrovica, a koji je, potom, Vučić zaustavio u Raški.

Prema oceni Prištine, Beograd je slanjem voza na kojem su bili natpisi Kosovo je Srbija i koji je bio dekorisan slikama fresaka iz srpskih manastira pokušao da destabilizuje Kosovo, što je zvanični Beograd odbacio tvrdeći „da voz nije tenk“.

Prištinsku delegaciju će sutra u Briselu predvoditi predsednik i premijer Kosova, Hašim Tači i Isa Mustafa.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here