Home Izbori Jeremić možda dobija poslanički klub

Jeremić možda dobija poslanički klub

82
0
Vuk Jeremić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Poslanici u Skupštini Srbije koji podržavaju Vuka Jeremića na predstojećim predsedničkim izborima mogli bi da se grupišu u posebni klub, tvrde izvori Danasa sa političke scene. Ovaj klub bi poslužio kao jezgro Jeremićeve buduće političke stranke.

Naši sagovornici smatraju da bi se u ovoj grupi našlo desetak poslanika. Na prvom mestu to su oni koji su javno izrazili podršku Jeremiću učešćem na njegovom prvom predizbornom skupu u Mikseru u Beogradu. Reč je o dve sada samostalne poslanice – bivšoj predsednici DSS Sandi Rašković Ivić i bivšoj šefici Izvršnog odbora SPS Dijani Vukomanović. NJima bi se pridružili i samostalni poslanici koji su izabrani na listi DSS analitičar Đorđe Vukadinović i Slaviša Ristić sa Kosova. U toj grupi bi se našla i dva poslanika, izabranih na listi DS – Dušan Petrović iz Šapca i Veroljub Stevanović iz Kragujevca, zatim Miroslav Aleksić, koji predvodi Narodni pokret Srbije iz Trstenika, a trenutno je u klubu SDS Borisa Tadića. Očekuje se i učešće Velimira Ilića iz Nove Srbije, i barem još jednog poslanika iz Ilićevog sadašnjeg petočlanog kluba.

Nije isključeno da bi se, kako se Jeremićeva kampanja bude razvijala, ovoj grupi pridružio još po neko od poslanika sadašnjih saziva, pre svega iz redova DS.

Đorđe Vukadinović, nezavisni poslanik, za Danas kaže da je to svakako jedna od opcija. “Ali možda bi trebalo sačekati da se vidi ko sve tu kandidaturu podržava, kao i da li će biti parlamentarnih izbora – jer ako se skupština raspušta i ne zaseda, pitanje je da li uopšte ima potrebe za klubom. No, tu dilemu, kao i pitanje podrške, još ću razmotriti sa svojim kolegama i političkim prijateljima – pre svega, Sandom i Slavišom Ristićem”, navodi Vukadinović.

Predstojeći predsednički izbori u Srbiji karakteristični su po tome što se prvi put pojavljuju u anketama javnog mnjenja kandidati sa značajnim rejtingom iza kojih ne stoji politička stranka. Takođe, ovo je prvi put i da se kandidat najjače vladajuće stranke ne zna ni par meseci do, po zakonskom roku, obaveznog termina za raspisivanje izbora. Izvori Danasa smatraju verovatnim scenario da će sredinom februara sa objavom kandidata vladajuće Srpske napredne stranke odmah biti raspisani i izbori i da će vlast ići na „blic krig“ varijantu, odnosno na munjevitu kampanju. Razlog tome je, prema tumačenju naših sagovornika, uskraćivanje vremena da protivnici poput Vuka Jeremića i mogućeg kandidata, sada zaštitnika građana Saše Jankovića, „podignu“ svoje političke profile i formiraju dovoljno jaku političku organizaciju da iznese kampanju i učestvuje u kontroli izbornog procesa.

Izvor: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here