Home Izbori Janković: Ništa ne sprečava ni SNS da me podrži

Janković: Ništa ne sprečava ni SNS da me podrži

68
0
Saša Janković - Srbija izbori
Foto: N1/FoNet/Zoran Mrđa

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je za Insajder da je razlika u najavi kandidature i same kandidature za predsednika Srbije formalnost, a da je, uprkos opasnosti da se njegove poruke sa funkcije Zaštitnika tumače kao političke, ostao na funkciji jer, kako kaže, važno je da građani Srbije imaju zaštitnika.

Upitan koja je razlika između najave kandidature i same kandidature, osim u formalnosti, Janković je rekao: „U formalnosti, tu ste potpuno u pravu. Formalno ja nisam kandidat, suštinski jesam.“

Janković kaže da Ustav nalaže da kao zaštitnik građana ne sme da bude član političke stranke, što on i nije, a da Zakon o zaštitniku građana brani da daje političke izjave, što znači da nema pravo da podrži nijednu političku stranku.

„Da li sam dao ijednu političku izjavu? Pod političkom izjavom smatram ono što je u Ustavu određeno da ja ne smem da radim? Da li sam favorizovao ijednu političku stranku? Da li sam rekao – ova stranka ne valja, ona stranka valja. Da li sam ikada ja i na jedan način rekao da politika treba da bude socijaldemokratska ili levičarska ili desničarska? Ne“, rekao je Janković.

On je ponovio da najavom kandidature za predsednika samo koristi pravo zagarantovano svakom građaninu.

Na konstataciju da se to ne dovodi u pitanje, ali da jeste pitanje zbog čega nije najavio kandidaturu nakon ostavke, kako bi izbegao da se njegove poruke tumače kao političke, on kao ključan razlog naveo da je za Srbiju institucija zaštitnika građana važna.

“Dakle, jako je bitno da imamo zaštitnika građana dokle god možemo da imamo zaštitnika građana. Ostavljam iza sebe jedan od najefikasnijih, najposvećenijih, najstručnijih državnih organa, ali zaštitnik građana je zaštitnik građana, a oni su prateća aparatura”, naveo je Janković.

On je objasnio da je funkcija zaštitnika građana jedna od četiri personalizovane u državi, što znači da je važan čovek koji tu funkciju obavlja.

Janković je napomenuo da je svakako razmišljao pre no što je najavio kandidaturu da li na bilo koji način može da ugrozi funkcionisanje institucije na čijem je čelu i da zbog toga meri svaku reč, a da sto ljudi u njegovoj stručnoj službi svaki dan budno bdi nad institucijom zaštitnika građana i paze svaku reč koju je rekao i iza koje stoji.

„Nađite jednu jedinu rečenicu, reč, kojom favorizujem bilo koju političku stranku. Jedino ako neka stranka ne poistovećuje sebe s vlašću, što je ponovo zabranjeno Ustavom Srbije“, rekao je Janković za Insajder.

Strahujem da je u Srbiji ugrožen politički sistem
Iako može da se saglasi da je deo javnosti možda doveo u situaciju da mora da razmišlja da li se on oglašava kao zaštitnik građana ili kao predsednički kandidat, Janković kaže da je to uradio jer strahuje da je u Srbiji ugrožen politički sistem koji garantuje vladavinu zakona, striktnu podelu vlasti na izvršnu, sudsku i zakonodavnu, kao i prava građana.

„Branim republiku, branim državu, branim prava građana. Republika Srbija postoji da bi svi njeni građani uživali najveći stepen sloboda, ne da bi neke politčke stranke imale vlast.“

On je istakao da će, ako bude u prilici, kao predsednik Srbije to isto raditi: „Stajati kao garant toga da je Republika Srbija podjednako majka, a nikome maćeha, bez obzira na njegova politička uverenja i bez obzira na to ko u Parlamentu ima većinu.“

Nisam stranački obojen
Janković ne vidi da je „stranački obojen“ ni onog trenutka kada ga je podržala Demokratska stranka jer, kako kaže, to nije prva stranka koja mu je pružila podršku, ali je saglasan da to jeste značajna podrška. „Ništa ne sprečava ni Srpsku naprednu stranku da me podrži“, rekao je Janković.

On smatra da ne može da se tumači da koristi funkciju zaštitnika građana kao platformu sa koje će slati političke poruke, a kao argument iznosi to što on svoje poruke nikada nije menjao.

„Ja ne menjam poruke u odnosu na to šta se dešava na drugoj strani. Ponavljam 10 godina iste poruke. Vladavina prava ne sme da zavisi od političke volje, zakoni se donose da bi bili izvršeni, a ne da bi se pokazali u Briselu kao napredak.“

Janković je rekao da je pitanje dana kada će podneti ostavku na funkciju Zaštitnika građana, uz napomenu da ne postoji ništa što formalno brani da se i kao Zaštitnik kandiduje za predsednika države.

Kada je reč o članu Zakona koji kaže da zaštitnik građana ne bi smeo da daje političke izjave, Janković navodi da je taj član Zakona nemoguće jasno tumačiti, ali da je moguće da će to tumačiti Ustavni sud, a da inicijativa može biti pokrenuta u svakom trenutku.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here