Home Izbori Brnabić: Neću u SNS dok ne budem imala poverenja u stranke

Brnabić: Neću u SNS dok ne budem imala poverenja u stranke

68
0
Ana  Brnabić - Srbija izbori
Foto: N1

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić svojevremeno je rekla da je razmišljala da postane članica Srpske napredne stranke, ali da je problem što stranke u Srbiji menjaju svoje postulate. Pri tom stavu i dalje ostaje i dodaje da čeka da kao građanka stekne poverenje u partije.

Ana brnabić je gostujući u Novom danu rekla da je „apsolutno za to“ da su SNS i Aleksandar Vučić u poslednje dve tri godine uradili dobre stvari i da su doneti zakoni koji proteklih 20 godina nisu doneti.

Dodaje da neće postati član SNS jer čeka da kao građanka ima mlao više poverenja u stranke da će održati kurs koje su jednom odredile.

Govoreći o mogućoj kandidaturi premijera Aleksandra Vučića na predstojećim predsedničkim izborima, Ana Brnabić kaže da bi volela da Vučić ostane premijer. Dodaje da odluka o njegovoj kandidaturi ne zavisi od nje i da nije na njoj da je komentariše.

„Jedna stvar me je iznenadila, a što kao građanka nisam znala. To je da u najrazvijenijim zemljama kao što su Švedska ili Nemačka ne možete da budete ministar ako niste član stranke. Šveđani su se iznenadili kada su čuli da nisam član stranke. I dalje mislim da je doboro imati nestranačke ličnosti u vladi“, objašnjava Brnabić.

„Kažnjavati odgovorne u lokalnim samoupravama“
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić rekla je da gostujući u Novom danu da se u lokalnim samoupravama koje ne rade dobro svoj posao moraju kažnjavati odgovorni ljudi, a ne same lokalne samoprave jer u suprotnom građani plaćaju te kazne.

Brnabić kaže da je kao građanka frustrirana što i posle sedam godina nije završen posao prenosa matičnih knjiga u elektronsku formu. Zbog toga su podnete prekršajne prijave protiv šestoro čelnih ljudi lokalnih samouprava koje su najgore, odnosno nisu uradile taj posao.

Ona dodaje d aje upravnom inspektoru dat nalog da se u svim opštinama izvrši kontrola prebacivanja matičnih knjiga u digitalnu formu, a da se na svakih nedelju dana vrši nadzor i šalju novi podaci.

„Moramo da sankcionišemo odgovorne ljude, a ne lokalne samouprave. Kada sanckionišete lokalne samourpave, to građani plaćaju“, istakla je Brnabić.

Ministarka je potvrdila da se posle 1. juna neće ovaravati zdravstvene knjižice. Prema njenim rečima, to je uvođenje zdravog razuma u birokratiju i dodaje da nema osnova da poslodavci stalno overavaju knjižice kada već postoji podatak da je zdravstveno osiguranje uplaćeno.

Od početka godine počela je nagradna igra koju organizuje Ministarstvo finansija, a u okviru koje građani treba da sakupljaju i šalju fiskalne račune kako bi stekli mogućnost da od džave dobiju stan.

Brnabić kaže da bi efekat ove nagradne igre trebalo da bude veći priliv novca u budžet i više novca za građane „koji će se vratiti kroz škole, vrtiće, puteve“.

„Vlada Srbije je u decembru 2015. godine usvojila nacionalni akcioni plan protiv sive ekonomije. Fiskalna lutrija je jedna od 68 aktivnosti u okviru tog akcionog plana, a preporučena je i od strane privrede i organizovana na bazi nekih međunarodnih iskustava“, kaže Brnabić.

Upitana da li ta mera daje rezultate, ministarka kaže da daje i da se krenulo u ozbiljnu reformu inspekcija, reformu poreske uprave…

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here