Home Izbori Mijač: Građani otupeli, ali nadam se da će se duh probuditi

Mijač: Građani otupeli, ali nadam se da će se duh probuditi

79
0
Izbori 2017 - Srbija izbori
Foto: N1

Građani su izgubljeni između rijalitija i besmislenih govora političara, otupeli su ali nadam se da će se kod njih probuditi taj duh, kaže reditelj Dejan Mijač.

Na pitanje da li će predsednički izbori u Srbiji nešto promeniti, on kaže da to zavisi od svesti onih koji učestvuju u izborima. “Ako se pojavi kritična masa za promene, onda tu ne pomažu marifetluci”.

Ipak, dodaje da se u Srbiji dešavaju čuda pa da tako niko nije “davao pet para” da će Tomislav Nikolić dobiti izbore 2012. godine pa ih je dobio. “Ima tu nekih drugih obrta u koje se ja ne razumem ali osećam da postoje mehanizmi koji to rade iza brave trezora”.

Dodaje da nije upućen o priču o vozu za Kosovsku Mitrovicu i izjavu Nikolića da će slati vojsku na Kosovo ako treba da se zaštiti srpski narod ali kaže da mu to deluje kao da se Nikolić “šalio” podsećajući da je upravo Nikolić “ležao na asuri i rekao da će tu mrtav ostati ako se ne raspišu izbori”.

Političke igre u plićaku
Međusobne optužbe između potpredsednice SNS-a i ministarke Zorane Mihajlović i predsednika Nikolića vidi kao “političke igre u plićaku”.

“Mi smo jedan dosta zamućen plićak i tu se igraju neke igre. Tu ne može da se igra vaterpolo već prljave igre po blatu”, naglašava Dejan Mijač.

Prema njegovim rečima, građani su izgubljeni potpuno između rijalitija, besmislenih govora političara i dugog gledanja u Dnevnike, besmilica kao što je voz i potpuno su otupeli na sve. “Ali, negde se nadam da će da se probudi taj duh. Ako se ne probudi duh, creva će nas opemenuti, glad”.

Na poređenja sadašnjeg vremena sa devedestim on kaže da ništa ne podseća na to vreme. Mijač kaže da se seća vremena okupacije u Drugom svetskom ratu i da je tada znao da rat ima rok trajanja i da će se završiti. Isto tako je, dodaje, za vreme devedestih, koji su su odužile, znao da one imaju neminovni kraj.

“Ovo sad ne znam, ne znam da li ću živ dočekati kraj ovome danas”, ističe Dejan Mijač.

Kultura balast nesposobnim političarima, stanje nepodnošljivo
Kultura niti donosi, niti odnosi političke poene, ona je za sve nesposobne političare balast a za sposobne obaveza, ocenio je Mijač.

Mijač je jedan od potpisnika pisma koje je grupa akademika uputila premijeru Srbije zbog situacije u Narodnom pozorištu još prošle godine. Odgovor, kako kaže, nisu nikad dobili. “Mislite da se kod nas dobija odgovor? I to što ga nema je neka vrsta odgovora, mada ja nisam ni računao na odgovor ali sam računao na pismo. Treba pisati, uvek treba pisati”, ističe on.

Prema njegovim rečima, pozorište je jedan živahniji deo kulture iz prostog razloga što se svakog dana sreće i verifikuje u susretu sa publikom i što ga ta dinamika održava. “Sećam se kada je prošli ministar dolazio ja sam mu poručio da će sve probleme početi da rešava ili reši onda kad reši pitanje Narodnog pozorišta. I u organizacionom i u svakom drugom smislu, pitanje svih pitanja je Narodno pozorište – ko hoće da reši pitanje kulture prvo mora da preseče taj ‘Gordijev čvor’”.

Mijač ističe da pozorište ne postoji zbog dobrih uslova već uprkos lošim uslovima.

“Mi nikada nismo radili u dobrim uslovima ali je bilo manje-više podnošljivo. Sada je postalo nepodnošljivo”, ocenjuje ovaj reditelj.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here