Home Izbori Jeremić: Pobediću Vučića na izborima

Jeremić: Pobediću Vučića na izborima

72
0
Vuk Jeremić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Budući kandidat za predsednika Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je uveren da će se premijer Aleksandar Vučić kandidovati za predsednika Srbije i da ga on može pobediti.

On je u intervjuu za nedeljnik NIN rekao da su on i Vučić politički i vrednosno dva potpuno različita sveta i da svojom kandidaturom želi da stane na put ubrzanoj personalizaciji vlasti i države.

„Vučić i ja smo u političkom i vrednosnom smislu dva potpuno različita sveta. Tako je bilo devedesetih godina, tako je i danas“, ocenio je Jeremić i dodao da veruje da njegova kandidatura Vučiću već duže vreme stvara nelagodu.

„Ako Janković bude u drugom krugu, podržaću ga“
Jeremić je rekao i da će ukoliko se ombudsman Saša Janković i zvanično bude kandidovao za predsednika i ušao u drugi krug protiv kandidata vlasti, podržati Jankovića bezrezervno i bez ikakvih preduslova.

„Mislim da on dobro obavlja posao ombudsmana. Nas dvojica smo se jednom videli i razgovarali kada je reč o vladavini prava, ljudskim pravima i značaju institucija u ovoj državi, u potpunosti smo se složili“, rekao je Jeremić.

On je kazao i da ga nije iznenadila odluka Demokratske stranke (DS) da podrži Jankovića.

Kako je naveo, sa liderom DS Draganom Šutanovcem jednom je razgovarao pre dva meseca kada mu je Šutanovac rekao da razmatra mogućnost da se kandiduje i da će ga zvati nakon što mu stvari budu jasnije.

„To nije učinio. A iz medija sam saznao da je DS odlučio da podrži Jankovića. Šteta što Šutanovac nije pokušao da se na bilo koji način dogovorimo, ali na kraju to je legitimna odluka vrha DS i ja je poštujem“, kazao je Jeremić.

„Razgovarao sam s Tadićem i DJB“
On je naveo i da je razgovarao i sa liderom Socijaldemokratske stranke (SDS) Borisom Tadićem nekoliko puta i da je odluka SDS-a na organima te stranke.

Kako je naveo, imao je nekoliko sastanaka i sa rukovodstvom „Dosta je bilo“ (DJB) i da među njima nema bitnih razlika što se tiče glavnih programskih i vrednosnih opredeljenja.

Na pitanje da li to može da se protumači kao da je rekao da će ga DJB podržati, Jeremić je kazao da ne bi bilo korektno da nekome stavlja nešto u usta ili nameće bilo kakve odluke.

„Oni su svoji ljudi, imaju svoju politiku i stavove, odnos prema onome što se dešava u društvu i imaju svoju odgovornost i uradiće šta misle da je najbolje“, kazao je Jeremić.

On je istakao da će njega na izborima podržati građani Srbije.

Govoreći o finansiranju kampanje, on je kazao da će to biti isključivo iz domaćih izvora i u skladu sa zakonom koji to reguliše.

„Funkcija predsednika unižena“
Prema oceni Jeremića, u proteklih nekoliko godina funkcija predsednika je unižena i izvrgnuta ruglu.

„Način na koji je vlast tretirala tu instituciju i lično Tomislava Nikolića mnogo puta je bio mučan za gledanje, pogotovo imajući u vodu da ih je on doveo na vlast. Kada postanem predsednik, tako nešto sasvim sigurno neću dozvoliti“, zaključio je Jeremić.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here