Home Istraživanja Istraživanje NSPM o predsedničkim izborima

Istraživanje NSPM o predsedničkim izborima

155
0
Izbori 2017 - Srbija izbori
Foto: N1

Najnovije istraživanje Nove srpske političke misli (NSPM), objavljeno u nedeljniku Vreme, pokazuje da bi prema mišljenju 37,9 odsto građana predsednički kandidat vlasti trebalo da bude Aleksandar Vučić, dok 35,3 odsto smatra da bi kandidat opozicije trebalo da bude Vuk Jeremić.

Istraživanje je urađeno od 23 do 30. decembra 2016. godine, telefonskim putem na uzorku od 1.350 ispitanika sa teritorije Srbije, bez Kosova i Metohije.

Prema slobodnom izboru, kada je reč o predsedničkom kandidatu vlasti, posle Vučića sledi Tomislav Nikolić sa 20,4 odsto podrške, Ivica Dačić koji ima podršku tri odsto, Rasim Ljajić sa podrškom od jedan odsto i Zorana Mihajlović sa 0,6 odsto.

Kada je reč o kandidatima opozicije, prema slobodnom izboru, posle Jeremića sledi Saša Janković sa podrškom od 10,4 odsto, Vojislav Šešelj sa 1,8 odsto, Boško Obradović sa 1,3 odsto, Boris Tadić sa jedan odsto, Saša Radulović sa jedan odsto.

Za Nikolića bi glasalo 26,5 odsto birača, sa neizjašnjenima, dok bi imao 34,2 odsto podrške bez neizjašnjenih.

Ukoliko bi predsednički kandidat vlasti bio Aleksandar Vučić imao bi podršku od 39,5 odsto sa neizjašnjenima, odnosno 49,3 odsto bez neizjašnjenih, navodi NSPM.

Ako bi se u drugom krugu predsedničkih izbora našli Tomislav Nikolić i Vuk Jeremić, Nikolić bi dobio podršku 40,7 odsto birača, a Jeremić 36,4 odsto.

Ako bi Nikolić u drugom krugu bio sa Sašom Jankovićem imao bi podršku 46,1 odsto, dok bi aktuelni ombudsman imao podršku 25,1 odsto glasača.

Ukoliko bi Nikolić u drugom krugu predsedničkih izbora bio sa liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljem, za Nikolića bi glasalo 45,9 odsto, a za Šešelja 16,4 odsto, pokazuje istraživanje NSPM.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here