Home Izbori Stojiljković: Farsično podizanje tenzija za još neki glas

Stojiljković: Farsično podizanje tenzija za još neki glas

75
0
Zoran Stojiljković - Srbija izbori
Foto: N1

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da podizanje nacionalnih tenzija služi za unutrašnju upotrebu i „da se radi o mehanizmu da se dobije još neki glas“

Na pitanje da li su regionalne tenzije pitanje za unutrašnju upotrebu ili smo stvarno bili na ivici sukoba na severu Kosova, Stojiljković odgovara da mu je uz svu ozbiljnost situacije – „sve ovo malo farsično“.

„Radi se o mehanizmu da se dobije još neki glas, svaki put nacionalna emocija naraste, jer se misli da se tako može dobiti još neki politički poen ili glas. To je uvek zgodno, mislim da je ovo proizvedeno. Međutim, spoljni faktor može domaće dečake da dovede u red“, smatra Stojiljković.

Politikolog Cvijetin Milivojević smatra da je voz, ukrašen ikonama, koji je iz Beograda trebalo da ide u Kosovsku Mitrovicu, deo kampanje i pokušaj pumpanja mišića od strane vladajuće koalicije.

„Pokušaj da se zaigra na nacionalnu kartu, na osnovu čega je SNS pobedila 2012. i 2014. Na našu sreću i Srba i Albanaca na Kosovu, o tome ne odlučuju ni Srbi ni Albanci, odlučuje se daleko od Kosova. Sada se neko setio nečega četiri godine posle briselskog sporazuma, premijer se poziva sada na usmeno obećanje za koje nema svedoka, da kosovske snage neće kročiti na sever Kosova. Od 2013. Srbija se ohoho odrekla pravnog suvereniteta na Kosovu zarad višeg interesa“, naveo je on.

Profesor Stojiljković dodaje da ključni igrači nisu na lokalu jer su to, kako kaže, samo izvođači radova, ali da ipak treba sačuvati dozu opreza.

„Sećate se kada se stvar zakuvavala u Hrvatskoj, Bosni, kako su govorili neće valjda… Mislim da je jako ključna reakcija javnosti, ovo je medijalizovana politika, proračunava se šta građani pokazuju kao prioritet pa se onda pravi ponuda za biračko telo. Ako javnost reaguje to će nestati kao balon“, rekao je.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here