Home Izbori Izjavama o ostavci Nikolić provocira Vučića

Izjavama o ostavci Nikolić provocira Vučića

75
0
Vučić i Nikolić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Stanje u Vojsci Srbije je redovno, nema nikakvih praktičnih posledica na terenu, nakon izjava državnih zvaničnika o eventualnoj reakciji Srbije na sukobe na severu Kosova i potrebi zaštite tamošnjeg stanovništva, rečeno je Danasu u izvorima bliskim VS.

Kako nam je objašnjeno, stanje u kopnenoj zoni bezbednosti je redovno i nema nikakvih promena odnosno povišenih mera kao posledice zaključaka sednice Saveta bezbednosti na kojoj je bilo reči o tome da će Srbija reagovati na, kako je predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopštio, „ubijanje Srba na severu Kosova“. Istim povodom premijer Srbije Aleksandar Vučić je, takođe, rekao da „nećemo dozvoliti da bilo koji Srbin bude ubijen na KiM“.

Međutim, predsednik Srbije Tomislav Nikolić juče je u intervjuu za tabloid Kurir ponovio svoj stav, ali ovog puta uz dodatak da je spreman da se povuče sa predsedničke pozicije ako Srbija, u slučaju ubijanja Srba na KiM, oćuti Albancima. Zbog čega je predsednik Srbije dao takvu izjavu, odnosno da li ona pretpostavlja ne samo ubistva već i moguću nereakciju Vlade na takav ishod, ili preciznije rečeno – neodgovarajuću reakciju za kriterijume Tomislava Nikolića, pitanje je na koje juče u kabinetu šefa predsednika Srbije nismo uspeli da dobijemo odgovor.

„Tihi napad“

S druge strane, pojedini sagovornici Danasa bliski Vladi, koji nisu želeli da zvanično kažu svoj stav, ocenjuju takav nastup kao Nikolićevu provokaciju premijera Srbije Aleksandra Vučića i tihi napad predsednika na premijera. Pretpostavlja se da predsednik Srbije podrazumeva da postoji mogućnost da Srbija, odnosno Vlada Srbije, a to znači i njen predsednik, ne bi reagovali na potencijalna ubistva Srba na Kosovu, što je, prema njihovoj oceni, direktna provokacija Tomislava Nikolića upućena Aleksandru Vučiću. Razlog za tako nešto sagovornici našeg lista pronalaze u strahu Nikolića da neće dobiti podršku Vučića za predsedničke izbore, a ovakve izjave – da postoji mogućnost da usled ubijanja Srba na Kosovu Vlada ne reaguje – njegovom osvetom ili pretnjom.

Predizborna kampanja

Način na koji predsednik Nikolić govori o situaciji na Kosovu je u potpunosti u skladu sa njegovom predizbornom kampanjom za novi mandat šefa države, smatraju dalje sagovornici Danasa, koju sprovodi, prema rečima jednog, preko leđa Srba na Kosovu, prizivajući ubistva ratnom retorikom.

Nikolić, navode, pokušava da skrene medijsku pažnju na sebe, ali i napada Vučića, svestan da mu je upitna podrška za kandidaturu.

Predsednik Srbije je na kraju intervjua za tabloid Kurir, a nakon najave da će dati ostavku ako „Srbija oćuti ubijanje Srba na Kosovu“, rekao da spoljnu politiku vodi vlada i da on ne želi da svojim izjavama provocira, već da, kako je rekao, pokaže koliko je podržava. Dodao je da je premijer Aleksandar Vučić jasno rekao da „nećemo dozvoliti da bilo koji Srbin bude ubijen na KiM“.

Poruke vrhovnog komandanta

– Kao vrhovni komandant to potpuno podržavam, ako nas napadnu reagovaćamo – poručio je Nikolić. Nikolić je rekao i da je po rezoluciji UN 1244 moguće vratiti do 1.000 vojnika na KiM.

– Međutim, to nikada nije zatražila Vlada Srbije, u međuvremenu su svi visoki predstavnici radili na nezavisnosti. To je naš adut u svim pregovorima sa Albancima zašto ROSU ne može da dođe na sever Kosova, jer smo se dogovorili da i mi ne tražimo da naša vojska dođe tamo, kazao je on. Na pitanje da li je to samo usmeni dogovor, Nikolić kaže: „Nema tu usmeno ili pismeno, ti dogovori se poštuju“.

– Dogovorili smo se o tome da ROSU ne može da dođe, jer smo obećali da nećemo tražiti da naša vojska dođe. Mi obećali usmeno, a za ROSU potpisali dogovor. Pogazili su dogovor i sada imamo mnogo aduta za razgovore u Briselu, gde treba da tražimo garancije da ROSU nikada neće doći, da će poštovati sporazum, jer onda i mi poštujemo svoje obećanje da nećemo zahtevati od UN da omoguće prisustvo oružanih srpskih snaga koje bi čuvale verske objekte i srpsku baštinu – istakao je Nikolić.

Priča o slanju VS na Kosovu pokrenuta je za vikend, kada su zbog neuspešne vožnje vozom oslikanim parolama „Kosovo je Srbija“ na relaciji Beograd – Kosovska Mitrovica, specijalci ROSU došli na kosovski sever i prelaz kod Jarinja. Tim povodom zasedali su i Biro za službe bezbednosti i Savet za nacionalnu bezbednost, kojim predsedava Nikolić.

Razgovor sa ambasadorom SAD

„Među građanima postoji sumnja da Srbija može da ima jednak tretman kao i neke druge zemlje koje su imale čini se bolju percepciju u očima SAD“, naglasio je Nikolić juče u razgovoru sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom i dodao da je ponašanje Prištine u vezi sa vozom koji je krenuo iz Beograda potpuno neprihvatljivo. Skot se saglasio sa predsednikom oko toga da dve strane ne mogu da ubede jedna drugu oko statusa Kosova. On je podvukao da nije reč o transportu, već o saglasnosti oko ulaska i kretanja po Kosovu, navodi se u saopštenju Nikolićeve pres-službe. Nikolić je pomenuo i da mu vlast u Prištini nije dopustila da Božić provede na Kosovu, i da nije učinila ništa u vezi sa ZSO. Skot je ocenio da su u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine napravljeni koraci unapred, ali i koraci unazad.

Izvor: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here