Home Izbori I socijalisti traže Vučića

I socijalisti traže Vučića

74
0
Vučić i Dačić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Lider naprednjaka i od koalicionih partnera dobija signale da bi trebalo da uđe u predsedničku trku. Demokrate „pritiskaju“ Radulovića da u kampanji podrži Sašu Jankovića

OSIM iz sopstvene stranke, lider SNS Aleksandar Vučić i od koalicionih partnera iz SPS dobija sve jače signale da bi upravo on trebalo da bude zajednički predsednički kandidat vlasti.

Iako su socijalisti već najavili mogućnost dogovora o zajedničkom kandidatu s naprednjacima, prema našim saznanjima taj scenario je moguć samo u slučaju da u predsednički trku uđe Vučić. Dačić je u više navrata doveo u pitanje „snagu“ Tomislava Nikolića kao predsedničkog kandidata, a kako naši izvori navode, socijalisti su jedinstveni u stavu da, u slučaju da aktuelni predsednik zatraži novi mandat, njihova stranka ne bi trebalo da stane iza njega. Ukoliko bi se to dogodilo, vrh stranke bi insistirao na tome da Dačić bude njihov kandidat.

Đorđe Čabarkapa, v. d. šefa IO SPS, kaže da je ta stranka spremna na dogovor s naprednjacima:

– U tom smislu treba shvatiti i poziv Ivice Dačića da se Vučić kandiduje za predsednika Srbije. Smatramo da zajednički kandidat koalicije mora da garantuje odnos prema budućnosti Srbije i nastavak reformi.

Dok se na adut vlasti još čeka, u opoziciji su karte uglavnom već otvorene. Ipak, pokret „Dosta je bilo“ ne želi da otkrije da li će imati svog kandidata.

Vrh demokrata u kontaktima s rukovodstvom DJB insistira na tome da taj pokret prekine ćutanje i konačno javno podrži Sašu Jankovića. U DJB, međutim, postoji jaka struja koja se zalaže za to da njihov adut bude Vuk Jeremić.

Njega je u nedelju, na objavljivanju kandidature, podržao i bivši internacionalni sekretar DS Vladimir Todorić, zbog čega se našao na udaru kritika stranačkih kolega.

Todorić smatra da će, ukoliko DS ne podrži kandidata koji ima šanse da pobedi adut naprednjaka, to skupo koštati stranku.

JANKOVIĆ KREĆE IZ BEOGRADA

Demokrate su i dalje u problemu, jer Janković još ne podnosi ostavku na funkciju ombudsmana. Plan DS je da kampanja startuje konvencijom u Beogradu, u Sava centru ili Bel ekspo centru, na kojoj bi se okupilo 4.000-5.000 ljudi i na kojoj bi Janković predstavio svoj program.

Izvor: www.novosti.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here