Home Izbori Mogu li prolećni izbori biti kao oni 2000. i 2012. godine?

Mogu li prolećni izbori biti kao oni 2000. i 2012. godine?

109
0
Izbori 2017 - Srbija izbori
Foto: B92/ Thinkstock

Beograd — I ako još nisu raspisani sudeći po interesovanju i predstojeći predsednički izbori u Srbiji imaće veliki značaj.

Ukoliko se osvrnemo na decenije unazad, činjenica je da predsednički izbori u Srbiji imaju mnogo veće značenje nego što bi imali ukoliko bi se strogo analizirala formalno pravna ovlašćenja.

I za predsednicu Narodne skupštine i visoku funkcionerku SNS Maju Gojkovic predstojeći izbori su veoma važni, ali jos važnije je da na njima pobedi kandidat iz njene stranke, što je nedavno izjavila nakon sednice predsednistva koja je bila zatvorena za javnost.

“Ako želite da potvrdite legitimitet jedne politike pobeda na predsedničkim izborima vam je prekopotrebna i zato je njena izjava bila takva da strategija SNS na ovim izborima treba da bude pobeda i samo pobeda, nema tu ničeg drugog nego jedne političko-psihološke poruke koja je upućena stranačkom vođstvu tako i biračima”, navodi analitičar Dejan Vuk Stanković.

Ishodi predsedničkih izbora u Srbiji do sada su značili i promenu političke nomenklature koja je bila na vlasti.

Poraz Slobodana Miloševića 2000. godine na izborima na federalnom nivou od Vojislava Koštunice izazvao je pravi politički zemljotres, što je dovelo do novih izbora na republičkom nivou.

Pobeda Tomislava Nikolića 2012. podrazumevala je odlazak petooktobarskih pobednika. Naveliko se polemiše da li će ove godine opozicija imati šanse s obzirom na to da ne postoji zajednički kandidat.

Bojan Klačar iz Cesida kaže da se nastup opozicije može analizirati iz dva ugla.

“Ako oni ispred sebe postave cilj da zaista žele da pobede na tim izborima i u tom smislu šanse su naravno manje buduće da ne postoji zajednički kandidat, ali oni nisu zanemarljivi u smislu ulaska u drugi krug. Tu pre svega mislim na činjenicu da imamo podignutu izlaznost u odnosu na ranije izbore i da naravno uspeju da motivišu svoje biračko telo u drugom krugu. Svakako je favorit SNS, ali u tom slučaju mislim da ne bi bio bez šanse i neki opozicioni kandidat”, kaže Klačar.

Još uvek nema procena koliko opozicija može da uradi na predstojećim izborima, ali svakako može da profitira i bez pobednika, a sa pristojnim i relevantnim rezultatom, smatraju stručnjaci.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here