Home Izbori Jovanović: Kandidat za predsednika mora biti sposoban da unese mir

Jovanović: Kandidat za predsednika mora biti sposoban da unese mir

92
0
cedica-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je izjavio da ne želi da zaštitnik građana Saša Janković, koji je najavio kandidaturu za predsednika Srbije, „bude batina u našim rukama kojom ćemo udarati po drugim predsedničkim kandidatima i tako dokazivati svoj opozicioni profil“.

Jovanović je u izjavi dostavljenoj medijima naveo da podrška Jankoviću nije uslovljena dogovorom LDP-a i DS-a, ali da dogovor sa DS-om otvara čitavoj građanskoj, demokratskoj opoziciji prostor za jedan konkretniji doprinos kandidaturi Jankovića.

Lider LDP-a je ocenio i da kandidat za predsednika Srbije mora da bude sposoban da kaže istinu o Kosovu i da unese mir u Srbiju, kao i da unese više evropske politike, a ne da distancira Srbiju od Evrope porukom da postoji neki drugi put.

„Kandidat za predsednika mora biti sposoban da unese mir u Srbiju i da učini sve kako bi bile prevaziđene podele i razlike u društvu koje će biti dodatno produbljene ukoliko građanska, demokratska opozicija ne bude imala snage da formuliše politiku koja daje odgovore na ludilo u kojem živimo“, dodao je Jovanović.

Predsednik LDP-a je naveo i da je Srbija do sada imala predsednike koji vode računa samo o onima koji su za njih glasali i koje nije bilo briga za one koji ih kritikuju.

Prema njegovim rečima, predsednički i eventualni parlamentarni izbori su prilika za građanske, demokratske snage u Srbiji da ovoj zemlji vrate onu politiku koja je potrebna i bez koje zemlja može nastaviti samo da propada i da bude neuspešna.

Jovanović je ocenio i da je nova kandidatura sadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića velika pretnja društvu, jer je deo projekta „dalje hermetizacije Srbije“.

Kako je naveo, u toku drugog mandata Nikolića, videće se dalja konfrontacija na temama rešavanja kosovskog pitanja, odnosa u regionu i ovoga puta će ta konfrontacija biti ozbiljnija nego do sada, zbog toga što će Nikolić u tome imati „otvorenu podršku predsednika RS Milorada Dodika, snaga koje su se pojavile 9. januara u Banjaluci, a samim tim i otvorenu podršku u Rusiji, čiji interesi su direktno suprotni interesima ove zemlje“.

Predsednik LDP-a je rekao i da će u meri u kojoj je to moguće učiniti sve da objedini građanske, demokratske snage sa jasnim programom, jasnim idejama i preciznom podelom posla i odgovornosti.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here