Home Izbori Sve manje šanse da opozicija podrži jednog kandidata

Sve manje šanse da opozicija podrži jednog kandidata

87
0
_T5U0733(1)
Foto: Darko Ćirkov

Saša Janković ili Vuk Jeremić? Sva je prilika da će obojica biti kandidati opozicije. Ukoliko se obistine najave i Jeremić se kandiduje – tu se stavlja tačka na priču o kandidatu koga zajednički podržava opozicija.

U međuvremenu, stranke ćute koga će podržati. Zasad su iza Jankovića stale DS i Nova stranka, dok LDP poručuje: prvo razgovor s DS-om oko zajedničke politike, pa tek onda razgovor s Jankovićem.

I mediji i političari i analitičari raspolažu istom informacijom – Vuk Jeremić ulazi u trku za predsedničke izbore. Jedini koji u ovom trenutku ne krije da je zbog toga razočaran je lider LDP-a Čedomir Jovanović. Smatra da se time ruši koncept zajedničkog predsedničkog kandidata građanske opozicije.

O Saši Jankoviću, s druge strane, nema, kaže, nijednu lošu reč, ali ne zna njegovu politiku. Zato još ne otkriva hoće li ga podržati, a ne isključuje ni mogućnost da se sam kandiduje.

„Ja mislim da je to poslednja opcija i iskreno, tome se ni malo ne radujem, to je nešto što poslednje u ovom trenutku želim. Želim iskren dogovor s Demokratskom strankom i iskren dogovor sa Sašom Jankovićem. Podrška DS-a je važna za Sašu Jankovića, ne zbog 5 ili 6 odsto nego zbog toga što menja klimu u društvu”, smatra predsednik LDP Čedomir Jovanović.

Podrškom Jankoviću, DS je napravio dobru odluku, jer i on i oni od toga profitiraju, kaže Bojan Klačar iz Cesida. Prirodno mu je, s druge strane, ako se ispostave tačnim spekulacije da Jeremić može da računa na podršku Borisa Tadića.

„Saša Janković dobija ono što nema: političko iskustvo, vođenje kampanje i terenski rad. DS u ovom trenutku ima bolju infrastrukturu od većine stranaka koje podržavaju Vuka Jeremića. Čak mogu i da profitiraju, jer bi neki koji nisu glasači DS-a, a podržali su Jankovića, na nekim sledećim parlamentarnim izborima mogli postati glasači DS-a“, kaže Bojan Klačar iz Cesida.

Ogroman znak pitanja nadvio se nad pokretom DJB. Klačar veruje da će kandidat koji dobije njihovu podršku biti malo veći favorit. Spekuliše se da bi DJB mogao da podrži Jeremića, no da li u tom slučaju Saša Radulović trguje nečim što nema u rukama?

„Čini mi se da su vrednosti koje propagira Saša Janković bliže vrednostima koje neguju glasači, recimo, Dosta je bilo. Stoga da li će oni zvanično podržati Vuka Jeremića nije toliko bitno, jer glasači građanske opcije nemaju tu vrstu discipline da ima kažete „glasajte za ovoga ili onoga“, navodi odgovorni urednik „Nedeljnika“ Marko Prelević.

Osim pokreta DJB, u medijima se spekulisalo da bi Vuka Jeremića mogle da podrže čak i Dveri. Demanti takvih navoda stiže iz Čačka, odakle je lider tog pokreta Boško Obradović počeo svoju kampanju za predsedničke izbore koju je nazvao „Stazama Vučićevih lažnih obećanja“.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here