Home Izbori Mrkonjić otkriva zašto voli Vučića, a zašto ne

Mrkonjić otkriva zašto voli Vučića, a zašto ne

73
0
Milutin Mrkonjić - Srbija izbori
Foto: N1

Počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić je rekao da ukoliko Vučić bude zajednički kandidat, imaće podršku SPS, a ukoliko to bude Nikolić – „razmisliće se malo“. Aca Vučić je sportista, takmičar u duši, i ja ga volim zbog toga, a ima stvari zbog kojih ga ne volim – malo je stručnjaka, kaže.

SPS je uvek imala svog kandidata, i jedna ozbiljna politička opcija treba da ima svog kandidata, istakao je Mrkonjić gostujući u Novom danu.

Kako kaže, Nikolić je dobro radio svoj posao, pošteno, a dodaje da ukoliko Vučić bude kandidat „on će naravno pobediti u prvom krugu“.

Navodi da to rejtinzi pokazuju, a da prema njima Dačić treba da bude kandidat broj 2.

„Ivica Dačić je moj, ja sam mlađima ustupio mesto, i mislim da je red za mlađe ljude“, dodao je.

Mrkonjić je mišljenja da je Dačić bolji kandidat od Nikolića, i naglašava da će se tek o tome razgovarati na organima stranke. Dodao je i da je važno da se vidi najpre šta su ideje i program koalicije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u sredu da bi poraz kandidata Srpske napredne stranke na predsedničkim izborima značio njegov odlazak s mesta predsednika Vlade Srbije.

„Mislim da je Vučić to rekao brezopleto, u svom stilu, ali poštujem njegov takmičarski duh. Mislim da ne treba takve izjave da daje“, rekao je na to Mrkonjić, dodajući da treba sagledati gde je Srbija stigla i šta je uradila. Nastavili smo sve projekte koji su započeti i u prethodnim vladama, naveo je pobrajajući i druge rezultate, i dodao da je sve to je obaveza za Vučića.

„Ukoliko Vučić bude kandidat, SPS će podržati zajedničkog kandidata, ako to bude Nikolić – onda ćemo da razmislimo malo“, navodi Mrkonjić.

Već ćemo u toku januara znati šta je perspektiva, dodao je.

Ja sam čovek improvizacije, rizika, graditelj, kao ministar se i ne oblačim.
Ja sam bio protiv rekonstrukcije vlade i čestih izbora i stalno insistiram da je jedna vlada, za realizaciju ciljeva, malo – četiri godine je malo, kaže Mrkonjić, dodajući da je i sam mislio da je za koridore dovoljno četiri godine, pa se ispostavilo da nije.

„Aca Vučić je takmičar, on je sportista u duši, al ja mu savetujem da ne daje takve izjave… Ali, ja ga volim što je takav“, ističe Mrkonjić. „Ima stvari zbog kojih ga i ne volim… Malo stručnjaka… Ne mogu samo političari da pričaju o velikim razvojnim projektima“.

Kaže da uvek u društvu postoje dve vrste otpora – prva vrsta otpora je od građana, druga od lobija. Kolege, objašnjavajte građanima šta radite, posavetovao je. Lakše je sa građanima nego sa lobijima, naveo je. Zato, kako navodi, država mora da bude energična i da kaže lobijima stop, i da to stručnjaci moraju da rade i da se oni angažuju.

Kaže da nije tačno da su Branko Ružić i on nezadovoljni koalicijom sa SNS. Kada kritikuje, ističe Mrkonjić, govori u svoje ime. „Ja ako kažem sa 55 godina staža i 10 odlikovanja – to ne valja, deco – to ne znači da Mrka ne voli SNS“.

Ipak, kako dodaje, tražiće da koalicija mora pre izbora da se dogovori iza kakvih rešenja stoji. „Ja nisam spreman da stojim iza rešenja ljudi koji su na funkcijama, a koji ne znaju ništa“, navodi Mrkonjić. Ipak, nije precizirao na koje ministre misli.

Podsećam mlade ljude da Vučića prate i pomažu, a ne da se zaklanjaju iza njegovih leđa, a njemu savetujem da za projekte angažuje stručne ljude, dodao je počasni predsednik SPS.

Vlada Srbije ove godine moraće da izdvoji najmanje 1,2 milijarde dinara kako bi pomogla preduzećima nekadašnjih „Železnica“ da isplate odštete radnicima za neisplaćen smenski rad, najavila je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Komentarišući to, Mrkonjić navodi da je teška situacija u Železnicama: „Teško je nekog otpustiti, ja nikad nisam nikog otpustio, to je jedan od principa zbog kojih sam ja socijalista. Ne znam konkretan slučaj šta je… Vladu u celini podržavam u realizaciji projekata saobraćajne infrastrukture“.

Nigde u svetu nijedna železnica nije bila rentabilna, sve su na budžetu države, koliko je to – to je sada pitanje, kaže. Reforma kad se završi, železnica ima perspektivu i treba nastaviti realizaciju tih pruga, naveo je.

Za ministarku Zoranu Mihajloviće je rekao da „ima energije“.

Reforma preduzeća za puteve je počela u mom mandatu, ne znam što se stoji sa tim, nisam u toku, kazao je Mrkonjić.

Komentarišući situaciju u Srbijagasu koji vodi njegov partijski kolega Dušan Bajatović, i osvrćući se na gubitke, kaže da Bajatović ima probleme jer ga je država naterala da uzme preduzeća koja su imala dugove. Ja sam mu rekao da to ne uzima, mene država nije nikad mogla da natera da uzmem ono što neću, dodao je.

„Ne politizujte Savamalu, upropastićete jedan od najboljih projekata“
Govoreći o slučaju Sava mala, kaže da i sa tim problemima, kao i sa brojnim drugim, nije trebalo da se odugovlači, da je razlog za to nedovoljna priprema i da „nije dobro što se sve politizuje“.

„Savetujem ljude koji politizuju taj problem, da stanu jer će se upropastiti jedan od najboljih projekata… Ima drugih razloga zbog kojih možemo da se svađamo“, naveo je.

Mrkonjić je rekao da kritikuje samo ono što zna, dodajući da nikad ne kritikuje političke odluke, ali kako navodi – danas nije raspoložen za kritiku.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here