Home Izbori Ima li tajna veza između DJB-a i Dveri

Ima li tajna veza između DJB-a i Dveri

86
0
Saša Radulović - Srbija izbori
Foto: Politika/ Tanjug

Dosta je bilo tvrdi da im je podmetnuta lažna fejsbuk stranica za podršku Vuku Jeremiću

Kao potkrepljenje tabloidnih navoda prethodnih dana da „ima neka tajna veza” između Dveri i Dosta je bilo, te da su se, navodno, dogovorili da podrže Vuka Jeremića kao predsedničkog kandidata, juče je osvanuo fejsbuk nalog koji izgleda kao promotivna platforma za Jeremićevu kandidaturu – sa logom DJB-a. Iz pokreta Saše Radulovića saopštili su da je reč o lažnoj stranici, uz upozorenje njenim vlasnicima da im se priprema krivična prijava zbog zloupotrebe znaka DJB-a. Vuk Jeremić se, bar do kasnih popodnevnih sati juče, nije oglašavao povodom ove nenadane podrške (ili „podrške”).

U DJB-u, u kome i dalje odbijaju da govore o konkretnim potezima vezanim za izbore, sve dok, kako kažu, Aleksandar Vučić ne kaže koga će on kandidovati i koji će izbori biti raspisani, tvrde da se o Jeremiću ne mogu izjašnjavati već i zbog toga što se on sam nije izjasnio da li će se kandidovati.

„Ima članova DJB-a koji su uveliko aktivni u promociji Saše Jankovića, ali i onih koji su više za Vuka Jeremića. Ali Jeremić nije ni istakao svoju kandidaturu. Onaj ko je napravio lažnu stranicu ili je neka budala ili namerno nanosi štetu DJB-u”, kaže naš sagovornik iz ovog pokreta.

Slično govori i lider Dveri Boško Obradović, kad za „Politiku” kaže da je Jeremićevo spoljnopolitičko iskustvo „ogromno i veoma dragoceno”, ali da ne zna ni da li će da se kandiduje ni šta je njegova politika. I ponavlja da mogu da pričaju jedino u slučaju ako Jeremić dolazi na političku poziciju evrorealizma. „A onda je prirodnije da on podrži mene, koji sam na tim pozicijama godinama unazad i u tu politiku se razumem bolje od njega”, ističe Obradović.

Ipak, Vučićev koalicioni partner Marijan Rističević za jučerašnji „Alo” ustvrdio je da su Radulović i Obradović uoči Božića postigli sporazum o koaliciji i dogovorili se da na predsedničkim izborima podrže Jeremića. I te informacije, kaže, dojavili su mu insajderi iz njihovih redova. List je preneo i Radulovićevu izjavu da to „nema nikakve veze s istinom”.

Koliko god neki od glavnih igrača odugovlačili s izjašnjavanjem u vezi s predsedničkim izborima, kampanja se očigledno zahuktava, uz klasičnu prateću ornamentiku u vidu podmetanja, nametanja, lažnih predstavljanja, dezinformacija… Do zvaničnog početka kampanje bar nešto od toga se mora iskristalisati, kao, na primer, pomenuta teza o dogovoru DJB-a i Dveri.

Oni koji su skloni da poveruju u njihov tajni savez nalaze argumentaciju i u nedavnom tvitu Saše Radulovića, u kojem je, kako ocenjuju, izdvojio Dveri, navodeći: „DJB na preko 15 odsto. Dveri iznad cenzusa. Ostali u padu. SNS u slobodnom. Lažna borba protiv korupcije dolazi na naplatu. Dinkić, Karić…” Kontra ovome, naš sagovornik iz DJB-a kaže da je reč o pouzdanom istraživanju i da su, zapravo, svi pomenuti.

Boško Obradović: Među nama ima dosta sličnosti u kritici vlasti, ali ima i dosta razlika, jer se DJB ne izjašnjava o ključnim državnim pitanjima, kao što su EU, Rusija, NATO, Kosovo i Metohija…
Da li neko pokušava da razotkrije njihovu saradnju, ili je, pak, reč o pokušaju da se „zamuti voda” među njima, tek, Radulović i Obradović i dalje kriju karte i ne pokazuju da su uzdrmani. Uoči Božića, recimo, potpredsednik DJB-a Dušan Pavlović je rekao da je „pravoj” opoziciji predložio ne samo zajednički nastup na predsedničkim izborima, nego i na vanrednim parlamentarnim, uz formiranje šarolike vlade koja bi bila oročena na godinu dana, a onda i nove izbore u fer i demokratskoj atmosferi.

„Poenta je da se objedini veći raspon biračkog tela i da se izdvoje stranke lažne opozicije, koje nikako ne bih zvao, poput LDP-a, LSV-a i SRS-a, takođe ni DSS. Tu bi u obzir došle Dveri, DS, SDS, Nova stranka i Levica Srbije. Uslov je i da Vuk Jeremić i Saša Janković takođe to podrže, kao i mnoge nevladine organizacije i građanske inicijative”, rekao je Pavlović u emisiji „Pravi ugao” na RTV-u, navodeći da bi to moglo ozbiljno da uzdrma režim Aleksandra Vučića.

Povodom glasina o tajnim dogovorima s DJB-om, Boško Obradović je juče za naš list rekao da postoji njihova vrlo korektna saradnja u Narodnoj skupštini, te da je reč o „dve najaktivnije opozicione poslaničke grupe, koje su ozbiljno uzdrmale vlast SNS-a”. O tome, ističe, svedoči i rast rejtinga, kako Dveri, tako i DJB-a.

„Među nama ima dosta sličnosti u kritici vlasti, posebno kad je u pitanju partokratija i socijalno-ekonomska situacija u Srbiji. Međutim, između nas ima i dosta razlika, jer se DJB ne izjašnjava o ključnim državnim pitanjima, kao što su EU, Rusija, NATO, Kosovo i Metohija… Ono što je sigurno jeste da smetamo vladajućem režimu, koji protiv nas upotrebljava najniže klevete, uvrede i napade svih vrsta, što je dokaz da nas se plaše i da nemaju odgovor na naše argumente”, kaže Obradović.

On dodaje da, bez obzira na to da li će na izbore ići u jednoj ili dve kolone, na nastupajućim predsedničkim izborima i eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima očekuje „ozbiljan pad podrške SNS-u i rast podrške opoziciji na čelu sa Dverima i DJB-om”. I dodaje: „Ima vremena da raspravljamo o našim političkim razlikama. Sad je prioritet da se pobedi kandidat vlasti na predsedničkim izborima i da to označi početak kraja vremena Vučićeve vlasti”.

Izvor: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here