Home Izbori DS poziva na podršku Jankoviću, DJB neće da olakša Vučiću

DS poziva na podršku Jankoviću, DJB neće da olakša Vučiću

89
0
Saša Janković - Srbija izbori
Foto: N1/ FoNet/ Zoran Mrđa

Predsedništvo Demokratske stranke donelo je jednoglasnu odluku da podrži kandidaturu Saše Jankovića za predsednika Srbije. Lider te partije Dragan Šutanovac kaže da je Janković personifikacija vrednosti za koje se DS zalaže od svog nastanka, a uvereni su da će uz tu podršku Janković biti novi predsednik Srbije.

Da li je na meniju tokom ručka lidera DS-a i zaštitnika građana – bilo još nečega osim jela, budući da samo dan kasnije stiže podrška demokrata Saši Jankoviću? Dragan Šutanovac tvrdi da demokrate s ovim nisu kalkusale, niti su od Jankovića tražili bilo kakvu kontrauslugu.

„Saša Janković je pokazao i dokazao da se zalaže za one vrednosti koje danas najviše nedostaju Srbiji – zaštita vladavine prava, izgradnja institucija, zaštita ljudskih i manjinskih prava, socijalna pravda, zaštita radnika, ugroženih i obespravljenih ljudi u Srbiji. Odluku smo doneli u punom uverenju da će Saša Janković uz maksimalno angažovanje svih članova DS-a, naših simpatizera i glasača, na izborima u aprilu pobediti“, rekao je lider demokrata.

Iz DS-a pozivaju ostale stranke proevropske opozicije da učine isto što i oni. Da se pitaju pojedini članovi Pokreta Dosta je bilo, upravo bi tako i bilo, jer svoju podršku Jankoviću ne kriju.

Ipak vrh tog pokreta još taktizira. Čeka da prvo Vučić kaže je li on kandidat, ako nije – ko je, i da li će biti i parlamentarnih izbora. I ne žele da mu olakšaju.

„Nema potrebe da olakšavamo Aleksandru Vučiću tako što ćemo unapred da se istrčimo. Mi mislimo da cela opozicija to ne bi trebalo da radi. Mi želimo, barem što se nas tiče, da sačekamo taj trenutak kada Aleksandar Vučić to bude rekao, pa ćemo onda i mi da kažemo“, navodi Dušan Pavlović iz Pokreta Dosta je bilo.

Taj trenutak, prenose mediji, čeka i Vuk Jeremić da saopšti hoće li u trku za šefa države.

Prema nezvaničnim informacijama podrška DS-a Jankoviću neće ga pokolebati da se kandiduje. Ako to učini, hoće li imati podršku Borisa Tadića? U SDS-u kažu sve su to čaršijske priče i još jednom ponavaljaju da je ključno da se opozicija ujedini oko jednog kandidata ko god to bio.

„Uopšte se ne radi o tome da li je to Vuk Jeremić, Saša Janković ili neko treći. Radi se o tome da pokušamo zajedno da izađemo na crtu Vučiću, ako nastupimo odvojeno, bojim se da su šanse za pobedu jako male, ukoliko nastupimo zajedno, Vučićev režim može da bude u problemu“, kaže Konstantin Samofalov iz SDS.

Dva kandidata proevropske opozicije – nije nužno loš scenario, smatra naš sagovornik. I Janković i Jeremić pripadaju, kaže Cvjetin Milivojević, istom korpusu političkih ideja, samo je jedan više građanski, a drugi više nacionalno profilisan.

„Samo je bitno da imaju čist račun, čist dogovor pre prvog kruga izbora, da nema prljave kampanje između kandidata opozicije, da se tačno proveri da li je među njima neko „električni zec“ što ne bi bilo dobro i da imaju jasan dogovor za drugi krug, dakle da onaj ko eventualno uđe u drugi krug – da dobije podršku svih drugih stranaka, pa i onih koji su podržali njegovog protivkandidata ili druge kandidate“, kaže Milivojević.

Da ipak bude jedan zajednički kandidat građanske opozicije – LDP tvrdi učiniće sve, ipak kome ide njihova podrška – biće poznato krajem januara kada zaseda GO te stranke.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here