Home Izbori Dačić: Vučić + Dačić = pobeda u prvom krugu

Dačić: Vučić + Dačić = pobeda u prvom krugu

59
0
Ivica Dačić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Odnosi SPS i SNS nikad nisu bili bolji, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je dodao da bi bio bolji kandidat za predsednika od Nikolića.

On se u intervjuu za B92 osvrnuo i na odnose sa susednim zemljama i rekao da Japan i Peru imaju više razumevanja za srpske interese od Crne Gore i Makedonije.

“Ja sam samo naglas rekao ono što sam njima rekao 100 puta. Mi se ne igramo gluvih telefona, mi smo lično razgovarali i premijer Vučić i ja i sa Grujevskim i sa Popovskim, predsednik države sa Ivanovim, i sa Milom Đukanovićem i sa Igorom Lukšićem, itd, skrenuli im pažnju koliko je to nama značajno pitanje i ne mogu da razumem da jedan Japan, Južna Koreja, Kolumbija, Peru imaju više razumevanja za srpske interese nego Crna Gora ili Makedonija. Prema tome vaša konstatacija da moja retorika nešto ruši je smešna. Pa ne rušim ja svojom retorikom to nego oni svojim odlukama. A valjda je potrebno imati čiste račune”, naveo je Dačić.

Na pitanje da li misli da nekad svojom oštrom retorikom šteti ugled države, Dačić je zatražio da mu se navede primer jedne takve izjave.

“Čime štetim? Što branim državu? Navedite mi jednu. Danskom diplomati? Pa kada oni priznaju Grenland i Farska ostrva onda smo i mi spremni da čujemo šta kaže danski diplomata. A dotle neka ćuti i neka gleda svoja posla. Jer nema pravo da nam deli lekcije. Šta vi mislite, kako se brani država? Pa Kameron je svaki put kad je išao u Brisel rekao da ide da brani London od Brisela. Tramp je bio veoma diplomata kad je bio u predizbornoj kampanji, jeste. Pa je l pobedio na izborima. O čemu vi pričate? Šta vi hoćete od naše politike”, naglašava ministar.

Kaže da je naša politika veoma balansirana i “svakome po zasluzi”.

Na pitanje da li to radi zbog moguće kampanje, Dačić negira rečima da nije ni kandidat za predsednika.

A da li će biti?

“Pa ne znam, zašto bih to radio kad se nisam još ni kandidovao. Ja sam ministar spoljnih poslova Republike Srbije, nisam ja šef ekspoziture EU. U tome je razlika. Nisam ni honorarni saradnik ili profesionalno angažovan ruski špijun niti imam bilo kakve veze sa američkom administracijom, niko me ne zanima, zanima me samo Srbija. Ja ne znam kako vi drugačije mislite, ako mi sad treba da kažemo Makedoncima i Crnogorcima slobodno vi glasajte protiv nas nikakav problem nije, mislite da je to dobra politika, ja ne mislim”, naglasio je on.

Dačić se osvrnuo i na prošlogodišnju tragediju u Tripoliju, pogobiju dvoje srpskih službenika. Ni dan-danas se ne zna šta se tačno desilo.

“Oni su ubijeni u bombardovanju. Oni sigurno nisu izgubili život zbog greške bilo koga ali je problm što ni libijska ni američka strana ne daju nikakav izveštaj o tome. mi ne istražujemo tu temu, istražuje tužilaštvo. Kad je reč o političkoj odgovornosti ambasadora to je drugo pitanje, on će snositi odgovornost, za zaokruživanje celog tog slučaja potrebni su izveštaji kojih za sada nema osim obdukcionih izveštaja naših organa”, rekao je Dačić.

On je objasnio i zašto je “zaćutao” na temu da li će biti kandidat na predsedničkim izborima, pošto je ranije najavljivao da će 2017. ući u trku.

“Zašto sam zaćutao, nisam zaćutao, prosto pristupam ovoj temi veoma odgovorno. Vladajuća koalicija mora odgovorno da pristupi ovoj temi jer je za sve nas koji smo u vladajućoj koaliciji kandidat vladajuće koalicije, zajednički, dobije izbore. Nije sada više bitno ko je kandidat, ako postoji zajedništvo onda za budućnost te koalicije naravno su bitni rezultati predsedničkih izbora. Zato je naš stav da mi, mi ćemo učestvovati na izborima imati svog kandidata ali ako je Aleksandar Vučić zainteresovan da o tome razgovaramo mi smo spremni da razgovaramo o zajedničkom predsedničkom kandidatu koji će dobiti izbore”, rekao je on.

On takođe kaže i da bi bio bolji kandidat od Tomislava Nikolića, ali i da se nije sam predložio Aleksandru Vučiću.

“Zašto bih se ja predlagao, ja govorim o tome koji su, pa nismo uopšte razgovarali o tome, samo govorim o rezultatima, ja sam predsednik stranke koja se još nije dogovorila o tome hoće li imati zajedničkog kandidata, u ovom trenutku ja mogu da razgovaram kad se Vučić vratii iz Indije, sešće, razgovaraće naši partijski organi. Mi smo zajedno, prema tome taj naš odnos Vučić-Dačić, SNS-SPS i naši koalicioni partneri garantuje pobedu Vučića u prvom krugu. Mislim da je to za političku stabilnost Srbije veoma znajačno”, rekao je on.

Ipak, mnogi kažu da će Dačić izgubili stranački identitet ako ne bude stranka imala svog kandidata, a opet možda će on izgubiti mesto u vladi ako ne podrži kandidata SNS.

“Mi govorimo o zajendičkom kandidatu. Šta je zajednički kandidat. To je zajednički politički plan, to je zajedničko učešće u kampanji , to je zajedničko planiranje svega onoga što će se dešavati u naredne četiri godine. Kako u tome možete da izgubite neki identitet? Ako postoji državni interes i postoji dogovor između svih nas ne možete u tome izgubiti stranački identitet. Drugo je pitanje da mi sad dođemo i podržimo nekoga, mi bimo izgubili stranački identitet kada bismo podržali Vuka Jeremića ili Sašu Jankovića, kakve mi imamo veze sa njima”, rekao je on.

Dačić dodaje i da je odnos SPS i SNS nikad bolji

“Najvažniji su odnosi Vučić-Dačić, Vučić+Dačić=pobeda u prvom krugu. Bio sam dovoljno jasan”, zaključio je on.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here