Home Izbori Petričić: Nepodnošljivo je, otvoreno nas prave majmunima

Petričić: Nepodnošljivo je, otvoreno nas prave majmunima

81
0
Dušan Petričić - Srbija izbori
Foto: N1

Karikaturista Dušan Petričić komantarišući godinu za nama priznaje da mu je nekada problem kako da izbegne premijera Aleksandra Vučića u svojim karikaturama. Kako kaže, on je dominantan u našim životima i meša se u sve u njima. Inspiraciju za novu karikaturu vidi u formiranju Pomoćne policije.

Petričić kaže da smo došli do situacije koja postaje nepodnošljiva, a da je 2016. godina bila pripremna za sve ono što će se dogoditi u 2017. godini, a počelo je sa presudom NIN-u i formiranjem takozvane Pomoćne policije.

„Šta je sledeće? Pomoćno školstvo, sudstvo, ministarstvo spoljnih poslova? Hoćemo li uvoditi pomoćne institucije pošto srušimo stare? Niko, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, ne trudi se da učvrsti postojeće institucije, nego nam na mala vrata za Novu godinu i Božić uvode pomoćne“, kaže Petričić.

Za presudu NIN-u po tužbi ministra unutrašnjih polsova Nebojše Stefanovića kaže da je lakrdija i smejurija, a „oni koji su sve to zakuvali prave nas ludi na jedan direktan način“. Međutim, Petričić ističe da je dobro da stvari kao što je ta presuda počnu ogoljeno i otvoreno da se sve češće dešavaju ne bi li se građani zapitali šta se to događa u Srbiji.

„Dovedete svog sudiju i kažete mu kako treba da presudi. Ladno i bezobrazno prave majmune od cele nacije“, oštar je Petričić.

NIN je tužen zbog naslovne strane na kojoj je uz fotografiju ministra Stefanovića stajao naslov „Glavni fantom iz Savamale“, a gost Novog dana kaže da „doktor Stefanović nije jedini fantom, ima važniji fantom od njega“.

Na opasku da je NIN upravo zbog takve izjave tužen, Petričić kaže: „Nek me tuži, stvar je mnogo i komplikovanija i jednostavnija“.

„Ja sam sa svojih 70 godina naučio da donosim zaključke na osnovu onoga što čujem i vidim da je neko izgovorio. I nema potrebe da me neko pravi majmunom da to što je izgovorio ne znači tačno to… Ova vlast je vlast u nedostatku dokaza. Dok god budu imali svoje sudije i presuđivali ovako kako presuđuju niko neće moći ništa da im dokaže. A na građanima je da zaključe da li je potreban neki dodatni dokaz pored onog što vide svojim očima.“, objašnjava karikaturista.

Za optimistične naslove iz štampe Petričić kaže da je na čitaocima da li će im poverovati i dodaje da će im biti lepo ako poveruju.

Nikada se u istoriji Politike nije dogodilo da politički karikaturista bude smenjen, sklonjen, uklonjen… Urednik nije rekao: ‘Nemoj više crtati’. Ne kažu oni nemoj, oni kažu: ‘Nastavite, ali malo manje i malo blaže’.
„Srpski narod je naučio da preživljava. Stvari će se ovako odvijati dok prosečnim građanima bude važnije da li će na tri dana ostati bez benzina, kafe ili šećera. Niko među prosečnim građanima se ne brine da li će ova država u narednih 50 godina imati sudstvo ili školstvo. Postoji ona narodna koja kaže da krčag ide na vodu dok se ne razbije, a krčag mora da se razbije“, ističe Petričić.

Kada je u pitanju ulazak Srbije u Evropsku uniju, Petričić kaže da je priča o otvaranju i zatvranju poglavlja i blokadi iz Hrvatske „zamajavanje javnosti“ da bi se izbegla suština.

„Suština cele priče, koja od početka nije tačno postavljena, je da je Srbiji neophodna Evropa da nauči kako se neke stvari rade odgovorno. Mislim da moramo da imamo svest da je jedina šansa ovog naroda i države put ka Evropi. Da počne da nas uči osnovnoj školi kako se peru zubi i vezuju pertle“, slikovito objašnjava karikaturista.

Za nekoliko meseci u Srbiji će biti održani predsednički, a moguće i parlamentarni izbori. Gost Novog dana kaže da će kampanja biti inspirativna, ali da su njegova očekivanja mračna i pesimistična.

U Srbiji u ovom trenutku živimo među ljudima koji su ili odustali od pameti ili od poštenja. Mali broj ljudi hoće da bude i pošten i pametan i tako se ponaša.
Dodaje da bi glasao za Sašu Jankovića kao predsedničkog kandidata, jer se u dosadašnjem radu pokazao kao korektan i odgovoran čovek. „Mislim da bi uz podršku opozicionih stranaka mogao da se ozbiljno plasira, kada bi svi stali uz njega. Bojim se da se to neće dogoditi“, kaže Petričić.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da su psovke i performansi politika opozicionih partija, a Petričić kaže da je istina suprotna od toga – da su psovke i performansi politika vladajuće stranke.

„Oni su uveli to prostačko ponašanje u parlament. A to je jedan od načina kako se vladajuća stranka ponaša. Vi im kažete da lažu, a oni kažu: ‘Ne vi lažete’. Tako se ponašaju deca. Imamo oči i imamo uši. Opoziciji gase mikrofon i uskraćuju pravo da budu poslanici i da se u parlamentu bore za svoj stav“, ističe Petričić.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here