Home Izbori Cvijić: Jača politički uticaj na pravosuđe

Cvijić: Jača politički uticaj na pravosuđe

99
0
Beograd prelistavanje - Srbija izbori
Foto: N1

Sudstvo bi trebalo da bude treća nezavisna grana vlasti, ali ovde to nije slučaj. Vidimo po sumnjivim odlukama suda, donetim pod političkim uticajem, kaže Vuk Cvijić, novinar Blica.

Važni su problemi sa kojima moramo da se suočimo u evrointegracijama, kaže Cvijić.

„Prateći pravosuđe, vidim da imamo problema. Imamo politički uticaj koji jača ovih godina. Sudstvo je treća grana vlasti, nezavisna. Predsednik Vrhovnog suda je u rangu premijera. Ovde to nije slučaj. Formalno je tako, ali suštinski nije. Vidimo po sumnjivim odlukama u sudu, koju se čini da su došli pod uticajem političke vlasti. Mislim da je tu veliki problem Srbije“, kaže Cvijić, i dodaje da je to problem svih građana.

Kaže da možemo da se susretnomo i sa nekim „običnim odlukama suda kada osećamo politički uticaj“.

„Imamo situaciju kada je član glavnog odbora najveće stranke izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je stradala jedna devojka. Luka Karadžić. On je bio pravosnažno osuđen na dve godine zatvora, ali umesto da ode u zatvor to se odlagalo. I onda je tužilaštvo podnelo zahtev za zaštitu zakonitosti, i to je ekspresno promenjeno“, kaže Cvijić.

Dodaje da je tu slučaj i Stanka Subotića Caneta, za koga su neki javno tvrdili da je finansirao vladajuću stranku.

„Pa je Vrhovni sud utvrdio da je Apelacioni sud kada je doneo oslobađajuću presudu kršio zakon u njegovu korist“, kaže Cvijić, i dodaje primer Mihalja Kertesa.

„Fudbal kriminalizovana sfera društva bez kontrole“

Izvoznici smo svih mladih talenata, ne samo fudbalera, kaže Cvijić.

„Zbog toga što ovde nemaju perspektivu da rade to što su naučeni, to za šta su talentovani. Neko će raditi za manje pare u zemlji gde su mu porodica ili prijatelji. Ali ako ne može da radi, to je strašno“, kaže Cvijić.

Dodaje da je fudbal je kriminalizovana sfera društva bez kontrole.

„Veliki klubovi su postali centri i kriminala, i korupcije. Tu se skupljaju predvodnici navodnih navijača koji su u stvari šefovi organizovanih kriminalnih grupa, sumnjivi menadžeri sa ratnom prošlošću“, kaže Cvijić.

Dodaje da nažalost imamo izjavu predstavnika sadašnjih vlasti koji su rekli da „nemaju snage da se obračunaju sa tim“.

„Zvuči neozbiljno. Da postoji jači centar moći u samoj državi, što poništava državu. To nije normalno stanje ako želimo da imamo državu“, kaže Cvijić.

Dodaje da smatra da pre nema volje.

„Postoje različiti interesi, nekontrolisani tok novca. I dalje su političari uključeni u funkcionisanje velikih klubova“, kaže Cvijić.

„Udružena opozicija logičan potez“

Očekivano da se opozicija udružuje, to bi bio logičan potez, kaže Vuk Cvijić.

„Mala mera neujedinjena je dobra, da bi se čula različita mišljenja. Ali treba da prevlada zajednički interes, a ne neki uski stranački interes“, kaže Cvijić.

Nije isključeno da sadašnji premijer bude kandidat na izborima, smatra on.

„Očekivati je da Nikolić želi još jedan mandat, bez obzira na želje Vučića. Koliko god se trudili, svesni smo da postoje razlike. Često su davali i različite izjave o istim stvarima. Videćemo šta će biti za predsedničke izbore“, kaže Cvijić.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here