Home Izbori Tabaković: Neću biti kandidat SNS za predsednika

Tabaković: Neću biti kandidat SNS za predsednika

97
0
Jorgovanka Tabaković - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Guvernerka narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da neće biti kandidat SNS za predsednika Srbije.

„Neću biti kandidat“, rekla je Tabaković u intervjuu za praznično izdanje „Blica“ dodajući da zna šta ume i šta može da radi, ali i za „šta nije i šta ne želi“.

„Želim sa ovog mesta da budem pouzdan oslonac Aleksandru Vučiću u očuvanju stabilne Srbije“, rekla je Tabaković.

Upitana da li za sebe misli da je najmoćnija žena u Srbiji, ona je kazala da su institucija NBS i funkcija same po sebi moć, kao i da se svaka moć može upotrebiti i zloupotrebiti.

„Ne biramo vreme u kome živimo, ali biramo kako živimo i kako odgovaramo na izazove koji nam se nameću. Imam mogućnost da doprinesem poboljšanju monetarnih uslova, važnih za društvo u celini“, rekla je ona.

Tabaković je kazala da su bitni rezultati, a ne izgovori, i dodala da ima i „onih“ kojima su država i NBS bile samoposluga iz koje se samo uzimalo, zbog čega „trenutni poredak“ takvima stvara „osećaj teskobe“.

Govoreći o niskoj stopi inflacije, Tabaković je rekla da je ona rezultat većeg broja faktora, pre svega uspeha u jačanju državnih finansija, očuvanju stabilnosti deviznog kursa i očekivanju finansijskog sektora da će inflacija ostati u ciljanim okvirima.

Ona je dodala i da je veoma ponosna na stabilnost dinara, koji je u 2016. prema evru oslavio 1,5 odsto, a od avgusta 2012. za ukupno četiri odsto, jer se, kako je istakla, jedino tako može povratiti poverenje u domaću valutu i u monetarnu politiku NBS.

Prema njenim rečima, očekuje se da se inflacija u 2017. godini kreće u granicama cilja od tri odsto, sa 1,5 odsto odstupanja naviše ili naniže, čemu će doprineti i oporavak domaće tražnje i inflacije u međunarodnom okruženju.

„Kod regulisanih cena očekujemo umeren rast, za koji procenjujemo da će biti na nivou iz 2016, imajući u vidu opredeljenje Vlade da neracionalnosti u poslovanju javnih preduzeća prvenstveno rešava smanjenjem troškova poslovanja, a ne povećanjem cena proizvoda i usluga kako je to bilo u nekim ranijim periodima“, rekla je Tabaković.

Guvernerka je istakla i da dugoročna relativna stabilnost deviznog tržišta i finansijskog sistema nemaju alternative, iako nas u 2017 očekuju brojni izazovi pre svega iz međunarodnog okruženja.

„Ipak, pozitivna domaća makroekonomska kretanja i trendovi kao i dalji rast BDP zasnovan na investicijama i neto izvozu, uz sve veći značaj i domaće potrošnje, smanjenje spoljnotrgovinskih neravnoteža, nivoa javnog duga i održivost fiskalne pozicije biće odbrambeni sistem koji treba da ublaži pomenute pritiske“, zaključila je Tabaković.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here