Home Izbori Mališić: Bedno je na šta liče današnji mediji

Mališić: Bedno je na šta liče današnji mediji

120
0
Vesna Mališić - Srbija izbori
Foto: N1

„Njima ne treba novinarstvo, treba im propaganda. Trebaju im poslušnici. Velika većina novinara je prihvatila da uđe u prostor poslušništva i da se bavi političkom propagandom“, kaže urednica nedeljnika NIN Vesna Mališić.

Mališić kaže da ima još novinara i medija koji su nekako „čuvari baklje“, ali da je generalno „bedno na šta liče današnji mediji“.

Suđenje po tužbi ministra Nebojše Stefanovića protiv NIN-a jedno je od najefikasnijih jer je trajalo svega jedan dan. Viši sud u Beogradu odlučio je da su urednik tog nedeljnika Milan Ćulibrk i novinarka Sandra Petrušić povredili profesionalni ugled i čast ministra policije, a prvostepenom presudom kažnjeni su novčanom kaznom od 300.000 dinara.

„On (Vučić) kada govori da su rušene neke barake, on zna da pravna država ne sme ni barake da ruši mimo legalnosti“, kaže Mališić.
„Čudno da smo dobili presudu na 29 strana. Sve je tu nekako bizarno. Činjenica da je Stefanović kao građanin nas tužio, to govori o tome da ne zna šta je odgovornost i šta je uloga medija. Ministar Stefanović je odgovoran za ono što se radilo u njegovom resoru. Ako je jedne noći rušen deo grada bez toga da policija reaguje na pozive građana, to govori da policija nije radila svoj posao. Ako ministar nije utvrdio šta je odgovornost ljudi unutar njegovog resora, onda je uloga medija da njega označi kao najodgovorniju osobu“, kaže Mališić.

Kada je u pitanju povreda ugleda i časti, Mališić kaže da se oni tako ne brane.

„Čast institucije se brani tako što brani pravni sistem, a on to ne radi. On pomaže da se skriva jedno zlodelo, jedno nasilje“, kaže Mališić.

„Vlast ne razume šta je odgovornost“

Pitanje odgovornosti je pitanje demokratije, kaže urednica NIN-a.

„Na tome se meri da li je jedna vlast autoritarna, ili demokratska. Gore od toga je ponašanje suda. Sud je dosudio maksimalnu kaznu. Mi ćemo se žaliti. Sve što možemo da iskoristimo kao pravni lek to ćemo uraditi. Ako ne uspemo tražićemo satisfakciju od suda u Strazburu“, kaže Mališić.

Imate aferu helikopter gde je pitanje odgovornosti ostalo da visi u vazduhu, kaže Mališić.
Dodaje da vlast ne razume pitanje odgovornosti.

„To ih legitimiše kao demokratsku, a to ne razumeju. Ušli smo u fazu bahatosti kada je politički rezon postao mnogo važniji od svega drugog“, kaže Mališić.

Dodaje da vlast računa da će se afera u Savamali zaboraviti, ali da NIN namerava svakog meseca da piše o tome dok se ne reši slučaj.

„Ovde se računa na to da se brzo zaboravlja. Mislili su da će zatrpati tu priču nekom drugom pričom, a kad ne može, onda se oni koji na tome insistiraju se proglase da imaju neke specijalne interese“, kaže Mališić.

Srpsko društvo je odavno zapušteno, dodaje ona.

„Ne dozvoljava se ovom društvu da se pročisti, nego se stalno pravi neka konfuzija. Da se manipuliše, dobiju sitne interese. A niko ne razmišlja kako će naće lice biti za 10 godina pod pritiskom ovog ludila u kome živimo“, kaže Mališić.

„Sve je u glavi jednog čoveka“

Govoreći o najavi da ćemo možda na proleće imati i vanredne parlamentarne izbore, Mališić kaže da je to „ludilo.

„Mislim da je to sa izborima ludilo da svake godine imamo izbore. Zašto je ta želja za većinom toliko jaka umesto da je želja za reformom, stabilizacijom države. To je logika vlasti koju samo oni razumeju“, kaže Mališić.

Na pitanje šta će presuditi da li će biti izbora, ona kaže:

„Sve je u glavi jednog čoveka. Presudiće kako bude on želeo“.

Saša Janković je objavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima kada oni budu raspisani, i da će tada i podneti ostavku na mesto zaštitnika građana.

„Saša Janković je kao zaštitnik bio onaj čovek koji je radio toliko temeljno da je svakoj vlasti bio problem. On ima pravo da se kandiduje, to je ustvano pravo. To je normalno. Ova vlast mora da se oslobodi tog straha, nismo mi u jednoumlju. Pluralizam podrazumeva da postoje neki novi ljudi, nove ideje“, kaže Mališić.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here