Home U fokusu Parlamentarni život obeležile burne debate

Parlamentarni život obeležile burne debate

122
0
Otvoreni parlament - Srbija izbori
Foto: Danas

Godinu za nama u Parlamentu obeležili su vanredni parlamentarni izbori, jedanaesti po redu od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine.

Građani Srbije su, nakon nepune dve godine, koliko je trajao Deseti saziv, izašli na birališta i izabrali nove/stare predstavnike u Narodnoj skupštini. Vanredni parlamentarni izbori održani su 24. aprila 2016. godine.

Radno jesenje zasedanje Narodne skupštine, usvajanje dugo najavljivanih zakona, žustre rasprave, česti prekidi kako plenarnih tako i sednica odbora, 26 izrečenih kazni za 17 narodnih poslanika i poslanica obeležili su 2016. godinu u Parlamentu.

Tokom 2016. godine narodni poslanici i poslanice (deseti i jedanaesti saaziv) proveli su 75 dana u plenumu i za to vreme usvojili 88 zakona. Ukupno 59 odsto zakona (51 zakon) usvojeno je po hitnom postupku. Od ukupnog broja usvojenih zakona 23 su novi zakoni, 36 su izmene i dopune, a poslanici su potvrdili i 29 sporazuma i međunarodnih ugovora. Vlada Republike Srbije inicirala je u ova dva skupštinska saziva 86 usvojena zakona dok su dva usvojena zakona predložili narodni poslanici Branislav Blažić i Aleksandar Martinović.

U 2016. godini usvojeni su i dugo najavljivani zakoni – Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i Zakon o stanovanju i održavanju zgrada.

Novi 11. skupštinski saziv, koji je formiran 3. juna, doneo je povratak u Parlament partijama koje su u prethodnim izbornim ciklusima ostale ispod cenzusa (Srpska radikalna stranka i Liberalno demokratska partija) ali i nove “igrače” na parlamentarnoj pozornici (Pokret DVERI i Pokret Dosta je bilo). 16 poslaničkih klubova, što je za četiri više u odnosu na prethodni saziv, raznovrsnija opozicija, manja parlamentarna većina uneli su jednu potpuno novu dinamiku rada u Parlament.

Najvažnije događaje u Parlamentu tokom 2016. godine pogledajte u timeline-u koji je za vas pripremio Otvoreni parlament.

Izvor: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here