Home Izbori Panović: Ako Vučić postane predsednik, biće novi Tadić

Panović: Ako Vučić postane predsednik, biće novi Tadić

160
0
Novi dan - Srbija izbori
Foto: N1

Srbiju u 2017. godini čekaju predsednički izbori, a novinar Danasa, Zoran Panović, kaže da se trenutno većaju rejtinzi i prave dogovori kako bi se preseklo da li će kandidat vladajuće većine biti Aleksandar Vučić ili Tomislav Nikolić. On upozorava da ako se Vučić kandiuje on i dobija pobedu, a Srbija problem – vraćanje na model Borisa Tadića.

Ukoliko kandidat za predsednika vladajuće koalicije bude aktuelni predsednik Tomislav Nikolić, moguće je da bude još kandidata iz redova vlasti kako bi se „zbunila opozicija“, a dva kandidata vlasti ušla u drugi krug, veruje Panović.

Međutim, postoji i druga varijanta.

„Nikolić bi mogao da dobije najbolju otpremninu, socijalni program samo za njega. Za ovu koaliciju i premijera je bitno da se stvari reše u prvom krugu, a pitanje je da li bi Nikolić mogao da pobedi u prvom krugu. U drugom krugu bi dobio izbore, ali to je neka vrsta mrcvarenja. Uz to, mobilizacija opozicije mogla bi da dovede do stvaranja neke snage koja možda ne bi pobedila ali bi dovela do toga da se profiliše opozicija i dobije snagu za budućnost“, objašnjava Panović u Novom danu.

Kada je u pitanju druga varijanta i kandidovanje Vučića za predsednika, Panović smatra da on neće imati protivkandidata iz redova vlasti i dodaje da je premijer najbolji kandiat vladajuće koalicije.

„Ako se kandiduje on dobija pobedu u prvom krugu, a Srbija dobija drugi problem – da se vrati na model Borisa Tadića. Sva moć će preći na njega, a on će napraviti nekog Mirka Cvetkovića. Ako Vučić pobedi vratiće se ono što naprednjaci govore, kao pre 2012. i on će postati Boris Tadić“, objašnjava novinar Danasa.

„Lepo je imati moralna načela, ali ko će da ti čuva kutije“

Opozicija za sada ne izlazi sa svojim kandidatima, bilo zajedničkim, bilo stranačkim, a podršku zaštitniku građana Saši Jankoviću za sada su javno obznanili samo Nova stranka i Pokret Dosta je bilo. Panović kaže da je situacija takva jer svako kalkuliše i misli o svojoj partiji i svom interesu.

„Dobar deo opozicije i dalje kalkuliše da u nekim rasporedima može biti opet s Vučićem, a to je jedno racionalno razmišlanje. Mislim da neće lako podržati Sašu Jankovića, već je pokušati da nađu drugog kandidta“, smatra Panović.

Parlamentarni izbori više služe kao neka pretnja

Prema njegovom mišljenju, apsurdno je da najveća opoziciona stranka građanskog bloka nema svog kandidata za predsednika već da podržava kandidata grupe građana.

Panović otkriva da prema trenutnim istraživanjima rejtinga ni Saša Janković ni predsednik Demokratske stranke, Dragan Šutanovac, nemaju veliki rejting i da se on kreće oko cenzusa.

„Ne može se bez stranačke infrastrukture i mašinerije. Lepo je imati morlana načela, ali ko će da ti čuva kutije“, pita Panović i dodaje da je SNS već sada u kampanji i obezbeđuje takozvane „kapilarne glasove“ zahvaljujući mašineriji koja reaguje brzo i organizovano na terenu.

Novinar Danasa smatra da bi predsednički izbori mogli da budu dobra prilika da se politička scena profiliše i stvori zamajac za, kako kaže, uozbiljavanje opozicije. Veruje da bi to mogli da urade kandidti poput Saše Jankovića ili Vuka Jeremića koji bi preuzeli vođstvo nekih već postojećih partija.

„U ovom trenutku vlast ne mora mnogo da se plaši opozicije“, istie Panović i dodaje za opoziciju: „Oni ne mogu da se uozbilje, a mi smo krivi što kažemo da su neozbiljni“.

Kaže da su predsednički izbori u Srbiji biti jer su sve glavne promene išle od predsedničkih izbora, a što je još bitnije, promene su dolazile posle „kiksa onog ko raspiše izbore“. Zbog toga, ističe, postoji psihološka nelagoda i kod aktuelne većina.

Premijer kao mogućnost spominje i vnaredne parlamentarne izbore paralelno sa izborima za predsednika, a Panović kaže da za to nema opravdanja sem jednog – ukoliko bi to bili izbori za ustavotvornu skupštinu jer je zbog ulaska u EU neophodno menjati Ustav.

„To bi moglo da bude jedino suvislo opravdanje, ali to bi bilo suviše ozbiljno i temeljno za ovakvu vlast. Oni više služe kao neka pretnja“, ističe Panović.

Kvislinški nacionalizam i velika ludnica

Panović kaže da svaka država u regionu ima problem sa susedima, ali ima i problem sa sobom. On je citirao reči Desimira Tošića koji je rekao da je Srbija sa Miloševićem postala jedna velika ludnica.

„Srbiji bi bilo najbolje da se sama sa sobom sredi i biće joj mnogo bolje u regionu, uprkos što mnogi imaju problem sa Srbijom. Dominantna stvar u regionu je kvislinški nacionalizam. Neverovatno je koliko narodi na ovim prostorima žele da budu pešadija velikih sila da je to ponižavajuće“, ističe Panović.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here