Home U fokusu Janković: Podneću ostavku kad se kandidujem za predsednika

Janković: Podneću ostavku kad se kandidujem za predsednika

108
0
Saša Janković - Srbija izbori
Foto: B92

Beograd — Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da će podneti ostavku na tu funkciju kada budu raspisani predsednički izbori i kada počne izbornu kampanju.

Međutim, on je ocenio da neće biti fer ako to ne urade i drugi državni funkcioneri.

„Kada budu bili raspisani izbori i počnem predizbornu kampanju, podneću ostavku, naravno. Ako to ne urade i drugi državni funkcioneri, izbori neće biti fer, slično kao što je to ocenila međunarodna posmatračka misija na prethodnim parlamentarnim izborima, kad su stranke na vlasti bespoštedno koristile državne resurse za kampanju“, rekao je Janković u intervjuu za Kurir.

Govoreći o odluci da se kandiduje za predsednika Srbije, Janković je rekao da je ta odluka sazrevala a da je konačno odlučio kada je shvatio da povlačenje nije opcija ni za njega ni za druge.

„Nije, dakle, ovo za mene pitanje hoću li biti predsednik, već hoće li bilo ko od nas moći da bude bilo šta u svojoj zemlji ako ne poljubi ruku sili. U takvoj situaciji svako treba da radi ono što može. Da sam mesar, pakovao bih šnicle u papir sa porukom ‘Bez straha’. Ovako radim ono što mislim da najbolje mogu da uradim, ne misleći da sam zbog toga vredniji i hrabriji od mesara“, rekao je on.

Komentarišući izjavu premijera Aleksandra Vučića da je već dve godine znao da će zaštitnik građana da se kandiduje za predsednika, Janković je rekao da i premijer dobro zna da to nije tačno, ali da se oslanja na savete marketinških stručnjaka da sto puta ponovljena laž postaje istina.

„Ne odgovaram mu ništa, jer je pitanje besmisleno, a i odgovor bi ga mogao omesti u otvaranju nove fiskulturne sale, semafora ili u ‘vožnji’ polovnog mlaznog aviona pred kamerama“, rekao je Janković i dodao da Vučića ne smatra neprijateljem.

On je dodao da je Vučić preuzeo ogromnu vlast u zemlji i da Srbijom upravlja ne obazirući se na zakone i demokratske standarde, istinu i druga elementarna pravila pristojnosti.

„Znam da veruje da to radi u našem najboljem interesu iako to nije, niti sme da bude tako. Ja verujem u ljude i demokratiju. Svoj put ne gradim pravljenjem kontrasta između ‘sjajnog’ mene i ‘nikakve’ Srbije. Nisam natčovek i ne trudim se da se predstavim tako“, rekao je Janković.

On je rekao da će biti kandidat građana a da treba pitati opoziciju da li ga podržava u eventualnoj predsedničkoj kandidaturi i da „nema ništa čudno“ u tome što je od Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove stranke već dobio poziv za razgovore a od Liberalno-demokratske partije nije.

Janković je rekao da Vučić traži i ima podršku evropske birokratije, a ne on, kao i da neće biti ni proruski ni prozapadni, već prosrpski predsednički kandidat.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here