Home Izbori Opozicija sve dalje od zajedničkog predsedničkog kandidata

Opozicija sve dalje od zajedničkog predsedničkog kandidata

134
0
Predsednički izbori - Srbija izbori
Foto: N1

Naprednjaci će kandidata za predsednika obelodaniti na Sretenje, a za to vreme, broj opozicionih kandidata raste. Iako su stranke proevropske opozicije svesne da mogu uspeti jedino ako imaju zajedničkog kandidata i same sve manje veruju da će uspeti da se dogovore. Za tzv. desničarske stranke dileme nema – svaka će imati svog kandidata.

Izbori za predsednika Srbije je na vidiku, a kandidati se samo naziru. Nacionalnističke stranke su najrevnosnije: takmičare za predsedničku fotelju su obelodanile i pre nego što su izbori raspisani. Glavni adut su im upravo lideri.

Funkcionerka SRS-a Vjerica Radeta kaže da je Srbiji na čelu potreban “čovek koji je dosledan, koji je pametan, koji je inteligentan i koji je spreman da se žrtvuje”. “Vojislav Šešelj sve to jeste i to je pokazao bezbroj puta”, poručuje ona.

S druge strane, proevropske opozicione partije upravo sa kandidatima kaskaju. A istraživanje IPSOS-a pokazuje: šansa za nezanemarljiv rezultat dela opozicije u predsedničkoj trci je upravo jedna, zajednička ličnost.

“Dakle, ta iscepkanost je ključna muka – znamo da budemo zajedno, a nismo u stanju“, kaže direktor IPSOS-a Srđan Bogosavljević. „Uspeh nije vezan samo za pobedu, uspeh je vezan za pristojne procente. Znači, pristojan procenat stvara mogućnost posle toga da taj čovek koji dobije pristojan procenat bude ujedinitelj opozicije“, objašnjava on.

U DS-u i SDS-u tvrde da od ideje zajedničkog predsedničkog kandidata ne odustaju. Ipak, sve manje su uvereni da će uspeti.

Predsednik demokrata Dragan Šutanovac kaže da ta stranka, pre svega, insistira na politici. “Mi nećemo podržavati kult ličnosti nijedne osobe. Mislim da je kult ličnosti upravo urušava kapacitete pravne države i institucije u Srbiji. I u tom smislu ćemo donositi odluku koja će biti pre svega u korist građana”, kaže on.

Lider SDS-a i nekadašnji predsednik Republike Boris Tadić kaže da je odustao od vlastite kandidature. “Stranka je odustala od partikularnog interesa. Nažalost, nisam uspeo ni na parlamentarnim izborima da ubedim opozicione stranke da idemo zajedno, pribojavam se da to neću moći ni ovaj put, uprkos svom mom naporu”, kaže on.

Lideri DS-a i SDS-a ne isključuju podršku Saši Jankoviću, ali će preseći u januaru na organima stranke. Pokret „Dosta je bilo“ ćuti i čeka da kandidata obelodani SNS. Osim kandidata proevropske opozicije i vladajuće koalicije ne zna se još i tačan datum izbora. Potpredsednica socijalista kaže: građani će birati predsednika najverovatnije 9. aprila.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here