Home Izbori Nikolić: Nijednu grešku nisam napravio kao predsednik

Nikolić: Nijednu grešku nisam napravio kao predsednik

71
toma-1-strana
Foto: Darko Ćirkov

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je na godišnjoj konferenciji za medije da je za vreme njegovog mandata preokrenuta slika o Srbiji i da veruje da kao predsednik države u odnosu na Srbiju nije napravio nijednu grešku. Najavljuje da će do Božića doneti konačnu odluku o ponovnoj kandidaturi i dodaje da građani dugo neće imati boljeg predsednika i premijera.

„Mislim da kao ličnost nisam napravio nijednog neprijatelja ni suparnika, ali su politička opredeljenja takva da sam od mnogih političara, ali i redakcija dočekan na nož“, rekao je Tomislav Nikolić u obraćanju novinarima u zgadi na Andrićevom vencu.

„U odnosu na Srbiju, nijednu grešku nisam napravio“, istakao je Nikolić.

Dodao je da je za pet godina njegovog mandata preokrenuta slika o Srbiji u svetu, da je zemlja vraćena u red država koje svi priznaju, cene i poštuju.

Istakao je da možemo da očekujemo prisustvo velikog broja stranih državnika, kada sledeći predsednik bude inaugurisan, što nije bio slučaj kada je on stupio na dužnost.

„Na domaćoj sceni, pokušavao sam da Srbija za građane Srbije ponovo bude Srbija“, istakao je predsednik, dodajući da je za vreme njegovog mandata obeležen veliki broj jubileja.

Naglasio je da Srbija zaslužuje da bude bude pominjana i isticana, da ne sme da bude skrajnuta, ponižavana i vređana.

Tako je pomenuo da se prilikom obeležavanja Prvog svetskog rata nije dogodilo da krivica bude svaljena na jednog Srbina, da nije uspeo da prođe predlog rezolucije o Srebrenici, niti pokušaj da Kosovo postane član Uneska.

„Nabavka ruskih aviona jedan je od najboljih poteza za vreme ove vlade“, ocenio je Nikolić.

Odluka o kandidaturi do Božića

Saopštio je i da će do Božića doneti konačnu odluku o tome da li će se ponovo kandidovati za predsedničku funkciju.

„Ne može se desiti da me Vučić ne podrži“
Tomislav Nikolić je uveren da se ne može desiti da ne dobije podršku Aleksandra Vučića, ukoliko odluči da se kandiduje za novi predsednički mandat.

„Zamislite Srbiju da Vučić i ja ne sarađujemo“, rekao je Nikolić upitan očekuje li Vučićevu podršku u slučaju da se kandiduje.

Nakon toga je poručio: „Sve će se rešiti u prvom krugu i neće biti drugog“

„Nisam neskroman, ali je Srbiji potreban ovakav predsednik. Nisam ni skroman. Da sam skromniji, okrenuo bih se potrebama porodice“, poručio je Nikolić na godišnjoj konferenciji za štampu.

Dodao je da je propustio odrastanje sinova, a evo sada i unuka, jer je uvek mislio da su oni jedni od stotine hiljada, a svima treba pomoć.

„Uvek sam hteo da pomognem građanima i znam kako, ali bez pobede se to ne može“, podvukao je Nikolić.

Ukazao je na to da je često bio izložen negativnim stavovima medija i da su i njegovi savetnici i saradnici trpeli i da im se ništa nije praštalo, samo što su bili njegovi saradnici.

„Želim da se kandidujem, ali zavisi od SNS-a i Vučića“

Takođe je primetio da ne vidi razlog da se ne kandiduje.

„Ne poznajem čoveka u Srbiji koji bi bolje obavljao ovaj posao i koji bi bolje sarađivao sa premijerom Vučićem“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, mora postojati saradnja između predsednika Republike i premijera, jer bi u suprotnom vladao haos.

„Ne daj bože da krenu strele sa Andrićevog venca ka Nemanjinoj“, istakao je Nikolić.

Dodao je da ne očekuje ozbiljnih promena što se tiče vlade do isteka njenog mandata, ističući da je Vlada dobila poverenje građana, da radi odlično, i da samo treba neko vreme da kapitalizuje svoje poteze.

Upitan da li je razgovarao sa premijerom o kandidaturi za predsednika, naveo je da ne vidi zašto bi razgovarali o kandidatu kada još nije objavljena kandidatura. Takođe je rekao da o predsedničkim izborima ne razgovara sa Vučićem, već se sa njim dogovara.

„Ne dogovaramo se previše o kandidatu već kako će da izgleda sve to u Srbiji“, dodao je Nikolić.

Predsednik Republike je rekao i da želi da se ponovo kandiduje, a da odluka zavisi od SNS-a, odnosno lidera stranke Aleksandra Vučića. Istakao je da nema razloga da se ne kandiduje i da je ubeđen da će se sa Vučićem dogovoriti.

„Ja zaista želim da se ponovo kandidujem, a da li ću, videćemo. Znam da sam potreban Srbiji i ona meni“, rekao je Nikolić.

Dodao je da Vučić vodi SNS, a da je i on, kada je bio predsednik stranke, sve rešavao.

„Sve zavisi od dogovora sa Aleksandrom“, naglasio je Nikolić.

Poželevši novinarima srećne novogodišnje i božićne praznike, poručio je da će se možda, kada se bude unosio Badnjak u Predsedništvo, već saznati da li se kandiduje.

„Građani dugo neće imati boljeg predsednika i premijera“

Predsednik je na konferenciji govorio i o pismu Agencije za sprečavanje korupcije o mogućim koruptivim radnjama u Fondaciji Dragice Nikolić. On to pismo vidi kao pokušaj organizovanog napada na njega, ali i kao pokušaj da se oslabi premijer.

„Pre više od mesec dana, dobio sam uvredljivo pismo od Agencije za sprečavanje korupcije. Na osnovu anonimnog pisma, naveli su da imaju indicija da je poslovanje Fondacije Dragice Nikolić skopčano sa koruptivnim radnjama i da donatori mogu da imaju privilegije u Srbiji“, objasnio je Nikolić.

Istakao je da je Fondacija odgovorila time što je dostavila spisak donatora Agenciji, sa oznakom da ne može da bude dostupan javnosti.

„Ako Agencija pronađe koruptivnu radnju, kriminalca da je finansirao Fondaciju, mogu da objave podatke“, dodao je Nikolić.

Preneo je da su u Agenciji rekli da ih ne interesuje kako je novac trošen i nisu želeli da pogledaju nijedan projekat, sa obrazloženjem da je to za druge organe.

Nikolić je istakao da smatra da to pismo predstavlja uvredu za predsednika Republike, ali i za premijera, jer on, dodaje, ne zna na koga su mislili kada su posumnjali da ima velike korupcije u poslovanju Fondacije.

„To je organizovani napad na predsednika Republike i Vladu, sa željom da ja ne budem predsednik, kao i da se oslabi premijer. Kome je to u interesu? Možda centrima moći koji su izgubili moć“, naveo je Nikolić.

Dodao je da građanima to nije u interesu, ocenivši da oni neće dugo imati bolju vladu i predsednika.

„Janković treba da se kandiduje, a šta će kad izgubi“

Ombudsman Saša Janković treba da se kandiduje na predsedničkim izborima, a na njemu je i njegova je odluka da li će to učiniti sa svoje aktuelne funkcije, smatra predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

„Šešeljeve šanse da galami, bez drugog kruga“
Na pitanje kako vidi Šešelja kao protivkandidata na predstojećim izborima, Nikolić je rekao da su njegova i Šešeljeva politička snaga već izmerene i u stranci u kojoj su zajedno bili, te da je jasno ko je kakve rezultate ostvario.

„On mene nikad nije pobedio, ni upola glasova koliko sam ja ostvario“, rekao je Nikolić i upitao koliko je poslanika imala stranka kada je on izašao, a koliko ima sada.

„Šešelj ima šanse da ga slikate, da galami, ali ovi izbori neće imati drugi krug“, rekao je Nikolić.

„Šta će posle da radi, kad izgubi predsedničke izbore? Mislim da on čuva to radno mesto. Trebalo bi da razgovara sa onima koji su ga izabrali i sa sobom da li je sve što je uradio u životu bilo u svrhu toga da bude kandidat za predsednika“, rekao je Nikolić, odgovarajući na pitanje novinara smatra li da Janković treba da podnese ostavku kad je već izjavio da će se kandidovati na predsedničkim izboriima.

Kandidat može da bude svaki građanin Srbije, podsetio je Nikolić, konstatujući da je dobro što o tome odlučuje Srbija.

„Mislim da on treba da se kandiduje, a na njegovom moralu, savesti i časti je hoće li to da uradi sa funkcije na koju ga je izabrala skupština, to je do njegovog shvatanja morala u politici“, rekao je Nikolić.

Upitan kolike su šanse Jankovića u odnosu na njega, Nikolić je rekao da on ne piše ankete, te da poštuje i ceni sve kandidate koji će izaći na izbore.

Kako kaže, Janković je iskoristio okolnosti da bude ozbiljan predsednički kandidat, ali inače to nije, jer je, kako navodi, mnogo toga potrebno da bi neko bio predsednik, a nije dovoljno da „samo pokazuje papir o lošim potezima vlade“.

„Makar da je bio u politici, u totalnoj opoziciji, ali bi sreo bar nekog političara iz Evrope i sveta, na ovoj funkciji sretao je samo one kojima je mogao da pokazuje papire koje je napisao o tome šta je vlada loše radila“, rekao je Nikolić.

Dodao je da za razgovor sa Obamom, Putinom, Si Đinpingom, treba mnogo više od papira, „morate da ostavite utisak na njega, od tog utiska zavisi kako će da se ponaša prema Srbiji“.

„To je ono što čovek ima ili nema“, rekao je Nikolić.

„Premijer treba da odluči o parlamentarnim izborima“

Upitan da li je sa premijerom Aleksandrom Vučićem razgovarao o parlamentarnim izborima, ali i koji je njegov stav o tome, Nikolić je rekao da o parlamentarnim izborima odlučuju stranke, odnosno direktno premijer.

„Od premijera zavisi hoće li vlada postojati ili neće. Druga većina ne može da se sastavi. Aleksandar Vučić je taj koji procenjuje šta je uradio i da li je potrebna podrška građana za nove poteze“, objasnio je Nikolić.

Sa premijerom Vučićem, naveo je, ima odličnu saradnju i ona se odvija po principu čija se reč više uvažava.

Vučić ima izvršnu, veoma operativnu funkciju, koja sa sobom nosi i čast i odgovornost. Svaki njegov potez može da proizvede u društvu posebne promene. Što se tiče vlade i ekonomskih mera, u našim razgovorima se više sluša premijer. Ja samo razmišljam kakvu vrstu saglasnosti i podstreka mogu da dam nekim merama“, objasnio je Nikolić, dodajući da je bilo situacija u kojima je pojedinac mogao da profitira u odnosu na vladu, ali kratkoročno.

Izvor: www.rts.rs