Home U fokusu Zaštitnik građana i formalno ušao u trku za Andrićev venac

Zaštitnik građana i formalno ušao u trku za Andrićev venac

105
0
Saša Janković - Srbija izbori
Foto: N1/ Tanjug/ Rade Prelić

Ministarka Zorana Mihajlović, Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović ocenili da Janković zloupotrebljava poziciju ombudsmana u političke svrhe, a premijer je poručio: „Čestitam Saši Jankoviću kandidaturu, već je pobedio”

Kada je više od sto javnih ličnosti pre mesec dana pozvalo Sašu Jankovića da se kandiduje za predsednika Srbije, on im je zahvalio na podršci i rekao da nastavlja da radi posao zaštitnika građana „dok ne dođe vreme za nove odluke”. To vreme je očito došlo: obmudsman je, naime, obznanio da će ući u trku za Andrićev venac „kad se raspišu izbori, ali nikako pre toga” jer je „zaštitnik građana neophodan Srbiji”.

„Biću kandidat građana. Predsednik izražava državno, odnosno nacionalno, a ne stranačko jedinstvo, a stranke svoje mesto mogu, treba i dobrodošle su da pronađu u opštem interesu, a ne obrnuto”, rekao je on za subotički portal „Magločistač” i time ozvaničio ono što se mesecima krčkalo u javnosti.

Na njegovu moguću kandidaturu nisu ukazivali samo napadi kojima su ga izložili pojedini tabloidi, niti hronični verbalni sukobi Jankovića s Aleksandrom Vučićem, koji su kulminirali sredinom decembra oštrim otvorenim pismom u kojem je ombudsman optužio premijera za iznošenje neistina i totalitarni rečnik. To da će zaštitnik građana ući u trku za Andrićev venac slutilo se i pre mesec dana, kad se „diskretno” sastao s Vukom Jeremićem. Da li su tom prilikom razmatrali eventualnu saradnju u kontekstu najave predsedničkih i mogućih parlamentarnih izbora, ostaće do daljeg nepoznanica. Baš kao i to čiji će uopšte kandidat biti Janković, kao i s kakvim političkim kapitalom ulazi u predsedničku trku.

Ono što je pak izvesno, jeste da Janković ne nastoji da sačuva funkciju zaštitnika građana, kako je ocenio Tomislav Nikolić, kazavši: „Šta će posle (Janković) da radi kad izgubi predsedničke izbore… Mislim da on čuva to radno mesto.” Aktuelni predsednik je prevideo da iduće godine Jankoviću ističe drugi, poslednji mandat na toj funkciji pa stoga na njoj svakako neće moći da ostane.

Sigurno je i da će posle najave kandidature zaštitnik građana biti podvrgnut još žešćim napadima vladajuće koalicije. Videlo se to po reakcijama premijera Vučića i ministara Zorane Mihajlović, Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića. Svi su oni odreda ocenili da Janković zloupotrebljava poziciju ombudsmana u političke svrhe, a premijer je ironično dosolio: „Čestitam Saši Jankoviću kandidaturu, već je pobedio.” Ako su ovakvu retoriku mesecima na račun zaštitnika građana praktikovali Srpska napredna stranka i Pokret socijalista, upadljivo je da im se od danas u tome priključila i Socijalistička partija Srbije, koja je do sada bila prilično uzdržana u komentarisanju predsedničkih izbora. Šef poslanika SPS-a Đorđe Milićević ocenio je da će ombudsman „veoma teško” prikupiti potpise za kandidaturu. Ostaje da se vidi da li ova reagovanja ukazuju na zbijanje redova u vladajućoj koaliciji kako bi SNS i SPS imali zajedničkog kandidata, što je kao mogućnost pre četiri dana najavila upravo članica Predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović.

Efekat Jankovićeve najave mogao bi da dovede i do zbijanja redova na opozicionoj strani, sudeći po izjavi Dragana Šutanovca koji je poručio da bi bilo idealno da kandidat opozicije bude predsednik Srbije, ne izjašnjavajući se o njegovom imenu, a da DS da kandidata za premijera, mada je priznao i da o tome „još ne postoji dogovor u okviru proevropske opozicije”.

Ni istraživači javnog mnjenja ne mogu precizno da kažu kakve bi bile Jankovićeve šanse ako postane zajednički kandidat proevropske opozicije. On za to trenutno ima otvorenu podršku samo od Nove stranke Zorana Živkovića kao i više od 1.500 potpisnika apela za njegovu kandidaturu.

A kako se Janković kotira među građanima takođe je nepoznanica, i to iz objektivnih razloga. U okolnostima kad je nepoznato da li će kandidat SNS-a biti Tomislav Nikolić ili Aleksandar Vučić, kao i da li će SPS podržati naprednjačkog pretendenta ili će imati svog takmaca za Andrićev venac, pa i da li će se uporedo s predsedničkim izborima održati parlamentarni, istraživači javnog mnjenja još se nerado upuštaju u ovakve ankete. Malobrojni izuzeci, uzimajući u obzir ove različite scenarije, Jankoviću daju u prvom krugu od sedam do devet procenata („Ipsos strateški marketing”) ili od četiri do šest („TNS medijum galup”).

Politička platforma na „Tviteru”
Posle najave svoje kandidature, Saša Janković je na „Tviteru” objavio i poruku koja bi mogla da bude naznaka njegove političke platforme. Ona glasi: „Ne ’EU nema alternativu’, a ni ’majčica Rusija’, već evropske vrednosti i Srbija. I to ne Srbija u Evropi i svetu, već svet i Evropa u Srbiji; uređen, pristojan, dostojanstven, stabilan život u Negotinu, Loznici, Subotici…”

Nikolić: Nije dovoljno samo pokazivati papire protiv vlade

Ombudsman Saša Janković treba da se kandiduje na predsedničkim izborima, a na njegovom moralu, savesti i časti je njegova odluka da li će to učiniti sa aktuelne funkcije na koju ga je izabrala skupština, smatra predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Upitan kolike su šanse Jankovića u odnosu na njega, Nikolić je rekao da on ne piše ankete, te da poštuje i ceni sve kandidate koji će izaći na izbore.

Predsednik je kazao i da je Janković iskoristio okolnosti da bude ozbiljan predsednički kandidat, ali inače to nije.

„Makar da je bio u politici, u totalnoj opoziciji, ali bi sreo bar nekog političara iz Evrope i sveta, na ovoj funkciji sretao je samo one kojima je mogao da pokazuje papire koje je napisao o tome šta je vlada loše radila”, rekao je Nikolić – prenosi Tanjug.

Izvor: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here