Home Izbori Šutanovac: Kandidat opozicije predsednik, a DS-a premijer

Šutanovac: Kandidat opozicije predsednik, a DS-a premijer

105
0
dragan sutanovac 018_2
Foto: Darko Ćirkov

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac smatra da bi bilo idealno da kandidat opozicije bude predsednik Srbije, a da kandidat DS premijer. On je za Blic rekao da razgovara sa svim liderima opozicije, ali da je rano za konačne dogovore i odluke, jer se još ne zna „ko je protivnik“ i koji će izbori biti održani.

„Dogovor može biti i drugačiji ako budu samo predsednički ili i predsednički i parlamentarni izbori. Na parlamentarnim izborima vanstranački kandidati teško da mogu da se pojave“, rekao je lider demokrata i dodao da „objektivno još ne postoji dogovor u okviru proevropske opozicije“.

Šutanovac je kazao da je nesporno da stranka koja sebe smatra najvećom opozicionom partijom ima kandidate na svim izborima – od lokalnih, preko parlamentarnih, do predsedničkih, ali da će učiniti veliki napor da „Srbija ima jednog proevropskog kandidata“.

Upitan da li je, ako ne bude predsednički kandidat bliže tome da podrži Sašu Jankovića ili Vuka Jeremića, Šutanovac je rekao da u ovom trenutku to ne može da kaže i da nije pitanje ličnosti niti imena.

„Podržaćemo onoga ko želi, ne da bude predsednik Srbije, već da menja Srbiju. Nije tema ko će predstavljati Srbiju u svetu, već ko će omogućiti da svet dođe u Srbiju“, rekao je Šutanovac i ocenio da zemlja trenutno ima predsednika „ispod svakog nivoa“, koji želi ponovo da se kandiduje i ima „lošiji rejting u odnosu na sve predsednike koji su gubili izbore u trenutku kada su se kandidovali“.

Šutanovac kaže nije siguran da predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić trenutno zna da li će se kandidovati za predsednika zemlje i da je pred njim „velika dilema, ali i veliki rizik“.

Govoreći o spoljnoj politici zemlje, Šutanovac je rekao da Srbija mora da se oslanja na jedan stub – Brisel, ali da je saradnja sa Rusijom, Kinom i SAD „više nego neophodna“.

„Ako želimo Srbiju u Evropi, evropske vrednosti u Srbiji, ne možemo da ponavljamo greške koje smo pravili do 2012. godine… Kandidat za predsednika mora da bude jasan u odnosu na to što je naša država glasala protiv Rezoucije o Krimu u UN i na taj način indirektno dovela u pitanje problem Kosova, ali i svoj stav o jedinstvenoj Ukrajini“, rekao je on.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here