Home Izbori Bez sednica Skupštine do izbora?

Bez sednica Skupštine do izbora?

115
0
Izbori 2017 - Srbija izbori
Foto: B92, Tanjug

Zasedanje parlamenta Srbije, koje je tek počelo, moglo bi da bude i poslednje u ovom sazivu. Neće biti okupljanja ukoliko se vanredno glasanje zakaže za 9. april

SEDNICA Narodne skupštine, koja je počela u sredu, mogla bi da bude i poslednja u ovom sazivu. Njen kraj, naime, označiće i završetak jesenjeg redovnog zasedanja, a ukoliko budu raspisani vanredni parlamentarni izbori, poslanici će dobiti „voljno“ pre početka drugog redovnog zasedanja u martu.

Između redovnih zasedanja Skupština se okuplja samo u slučaju da Vlada to zatraži zbog usvajanja nekih zakonskih rešenja, a kako navode naši izvori, ukoliko SNS prelomi da se pre roka izađe na birališta, u parlament posle Nove godine neće stizati predlozi novih zakona. Iako konačna odluka još nije doneta, ovaj scenario je sve izvesniji.

U skupštinskim kuloarima juče se moglo čuti da gotovo sve stranke podižu baze kako bi se pripremile za održavanje parlamentarnih izbora zajedno sa predsedničkim. Tome u prilog ide i to što je premijer Aleksandar Vučić, iako je rekao da odluke o izborima još nema, prvi put govorio i o mogućem datumu glasanja za poslanike i rekao da bi ono, ako ga bude, bilo organizovano zajedno sa predsedničkim izborima. Zasad se kao najizvesniji termin pominjao 9. april.

Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović kaže da ne zna da li će izbora biti, ali da se nada da hoće:

– U tom slučaju moguće je da će se ispostaviti da je ovo poslednja sednica parlamenta u ovom sazivu. A verujem da će sledeći saziv biti značajno drugačiji jer su na poslednjim izborima pod pritiskom nekih stranih ambasada u Skupštinu ušle i neke stranke koje možda i ne bi u drugačijim okolnostima.

I poslanik DS-a Balša Božović očekuje da nas posle Nove godine čeka raspuštanje parlamenta. On navodi da postoji politička nestabilnost, jer između predsednika Nikolića i premijera više nema uzajamne podrške i poverenja:

– Ta nestabilnost je razlog sve lošijeg života građana i zato očekujem vanredne parlamentarne izbore. To će biti i prilika da proevropska opozicija bude jedinstvena i izađe sa jednim kandidatom za predsednika i jednom listom na glasanju za Skupštinu. Ovog puta Vučićev politički kraj je više nego izvestan.

ZA KAMPANjU I LISTIĆE 850 MILIONA

TROŠAK, predviđen u budžetu, za glasanje za predsednika iznosi oko 2,1 milijardu dinara. Ukoliko budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori, to će uvećati troškove za oko 850 miliona dinara, koliko je potrebno za kampanju i za štampanje dodatnih glasačkih listića.

Izvor: www.novosti.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here