Home Izbori Kandidati Jeremić i Janković se ponašaju kao Kalimero

Kandidati Jeremić i Janković se ponašaju kao Kalimero

123
0
Zorana Mihajlović - Srbija izbori
Foto: Danas

*Šešelj nema šanse da pobedi, jer građani nisu zaboravili da ih je njegova politika zavila u crno

Nema ni obračuna ni pretnji Srpske napredne stranke potencijalnim predsedničkim kandidatima opozicije.

Ali Vuk Jeremić je dužan da pruži nadležnim istražnim organima sve odgovore na pitanja koja imaju za njega, a Saša Janković bi trebalo da prestane da krije svoju predsedničku kampanju iza veoma odgovorne funkcije zaštitnika građana. A ne da se ponašaju kao Kalimero. Za one koji su zaboravili, Kalimero je crno pile iz crtaća (svi ostali u porodici su žuti) koje ide okolo i stalno ponavlja „to je nepravda“, kaže u razgovoru za Danas Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i članica

Predsedništva SNS, odgovarajući na naše pitanje da li su opozicioni predsednički kandidati tolika pretnja vlasti da ona mora da ih dovodi u vezu sa stradanjem gardista ili samoubistvom jednog čoveka.

*Mnogo se govori o novim parlamentarnim izborima. Da li je u SNS već razgovarano o tome šta bi mogao biti povod za raspisivanje tih izbora?

– Da vas ispravim, govori se o predsedničkim izborima kojih će biti sledeće godine i o njima najviše govore oni koji ih se plaše, oni koji kao neće da se kandiduju, a mole za podršku i oni koji koriste državnu funkciju da preko nje vode kampanju. Aleksandar Vučić i SNS odlučiće o kandidatu za predsedničke izbore i da li će biti parlamentarnih izbora, kad procenimo da je najbolji trenutak. Nikada nismo bežali od toga da kod građana proverimo svoju politiku i nemamo problem da opoziciji pružimo priliku da pokaže šta i koliko ume. Što bi rekao lider LDP, od njih zavisi.

*Da li bi jedan od razloga za vanredne parlamentarne izbore mogao biti strah od moguće kohabitacije i namera da se pomogne predsedničkom kandidatu SNS da pobedi?

– Da li će biti kohabitacije, odnosno pobede kandidata opozicije na predsedničkim izborima odlučiće građani. Nemamo strah od odluke građana, još manje od zvaničnih i nezvaničnih kandidata.

*Šta je najbolje što je uradio Tomislav Nikolić do sada, da li to što se, kako kažu naprednjaci, nije mešao u svoj posao? Da li bi mogao da dobije i vašu podršku na izborima?

– Nikolić dobro je obavljao svoju dužnost u, ipak, mirnom vremenu u kome je bio predsednik. Ko će biti predsednički kandidat SNS, odlučićemo kada za to dođe trenutak. Valjda imamo pravo da sami odredimo kada ćemo da izađemo u javnost sa svojim predsedničkim kandidatom?

*Nikoliću je dosta zamerano što je na zvanične i nezvanične skupove uvek sa sobom vodio suprugu Dragicu?

– Teško da ćete u slučaju bračnog para Nikolić naći analogiju s jednim drugim političkim parom koji smo imali u bliskoj prošlosti. Nema razloga da supruga ne prati predsednika tamo gde predviđa diplomatski protokol.

*Veliki broj naprednjaka smatra da je Vučić najbolji predsednički kandidat i da bi pobedio u prvom krugu?

– Nije tajna da je Aleksandar Vučić najpopularniji političar u Srbiji i da jedini ima podršku više od 50 odsto građana, što je dovoljno za pobedu u prvom krugu. I te činjenice ćemo uzeti u obzir kada budemo odlučivali o tome ko će biti predsednički kandidat SNS.

*Premijer Vučić u Vojislavu Šešelju vidi opasnost po predsedničkog kandidata SNS. Ima li Šešelj šanse da vodi državu?

– Šešelj nema šanse. Uverena sam da građani i veliki broj majki i sestara koje je Šešeljeva politika zavila u crno nisu zaboravili ratove, bedu, teror, pretnje, kriminal i sve drugo što je doneo Šešelj.

*Šta je sa Vama? I Vi ste spominjani kao predsednički kandidat, iako je Vulin, lider PS, požurio da kaže da nemate podršku SNS?

– O mojoj kandidaturi govorili su mnogi, osim mene. Što se tiče kolege Vulina, vaspitana sam da u javnosti ne komentarišem ljude sa kojima radim, ali to ne znači da svako od njih nema pravo da u javnost iznese svoj stav.

*Kako to da vas najviše kritikuju vaše kolege iz SNS i koalicioni partneri. Da li zato što ste žena, sposobna žena, ili je nešto drugo u pitanju?

– Verujem da ima od svega po malo. Muškarci tradicionalno, i to nema veze sa strankama, nemaju razumevanja za uspešne žene, a da budem poštena, često se i žene tako ponašaju. Zato je zadatak svih žena u javnom životu da takvo stanje menjanju, što najiskrenije i činim.

*Zamereno vam je i što ste, uprkos svemu, dali intervju Tabloidu, a jedini ste ministar čiji je intervju Ekspresu stopiran?

– Prošlo je više od 100 dana od kada sam dala intervju Ekspresu koji nikada nije objavljen. I čudno je kako se baš sada pojavila priča o tome. Tačno je da sam jedini član Vlade s kojom je urađen, pa stopiran intervju u Ekspresu, ali vidim i da novinari raspravljaju o tome da li je u ovom slučaju bilo cenzure, što je važnije od jednog intervjua. Izuzetno poštujem novinare i uređivačku politiku medija i nikada se nisam mešala u to. Ali ono što ne mogu da prihvatim je da vlasnici koriste medije kao batinu, kao oružje za svoje privatne ratove i blaćenje drugih. To nije novinarstvo.

*Šta ste mislili pod tim da opozicija treba da nauči da razgovara. Zar to ne važi i za vlast?

– Ove nedelje sam provela u parlamentu više od 24 sata i jako dobro sam videla šta radi opozicija. To nema nikakve veze sa politikom, već sa terorisanjem građana, jer takvu količinu neistina i uvreda nisam videla. To me je uverilo da opozicija ipak mora da nauči da razgovora.

*U parlamentu se ovih dana uveliko spekuliše da su odnosi Vučića i Rasima LJajića napukli zbog nelegalne građevine Muamera Zukorlića i da je to razlog zbog koga lider SDPS pregovara sa Dačićem?

– Hvala na pitanju, dobro smo. Vladajuća koalicija je stabilna i očekujem od svih članica da se odgovorno ponašaju.

*Mislite li time i na SPS. Mogu li se prevazići nesporazumi sa njima?

– Nema sukoba SNS i SPS, već uvek samo postoje napadi funkcionera SPS na SNS i Aleksandra Vučića. Izbori koji slede dobra su prilika da u iskrenom razgovoru sa SPS vidimo u čemu je njihov problem. Očekujem da bi ishod tih razgovora mogao da bude dogovor o zajedničkom kandidatu. Time bi bila stavljena tačka na njihove napade.

*Da li će nelegalni deo zgrade univerziteta koji gradi Zukorlić biti srušen, ili će biti izuzet iz zakona, zbog mira u Sandžaku?

– Da budemo precizni, investitor nije Zukorlić, već Islamska zajednica. Nema izuzetaka od Zakona o ozakonjenju, svi će morati da ga poštuju, i investitori, i opštine koje moraju da donose prostorne planove kako bi se znalo gde šta može da se gradi. Ali, neću dozvoliti da bilo ko uvlači Ministarstvo u svoje lokalne sukobe.

*Tvrdite da zakoni nemaju ni ime ni prezime, da li to znači da će i nelegalne vikendice predsednika države biti srušene i to sada uoči predsedničke kampanje?

– Za rušenje nelegalnih objekata nadležna je lokalna samouprava. Ministarstvo je nadležno za uklanjanje nelegalnih objekata iz parkova prirode i do sada smo uklonili na desetine objekata.

*Koliko je nelegalnih objekata u Srbiji do sada porušeno?

– Zakon o ozakonjenju nije zakon za rušenje, već pomoć građanima koji sada mogu da ozakone svoje nelegalne objekte. Biće rušeni oni koji su posle donošenja zakona gradili bez dozvole i oni koji ni po ranijim zakonima nisu mogli da se legalizuju. Opštine prave spiskove za rušenje i u Beogradu se na spisku nalazi 368 objekata, a u opštinama Srbije koje su nam podnele izveštaje još 562 objekta.

*Da li vam smeta kada vas Mrkonjić i Šešelj nazivaju neznalicom i da se zbog toga i događa da puštate u rad puteve bez završnog sloja asfalta, ili tunel nedovoljne visine?

– Smetalo bi mi kada bih ostala zapamćena kao moj prethodnik koji je izgradio autoput koji povezuje dve njive. A neverovatno mi je da posle mesec i po dana od puštanja u saobraćaj najdužeg autoputa kroz Šumadiju ima nekog ko veruje u bajke o niskim tunelima, a da se ne zove Vojislav Šešelj.

*Nedavno ste najavili da ćete sprečiti pljačku na koridorima, pa neka Vas napadaju. Možete li to da učinite sa Veljom Ilićem kao direktorom Koridora?

– Čitala sam da Velimir Ilić govori kako će biti direktor Koridora Srbije. Ali na Vladi Srbije o takvom predlogu do sada se nije raspravljalo. I dalje ću činiti sve da država ne plati ni jedan jedini dinar više od onoga što je potpisano ugovorom, naročito ne na projektima koji se ne drže predviđenih rokova.

*Odavno ste najavljivali spajanje Puteva Srbije i Koridora, ali to se nije dogodilo. Zašto?

– U pravu ste, i to je jedna od retkih stvari koju nisam sprovela do kraja. Kada sledeće godine ili početkom 2018. završimo Koridor 10 prestaće potreba za Koridorima Srbije. Tako da nemam problem da sačekam još malo.

Sve što imam zaradila sam

KRIK je objavio imovinu članova Vlade Srbije, pa i Vašu i imovinu vaše porodice?
– Svake godine imovinu prijavljujem nadležnoj agenciji. Nemam šta da krijem, sve što imam zaradila sam svojim radom i uz pomoć porodice i sve sam dostavila i KRIK-u.

Izvor: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here