Home Izbori Predsednički izbori, razlog za aktuelizaciju ubistva Đinđića

Predsednički izbori, razlog za aktuelizaciju ubistva Đinđića

101
0
Zoran Đinđić - Srbija izbori
Foto: N1/ Reuters

Posle 13 godina, ponovo je aktuelizovana priča o istrazi političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića. Ali, ovoga puta ne pokreću je njegovi istomišljenici, već politički protivnici. Zato se i postavlja pitanje iskrenosti tih namera?

Navodna nova saznanja, ideja o Anketnom odboru i predlog o formiranju tima stručnjaka – sve to stalo je u samo nedelju dana. Ali šta stoji iza toga? Predsednički izbori, uveren je advokat Rajko Danilović, pred koje pre svega radikali imaju potrebu da govore o političkoj pozadini ubistva Zorana Đinđića.

„Zato što je Šešelj prema stanju u spisima predmeta, koji je završen i gde su ljudi osuđeni, na određen način umešan u dogovore sa Zemunskim klanom u vezi sa pripremanjem ubistva Zorana Đinđića. I pretpostavljam da je to Šešelj prvi pokrenuo jer hoće da se kandiduje za predsednika države i treba da opere sebe“, kaže Danilović, inače advokat porodice Đinđić.

Nesrećna okolnost po Šešelja je, smatra novinar Dejan Anastasijević, to što je pre atentata često igrao šah sa vođom Zemunskog klana Dušanom Spasojevićem.

„Ne znam koga na svetu bi mogao da zadovolji kad ga neko pita šta ste radili sa vođom mafijaškog klana, pa eto mi se tako ponekad nalazimo da igramo šah. I sad verovatno da Šešelju ne bi neko postavio to pitanje on bi hteo da bude na čelu tog skupštinskog odbora i da on postavlja pitanja, i na taj način minimalizuje opasnost po sebe”, navodi Anastasijević.

Ubistvo Đinđića je uz to, uveren je Anastasijević, uvek dobra predizborna tema. Uostalom, tako je bilo i pred vanredne parlamentarne izbore 2014., kada je formiranje komisije za istragu pozadine atentata pokrenuo tadašnji prvi potpredsednik Vlade.

„Vučić je to predložio, imao je inicijativne neke sastanke i to je na tome stalo, nije se mrdnulo ni korak dalje”, naglašava Rajko Danilović.

I tako više od 13 godina, sve ostaje na najavama.

„Nažalost, ja se bojim da stvarno politička pozadina atentata nikada neće biti rasvetljena, bez obzira na to da li se time bavi odbor ili nekakva ekspertska grupa koju je sad predložio predsednik Nikolić, jer prosto političke volje nema“, dodaje novinar Vremena.

A u to ćemo se, saglasni su sagovornici N1, uveriti i ovoga puta. Jer čim prođe predizborna galama, političari će o ubistvu premijera zaćutati.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here