Home Izbori Vukadinović o vlasti: Diktatura s elementima totalitarnosti

Vukadinović o vlasti: Diktatura s elementima totalitarnosti

101
0
Đorđe Vukadinović - Srbija izbori
Foto: N1

Samostalni poslanik Đorđe Vukadinović, koji je sa Sandom Rašković Ivić i Slavišom Ristićem nedavno najavio formiranje nacionalno-demokratskog pokreta „Za spas Srbije“, kaže da u ovom političkom trenutku imamo „vlast koja sve guši i obesmišljava“.

Prema njegovom mišljenju, na priči o poglavljima se razotkriva „sva farsičnost politike koju vodi aktuelna vlast“.

Na primeru Savamale se vidi pravo lice režima – autoritarnost, diktatura s elementima totalitarnosti. Nasilje je simboličko – medijsko, političko, samo fali fizičko.
„Kad pogledate izjave čelnika, kad pogledate šta rade, kad pogledate medije koje kontrolišu, njime nije ne samo do evropskog puta nego ni do evropskih vrednosti. Kad pogledate dela i reči vlasti, pričaju o evropskom putu samo da se ne bi zamerili nekima kojima su nešto obećali“, smatra Vukadinović i dodaje da „drugom delu biračkog tela pričaju bajke o ruskom putu“.

Vlast na taj način, tvrdi Vukadinović, seje nade i sumnje jednoj i drugoj strani.

„Vučić se istovremeno predstavlja i kao najveći evrofanatik i ‘natovac’ pomalo, a s druge strane kao najveći rusofil i ‘Putinovac'“, kaže on.

„Čim se neko pomene kao kandidat odmah ga ‘streljaju'“

Govoreći o mogućnosti raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, Vukadinović kaže da po svim razumnim argumentima razloga za izbore nema.

„Ali, pošto se kod nas odlučuje iracionalno, na osnovu toga šta padne na pamet jednoj glavi i na koju nogu ustane, može se i to očekivati. To ne bi bilo lako objasniti čak ni glasačima Srpske napredne stranke, ali ako bi se Aleksandar Vučić kandidovao za predsednika moguće je da raspiše i parlamentarne izbore ne bi li tako popravio rezultat“, smatra on.

Vukadinović smatra da bi Sanda Rašković Ivić bila „gotovo idealna“ za zajedničkog kandidata opozicije na predsedničkim izborima. Dodaje da treba podržati kandidata koji ima šanse da uđe u drugi krug izbora.

„Ne treba gledati automatski za nekog ko ima najveći rejting, već pažljivo meriti i istraživati, Vojislav Koštunica nikad ne bi bio kandidat da se gledao samo rejting, ali je njegova perspektiva bila dobra. I to treba meriti više nejavno jer čim se neko pomene kao potencijalni kandidat odmah ga ‘streljaju’. Treba biti oprezan jer ni sama vlast se nije izjasnila o svom kandidatu“, objašnjava Vukadinović.

„Da popunimo prazninu između Dveri i DS i DJB“

Govoreći o pokretu „Za spas Srbije“, Vukadinović kaže da su se odlučila za njegovo formiranje jer postoji praznina u političko-ideološkom smislu između Dveri i Demokrastke stranke i Dosta je bilo.

Da li verujete da ovakva EU ima volju i kapacitet da bilo koga primi, a pogotovo nas ovakve?
Prema njegovim rečima, ideja je normalnost i na njoj treba da se okupljaju sve „zdrave opozicione snage u zemlji“.

„Želimo da vodimo računa o nacionalnim interesima i istovremeno o demokratiji, a ne zna se šta je u gorem stanju trenutno. To je ideja, a ne u smislu spasilaca, da mobilišemo taj deo političkog spektra koji je previše pasiviziran, razočaran, ogorčen… mislim da ljudi u Srbiji više ne veruju ni u demokratiju niti u nacionalne ideje“, kaže Vukadinović.

Dodaje da su spremni na opozicionu saradnju oko ključnih tema – demokratije, slobode medija, ljudskih prava i nacionalnih interesa.

„Mi smo evroskpetici, kao i većina građana Srbije u ovom trenutku kad se pogleda kakvo je stanje u Evropskoj uniji. Ali nismo fanatični ni u onom drugom smislu“, tvrdi on.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here