Home Izbori Rusi se neće mešati u izbore

Rusi se neće mešati u izbore

115
0
Aleksandar Vuccich KZSS 44
Foto: Darko Ćirkov

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov posetio u ponedeljak Beograd i razgovarao sa najvišim zvaničnicima Srbije. Medvedev stiže do marta

RUSIJA se neće mešati u unutrašnja pitanja Srbije i spremna je da pomogne odbrambenu moć naše zemlje! Sa druge strane, Beograd nikada neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji niti će postati antiruska zemlja.

Ovo su ključne poruke koje su u Beogradu u ponedeljak razmenili ruski šefa diplomatije Sergej Lavrov i njegovi domaćini premijer Aleksandar Vučić, šef države Tomislav Nikolić i resorni kolega Ivica Dačić.

Nezvanično saznajemo da su, na početku dvodnevne posete ruskog ministra, Lavrov i Vučić utanačili i da premijer Rusije Dmitrij Medvedev poseti Beograd najkasnije do marta iduće godine. Najavljeno je i da će predsednik Vlade Srbije 21. decembra ići u Moskvu gde će sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom postići dogovor koji će znatno ojačati odbrambenu moć Srbije (predviđena nabavka šest aviona „mig 29“, 30 modifikovanih tenkova T-72 i još toliko borbenih oklopnjaka). Zvaničnici Beograda ponovili su da Srbija neće ulaziti u NATO.

Poruke Lavrova koje je doneo u Srbiju dodatno su odjeknule posle višednevnih spekulacija o očekivanjima Kremlja od naše zemlje i navodnim zahtevima Rusa – od davanja diplomatskog imuniteta njihovim zaposlenim u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, podrške pojedinim predsedničkim kandidatima do toga da Beograd oslabi saradnju sa NATO.

Predsednik srpske Vlade preneo je Lavrovu da se nada da će saradnja među našim narodima i zemljama biti bolja i uspešnija:

– Uveren sam da će odnosi dveju zemalja biti podignuti na viši nivo.

Nakon što mu je preneo pozdrave ruskog predsednika Vladimira Putina i premijera Medvedeva i poruku da posebno cene napore srpskog premijera za saradnju sa Rusijom, Lavrov je Vučiću rekao i da Moskva takođe ceni i to što je srpski premijer ostvario ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima i što je narod pokazao da podržava politiku razvoja srpsko-ruskih odnosa.

Lavrov je posle susreta sa Dačićem poručio da je Moskva spremna da ozbiljno razmotri sva pitanja vezana za odbrambenu moć Srbije:

– Zainteresovani smo za jačanje vanblokovskog mišljenja u Evropi, ali ne vidim da je i NATO spreman na to.

Dačić je rekao da Vučić u Moskvi 21. decembra neće potpisivati nikakav sporazum, jer se Srbija obratila Rusiji sa molbom da joj donira određena vojno-tehnička sredstva, među kojima su i letelice:

– To nije kupoprodajni odnos jer Rusija donira opremu, a mi ćemo platiti samo onaj deo koji se odnosi na prilagođavanje opreme za korišćenje u Srbiji. Nikome ne pretimo, ali niko ne treba da misli da može da napadne Srbiju ili Republiku Srpsku bez naše reakcije. Uostalom, kad je teško, zovem Lavrova, a ne Kerija ili London – objasnio je Dačić.

Ministri su objasnili i da humanitarni centar u Nišu nije nikakva špijunska baza, a da će se o njemu razgovarati kad u Beograd dođe Medvedev.

Premijer Vučić preneo je Lavrovu interesovanje Srbije za proširenje kapaciteta za skladištenje gasa u Banatskom Dvoru, kao i za izvoz „Fijatovih“ vozila na rusko, ali i tržište Evroazijske unije. On je Lavrovu poželeo dobrodošlicu na ruskom.

Pre toga, visokog gosta je na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao Dačić, koji je u ponedeljak uveče za Lavrova i sve učesnike Crnomorske inicijative organizovao večeru u Vili „Mir“.

OD PREDSEDNIKA ORDEN SRPSKE ZASTAVE PRVOG STEPENA

PREDSEDNIK Nikolić i Lavrov razgovarali su na Andrićevom vencu oko pola sata, a potom je Nikolić uručio ruskom šefu diplomatije Orden srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dveju zemalja.

Pošto mu je šef naše države okačio lentu, Lavrov je rekao da je duboko zadovoljan što odlikovanje prima iz ruku predsednika koji je posebni prijatelj Rusije:

– U Moskvi visoko ocenjuju vaš lični doprinos razvoju prijateljskih odnosa dveju država. Ovo odlikovanje predstavlja veliku čast i svedočanstvo je da naši srpski prijatelji poklanjaju veliku pažnju spoljnopolitičkom aspektu našeg strateškog partnerstva.

Nikolić i Lavrov - Srbija izbori
NA RUČKU PRIČALI O KOSOVU

TOKOM radnog ručka u Predsedništvu Srbije Nikolić i Lavrov su posebnu pažnju posvetili situaciji na KiM.

– Srbija je ispunila sve što je dogovoreno, dok albanska strana uporno odbija da ispuni svoje obaveze, a posebno odbija da formira Zajednicu srpskih opština – istakao je Nikolić dodajući da zvaničnici EU ostaju nemi na mnoge akcije Prištine.

– Sada smo došli u poziciju da sve što smo mogli da damo suštinskoj autonomiji već smo dali i dalje ne može da se ide.

Lavrov je Nikoliću preneo prijateljske pozdrave predsednika Vladimira Putina i rekao da je Rusija spremna da konkretno doprinese kompromisu:

– Sve što je prihvatljivo Srbiji prihvatljivo je i Rusiji, i Rusija će to podržati. EU nije imala odgovor na pokušaj uzurpiranja kombinata „Trepča“ i slične provokacije kojima Priština pokušava da sabotira nastavak pregovora. Očigledno je da Albanci svesno odbijaju da ispune svoje obaveze, pre svega formiranje ZSO i u tome imaju podršku EU.

Dačić i Lavrov - Srbija izbori

NA DAR SABLjA I DRES ZA DAČIĆA

MINISTAR za rad Aleksandar Vulin i Lavrov položili su vence na Groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Bivši potpukovnik Vojske Jugoslavije Butolen Janko Franc Branko iz Beograda uručio je Lavrovu srpsku oficirsku sablju sa pozlatom, namenjenu porodici poginulog pilota Olega Peškova.

Lavrova su, ispred spomen-kompleksa dočekali i građani, a aktivisti pokreta „Zavetnici“ poklonili su mu fotografiju ruskih vojnika koji ulaze u oslobođeni Beograd. Ruski šef diplomatije je od Dačića na poklon dobio srpski koporan koji je nošen na KiM. A Lavrov je uzvratio domaćinu dresom fudbalskog kluba CSKA.

Izvor: www.novosti.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here