Home Izbori Pavlović: Ako SNS ne izgubi, čekaju nas četiri godine mraka

Pavlović: Ako SNS ne izgubi, čekaju nas četiri godine mraka

123
0
Rističević i Pavlović - Srbija izbori
Foto: N1

Poslanik Pokreta Dosta je bilo Dušan Pavlović kaže da vlast može da se uzdrma na izborima, jer nam možda slede i vanredni parlamentarni i zbori u Beogradu. On kaže da birači moraju da budu svesni da nas čekaju četiri godine mraka, ukoliko se ne desi nijedan poraz SNS na izborima.

Pavlović smatra da vlast nikada ne izlazi iz kampanje i da jasno prepoznaje ko su joj protivnici, a da su to najčešće oni koje najviše blati po medijima. Ne veruje da će sledeće godine biti održani vanredni parlamentarni izbori, ali ne isključuje tu mogućnost. Ukoliko se to desi, pavlović ima plan za nastup opozicije.

„Mi mislimo da treba da se podeli posao da ne smetaju jedni drugima, da se opozicija dogovori da onaj ko ima najviše šanse na predsedničkim izborima da bude kandidat, da onaj ko ima najviše šanse u Beogradu da bude kandidat za gradonačelnika, da onda oni podrže jedan drugog“, navodi Pavlović.

Poslanik vladajuće koalicije Marijan Rističević kaže da SNS ne razmišlja o izborima, već, kako navodi, posvećuju pažnju da poprave situaciju u zemlji i da je ekonomski stave na noge.

„Ne želim da pravim teoriju zavere, ali postoje neke indicije da se predsednički izbori iskoriste, ali mi se ne bojimo i sve snage ćemo posvetiti tome da građanima napravimo državu. Koliko ja znam premijer je rekao da ćemo od polovine februara da razgovaramo o izborima. Priznajem da smo oko zaštitnika građana podigli više prašine, ali kada neko od zaštitnika postane politički protivnik onda moramo tako. On daje političke izjave, samoreklamira se, reklamira ga Živković svaki dan. Mi se ne bavimo izborima, svi izbori mogu da se izgube, verujem da će građani doneti pravu odluku i verujem da će na predsedničkim izborima pobediti kandidat oko SNS“, kaže Rističević.

Ima li ravnopravnosti u parlamentu?

Govoreći u situaciji u Skupštini, Pavlović kaže da je „na snazi“ nejednak tretman poslanika i da postoje poslanici prvog i drugog reda.

„Imate dva procesa – jedan je diskusija koja veoma često teče normalno, stranke se sukobljavaju, ali u granicama normalnog, a onda odjedanput iz čista mira ustane neko iz vlasti i bez povoda počne da iznosi neistine, vređa, na šta poslanici opozicije imaju potrebu da se odbrane. Mi hoćemo da se branimo, ali kad probate da se branite replikom ili reklamirate povredu poslovnika onda vam ne daju reč. Ja sam od 15 puta dobio dva ili tri puta reč, kad tražite reč predsedavajući gleda u drugu stranu ili ne da repliku. Kad vam ne daju reč, morate da pribegnete alternativnim načinima – da tapšete, pokazujete fotografije, to je neka vrsta protesta jer ne možemo da dođemo do reči“, objašnjava poslanik DJB.

Rističević odgovara da vladajuća poslanička grupa nije favorizovana i da opozicija uvek može da traži više vremena. On kaže da može da govori isto koliko i Čedomir Jovanović, Saša Radulović ili Marko Đurišić.

„Ja sam imao samo pet replika, a veoma sam aktivan. Ja sam 2013. glasao da Radulović bude ministar, što znači da mi nenamo ništa protiv njih. Treba da dođemo do rešenja, a ne da se sukobljavamo, moj rečnik je narodski, ali nikog ne vređam. Mene je iznenadilo što su me prekinuli kad sam pokazivao fotografije koje su se odnosile na DS, nisam očekivao da me DJB prekine, ali to je njihovo pravo, oni treba da čuvaju dostojanstvo svojih birača, mi svojih, a onda će oni da odluče na izborima“, kaže Rističević.

„Nisam rekao da je Radulović kriminalac, rekao sam da je ponašanje prema poljoprivrednicima kradulović Del Boj kompani. Možda sam preterao, ličilo mi je na mućku, razlika je između realne ekonomije i one koju zastupa Radulović. Ja sam spreman da se izvinim, nađite jednu uvredu ili psovku“, dodaje on.

Međutim, Dušan Pavlović ističe da čak i ako pretpostavite da vas ne psuju, kada neko iznosi neistine ili govori o nečemu što nije na dnevnom redu, to nije u skladu sa poslovnikom.

„Zbog toga što iz čista mira govori nešto što je vezano za nas, kaže nikad im dosta nije bilo, to je uvreda, obraća se nama, a predsednica ćuti i pušta ga da govori o tome. Kada smo videli da je to praksa počeli smo da izlazimo iz sale. Nekloliko poslanika SNS ima privilegovan položaj, dobiju reč kad god hoće, pričaju koliko god hoće i to je frustrirajuće. Maja Gojković daje reč Martinoviću tri puta zaredom, a nas nekoliko traži reč i ništa, to je nejednak tretman“, naveo je Pavlović.

Rističević odgovara da nikada nije podizao transparente u pravcu DJB i poručio im da ne mogu da dižu slike Pinokija i „liče na navijačku grupu“.

„Radulović greši i tera vas na nešto što ne daje rezultate, pa ja sam glasao za tri predloga koje je predložio Živković. Ja se u skupštini snalazim kako umem, nikog ne vređam, ali jesam aludirao na poslanike i poslaničke grupe, ali sam bio duhovit i to se mora znati“.

Pavlović kaže da je šokantno kada vidite da je Skupština telo u kome se, kako kaže, „svakih 10 minuta prekrši neko pravilo ili zakon“. On navodi da bi Poslovnik mogao da se unapredi, ali da je problem u tome što se primenjuje selektivno.

„Pa meni Đorđe Milićević nije dao da obrazložim sopstveni amandman, to se ne dešava, oduzeo mi je reč jer sam nešto hteo da pitam ministra, to se ne dešava poslanicima vlasti. Kada nemate mogućnost da odgovorite, ne daju vam reč, a znate da neko ne govori istinu, mi smo digli sliku Pinokija, to je naš način“.

Rističević odgovara da to što radi DJB ometa govornike i poručuje da su oni imali četiri puta više obraćanja po poslaniku, nego najveća poslanička grupa.

„Cenim napor opozicije da bude aktivna, čini mi se da idu u pogrešnom smeru. Ja sam podržao subvencije zbog ministra Radulovića, verujem da on ponovo ne bi ukinuo subvebicje da je ministar“.

Marijan Rističević je ponovio da su izvučeni iz konteksta delovi njegovih izjava u vezi s aktivnostima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) po pitanju lečenja pacijenata, posebno dece, u inostranstvu..

„Žao mi je zbog toga. Jedini ko je intervenisao da se dete leči sam ja. Nisam hteo da uvredim nikog, nisam hteo da dam izjavu, nisam pomenuo ime pacijenta, roditelja, dijagnozu, izvinio sam se zbog pacijenta, trebalo je da znam da će to biti zloupotrebljeno. Treba da lečimo sve o trošku države i oko toga treba da postignemo saglasnost“, rekao je Rističević.

O izboru sudija – dobar ili loš način

Skupština Srbije počela je raspravu o kandidatima za sudije Ustavnog suda Srbije.

Poslanici su razmatrali dve liste sa predlozima kandidata, one koju je podneo predsednik Republike, kao i liste koju je na osnovu predloga vladajućih poslaničkih grupa podnela predsednica parlamenta Maja Gojković.

„Partijski i politički sud, polovina kandidata nisu nikada imali pravosudnu praksu, nisu sudili, branili kao advokati, podizali optužnice, to nije dobro. Toliko veliki broj ljudi da budu kandidati a da nemaju praksu to nije dobro. Predsednik i skupština imaju veliku diskreciju da predlože kandidate, jedini uslov vam je da neko bude priznat pravnik, kada imaju tako veliku diskreciju, to znači da sudije mogu postati samo oni koji imaju poltičke veze, što znači da neki drugi koji su jako dobri pravnici ne mogu ni da priđu procesu. Ovakav izbor je loš jer dovodi do političkih sudova“, smatra Pavlović.

On dodaje da se od 2000. godine ništa nije promenilo.

„I prethodne vlasti sve su to bile vlade koje su održavale sistem u kome je narušena nezavisnost pravosuđa, to radi i ova vlada. Biramo neke sudije i predsednike suda, sudije tako ne smeju da se biraju, jer će onda nekom ostati dužni, a ako su nekome dužni onda neće da sude po pravilima“, smatra poslanik DJB.

Rističević ističe da je to ono što je nasleđeno i da praksa kaže da su najbolja rešenja ona koja su zakonom predviđena.

„Ja nisam odlučio za koga ću da glasam, propust je što nekoliko dana nećemo da imamo Ustavni sud. Mislim da smo napravili napredak“, kaže Rističević.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here