Home Izbori „Intenzivno razmišljam da se kandidujem za predsednika“

„Intenzivno razmišljam da se kandidujem za predsednika“

110
0
Vuk Jeremić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Vuk Jeremić, predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, izjavio je za N1 da intenzivno razmišlja i razmatra kanidaturu za predsednika Srbije.

Jeremić je, gostujući u Novom danu, rekao da je posao predsednika od izuzetne važnosti, pogotovo u vreme, kako je kazao, previranja u svetu.

„Kad bih se kandidovao, bila bi to moja najvažnija odluka u karijeri i stoga prilazim ozbiljno tome i ne zatrčavam se. Teško se živi, narod je nezadovoljan i to se ne može rešiti preko noći. Zato je od pitanja ko će se kandidovati bitnije koja rešenja ponuditi i o tome se savetujem s umnim ljudima“, rekao je Jeremić.

Na pitanje kada bi mogao da donese odluku o kandidaturi, Jeremić je ponovio: „Kad budem sagledao mogućnosti da ponudim rešenja za probleme građana“.

Na pitanje da li je tražio podršku za predsedničke izbore od premijera, kako je sam Vučić izjavio, Jeremić je odgovorio odrečno.

„U Srbiji se stvara atmosfera da za sve morate da dobijete dozvolu jednog čoveka. To je pogubno za razvoj demokratije, ekonomije i društvo u celini. Nikada nisam tražio podršku za predsedničku kandidaturu od Aleksandra Vučića i ako budem tražio, to ću tražiti isključivo od građana Srbije“, kaže Jeremić.

Navodi da je poslednji put razgovarao s Vučićem u Njujorku o kandidaturi za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Jeremić kaže da su dvojica inspektora policije došla u petak u njegov stan da mu uruče poziv za razgovor.

„I da s njima krenem odmah, da sam se našao u stanu, odveli bi me. Čekali su me u stanu dok nije došao moj advokat, obavili telefonski razgovor i onda odlučili da odu“, objašnjava Jeremić.

Govoreći o iskazu koji je dao u policiji, kaže da je odgovorio na sva pitanja i da je to trajalo petnaestak minuta.

„Nisam imao mnogo toga da kažem. Osim da se dogodila tragedija, druga saznanja nemam. Posle toga su se pojavile zlonamerne interpretacije, čak su i visoki državni funkcioneri komentarisali ono što sam u policiji govorio“, rekao je Jeremić i dodao da će nastaviti da bude dostupan policiji.

„Neprimereno da se o istrazi govori u medijima“

Jeremić smatra da je neprimereno o istrazi pogibije dvojice gardista raspravljati u medijima.

„To treba da rade oni kojima je to posao. Zašto se to dešava nakon 12 godina, zašto se to dešava četiri godine nakon što je Aleksandar Vučić došao na vlast i to stupajući na mesto ministra odbrane sa kojeg je, pretpostavljam, da je hteo, mogao nešto da uradi po tom pitanju“, kaže Jeremić.

Naglašava da je događaj jedna velika ljudska tragedija i da sve okolnosti s tim u vezi treba do kraja ispitati.

„Pre svega iz pijeteta prema porodicama nastradalih, ali i zbog ugleda države, vojske i društva u celini“, rekao je Jeremić.

Vreme kada je pozvan u policiju, dodaje Jeremić, koincidira sa agresivnom kampanjom koja se protiv njega vodi u određenim tabloidima i televizijama.

„Sve to mi ostavlja utisak da ne može biti slučajno. Mislim da je to pokušaj zastrašivanja i odvraćanja od namere da se uključim u politički život“, smatra Jeremić, ali nije želeo da imenuje na koga misli rekavši da „situacija govori za sebe“.

Kaže da je „značajan deo vremena“, od trenutka pre šest meseci kad je tužilac tražio da da izjavu, provodio u zemlji, ali da niko nije pokušao da mu uruči poziv u tom periodu.

„Agresija ne bi trebalo da bude projektovana sa vrha države“

Upitan o Vučićevim kritikama na njegov račun, Jeremić je odgovorio da je slušao premijera na konferenciji za novinare i ocenio da je to bila „bujica uvreda i omalovažavanja“.

„Sigurno neću da odgovaram na isti način, jer smo mi vrlo različiti ljudi, drugačijeg mentalnog sklopa i drugačijeg sistema vrednosti“, naglasio je Jeremić.

On misli da „nadmenost i agresija nije nešto što bi trebalo da bude projektovano sa samog vrha države“ i upozorava da „verbalna agresija često vodi u daleko opasnije stvari, ka fizičkom nasilju na prvom mestu“.

„Mi smo prve takve oblike već imali, u Savamali na prvom mestu, ali i na drugim mestima“, precizirao je Jeremić, koji smatra da bi to „pod hitno moralo da se promeni“.

„U suprotnom, plašim se da može da nas očekuje mnogo toga istog ili goreg“, zaključio je Jeremić.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here