Home Izbori Tešin: Nezavisni kandidat opozicije, za SNS Nikolić najbolji

Tešin: Nezavisni kandidat opozicije, za SNS Nikolić najbolji

86
0
Srđan Tešin - Srbija izbori
Foto: N1

Pisac Srđan Tešin izjavio je za N1 da nezvisni kandidat opozicije ima najveće šanse da pobedi kandidata vladajuće stranke, za koju smatra da nema boljeg kandidata od aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića.

Kad je reč o predsedničkim izborima, Tešin kaže da bi uopšte mogli da govorimo o šansama kandidata mora se znati ko će to biti, a to trenutno nije slučaj – ne zna se da li će aktuelni predsednik Tomislav Nikolić biti jedini kandidat vladajuće stranke, kao ni to da li će opozicija imati zajedničkog kandidata.

„Mislim da će Nikolić biti kandidat jer boljeg od njega nemaju. Mislim da je besmisleno da premijer Aleksandar Vučić napušta važnu funkciju da bi otišao na onu koja je više protokolarna“, smatra Tešin.

O slučaju „Čokolinda“

„To je toliko bizaran, ali istovremeno opasan slučaj jer jednom predmetu dajete nacionalnost, jednoj čokoladi dajete identitet“, smatra Tešin.
Veruje da će biti i parlamentarnih izbora jer „kandidat vladajuće stranke ne može da dobije izbore bez podrške premijera“, ali smatra da su građani umorni od izbora jer su promene samo „kozmetičke“.

Tešin kaže da opozicija, u stanju u kojem se sada nalazi, reflektuje stanje u društvu.

„Mi ne znamo u kakvom uređenju živimo. Ne znamo ni ko jeste opozicija – u parlamentu se neki predstavljaju kao opozicionari, a istovremeno u gradovima u Srbiji su u vlasti s vladajućom strankom“, konstatuje on.

Dodaje da je „šokiran samom idejom da lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović može da podržava vlast, pa makar i deklarativno“.

„Ne vidim nijedan zajednički činilac koji bi mogao da poveže Vučića i Jovanovića, s obzirom da je Jovanović u političkom savetu okupio intelektualce najvišeg integriteta koji su najžešći protivnici Vučića. Ali imate sličan slučaj u Novom Sadu s Ligom socijaldemokrata Vojvodine koja je u vlasti“, kaže Tešin.

Prema njegovom mišljenju, nezvisni kandidat opozicije ima najveće šanse da pobedi kandidata vladajuće stranke.

„Ima puno ljudi koji ne žele da daju glas nijednoj stranci. Najbolji primer je slučaj Preletačević u Mladenovcu“, kaže Tešin.

Objašnjava da je u Srbiji čudna situacija – vlast deklarativno radi ono što su građani godinama želeli, govori se o evropskim integracijama, dobrosusedskim odnosima, povećanju standarda – ali je vlast personifikovana.

„Kad vidite ko predstavlja vlast vi ne možete da verujete da će vam Marijan Rističević i Aleksandar Vulin otvoriti vrata EU. Dakle, vlast sama sebi predstavlja opoziciju, ali imati opoziciju koja još nije naučila da je u opoziciji – lideri stranaka koji su imali važne funkcije teško se snalaze u poziciji da više nisu neko ko donosi bitne odluke“, zaključuje Tešin.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here