Home U fokusu Ipsos: Vučić bi pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora

Ipsos: Vučić bi pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora

120
0
Aleksandar Vučić - Srbija izbori
Foto: N1/ Fonet/ Nenad Đorđević

Da se predsednički izbori održavaju u nedelju, aktuelni predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić bi pobedio u prvom krugu, a s druge strane, kada bi kandidat SNS bio aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić, pobeda ne bi bila izvesna ni u drugom krugu, pokazalo je istraživanje Ipsos stratedžik marketinga.

Vučić bi, ukoliko bi se kandidovalo devet pretendenata, u ovom trenutku mogao da osvoji oko 53 odsto glasova od opredeljenih birača, rekao je za Blic direktor istraživanja Ipsos stratedžik marketinga Marko Uljarević.

U istraživanju se nije glasalo za lidera SPS Ivicu Dačića, jer se računa da će vladajuća koalicija da ima jednog kansdidata. Ukoliko bi to bio Vučić, kada bi ga podržali svi koalicioni partneri, njegov rejting bi mogao da skoči za dodatnih 250.000 do 3000.000 glasova, uz povećanu izlaznost.

Istraživanje Ipsosa pokazalo je da Nikolić nema ni približnu podršku, a da bi kao jedini kandidat vlasti mogao da računa na 36 odsto opredeljenih birača. To bi bilo dovoljno da osvoji najveći broj glasova u prvom krugu, ali u drugom može imati velikih problema.

Po tom scenariju, najozbiljniji kandidati za drugi krug bi bili bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić sa 20 odsto glasova u prvom krugu, lider SRS Vojislav Šešelj sa 16 odsto, i možda aktuelni Zaštitnik građana Saša Janković sa devet odsto.

Uljarević dodaje da bi iznenađujuće dobar rezultat mogao da ima lider LSV Nenad Čanak, čak osam odsto glasova.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here