Home Izbori Vučić poručuje da će pobediti kad hoće, pa hoće li u aprilu?

Vučić poručuje da će pobediti kad hoće, pa hoće li u aprilu?

125
0
Aleksandar Vučić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Pobediću vas kad ja hoću – između ostalog i to je opoziciji poručio premijer Aleksandar Vučić, u jeku priče o mogućnosti da se, pored predsedničkih, održe i parlamentarni izbori. Opozicija odgovara da je manir ove Vlade da društvo drži u permanentnoj kampanji, ali i da su spremni da mu se udruženi suprotstave.

Što su predsednički izbori bliži, to o njima manje znamo. A umesto kandidata – na vidiku su, izgleda, vanredni parlamentarni izbori.

“Ja sam pošten čovek i čist kao suza i zato vas pobeđujem i pobeđivaću vas dokle god to ja budem hteo”, poručio je premijer Aleksandar Vučić poslanicima opozicije u utorak u Skupštini Srbije.

Poslanik Dveri Boško Obradović, kome je ova izjava premijera bila upućena, kaže da bi Vučić mogao i te kako da se iznenadi ishodom izbora.

“Jer ako je to samo ideja – da se izbori raspišu, da oni koji ti se ne sviđaju u Skupštini budu izbačeni iz nje, tako što ćeš da vodiš kampanje protiv njih, da biju žene, da su kriminalci, da su plaćenici ne znam koga, u redu je, spremni smo i na tu vrstu borbe, ali mislim da će mu se ovoga puta ta vrsta eksperimenta obiti o glavu”, ocenjuje Obradović.

Čemu parlamentarni izbori ako nam ide tako dobro kao što premijer tvrdi, pita se opozicija, a opet, kažu, nisu ni iznenađeni. Demokrate čekaju. Odluka o parlamentarnim izborima, kaže predsednik stranke Dragan Šutanovac, uticaće i na njihovu odluku o zajedničkom predsedničkom kandidatu.

“Svakako mislim da je Saša Janković kvalitetan kandidat, ali želimo pre svega da kandidujemo politiku. Ovde nije tema ličnost. Želimo da pokažemo da DS postoji 27 godina zato što ima kontinuitet iste politike”, rekao je Šutanovac. Na pitanje N1 da li bi DS mogla da stane iza Jankovića, kratko je odgovorio: “Dogovorićemo se”.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ima i konkretan predlog za dogovor opozicije.

“Ako budu izbori za predsednika, za parlament i za grad Beograd, da kandidat proevropske opozicije za predsednika bude Saša Janković, a da se Dosta je bilo i Demokratska stranka dogovore ko će da da kandidata za predsednika Vlade Srbije, a ko za gradonačelnika Beograda”, predlaže Živković.

Na okupljanje oko zajedničke izborne platforme poziva i Dosta je bilo. Ubeđeni su da se premijer boji predsedničkih i beogradskih izbora jer, tvrde, nema dobre kandidate koji mogu samostalno da uspeju.

“Zna i da mu popularnost pada i da će osvojiti manje glasova i poslaničkih mandata nego na aprilskim izborima. (…) Zna i da što duže bude čekao da će osvojiti manje glasova. Zato mu se i žuri”, ocenjuju iz pokreta Dosta je bilo.

Vreme je da se s priče o zajedničkom kandidatu, pređe na razgovor o zajedničkoj listi, smatraju i u SDS-u. Prema rečima poslanika te stranke Marka Đurišića, računaju na građane koje su svi zajedno svojevremeno razočarali.

“Mislim da treba da im pošaljemo signal da smo sazreli, shvatili nešto i naučili iz grešaka koje smo pravili i da na ove izbore idemo, ne sa namerom da preživimo, nego s namerom da pobedimo”, ističe on.

Priča o parlamentarnim izborima, veruje opozicija, nije samo poruka njima, već i Vučićevim koalicionim partnerima da se pod a) zabrinu za svoje fotelje ili da pod b) podrže predsedničkog kandidata kog odredi Vučić.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here