Home Izbori Spajanje predsedničkih i parlamentarnih izbora – spekulacija ili realnost?

Spajanje predsedničkih i parlamentarnih izbora – spekulacija ili realnost?

123
0
Izbori 2017 - Srbija izbori
Foto: N1

Da li će redovne predsedničke izbore pratiti i vanredni parlamentarni? Na pitanja o tome, u Skupštini su odgovarali i vlast i opozicija. Od čega zavisi odluka, ko ih priželjkuje, a ko ih se plaši…

Krajem januara znaće se koga ćemo sve birati u aprilu 2017. godine. Predsednika svakako, novi parlament možda. Posle konsultacija, premijer će preseći. Mada, kaže, već zna šta bi. Izborima se neće igrati. Raspisaće ih jedino u slučaju preke potrebe. Ne kaže koje, ali ekonomija nije razlog.

„Obratite pažnju na to da smo ove godine imali izbore, a da nam se u ekonomskim pokazateljima prvi put to nije osetilo, jer niko nije bacao pare na izbore. Ne mogu još da vam kažem, ako pitate mene znam šta mislim šta želim i za to što mislim imam mnogo razloga“, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Pita ko se i zašto plaši izbora. Opozicija kaže da im se raduje.

„Mi, naravno, jedva čekamo nove izbore“, kaže Saša Radulović, šef poslaničke grupe „Dosta je bilo“.

„Sto dana su obeležili, a sad bi na izbore“, navodi samostalni poslanik Đorđe Vukadinović.

„Zato se mi radujemo vanrednim parlamentarnim izborima, ako namerava da ih raspiše sa predsedničkim“, kaže šef poslaničke grupe „Dveri“ Boško Obradović.

Za još jedne vanredne parlamentarne izbore postoje tri razloga. Toliko ih je izbrojao Dragomir Anđelković, politički analitičar. Prvi – Vučić bi mogao da traži podršku koalicionih partnera za zajedničkog predsedničkog kanidata. Drugi – da se za Andrićev venac sam kandiduje.

„Treći razlog, ali i obrazloženje, može da bude relativno konfliktna situacija u Skupštini da vladajući blok pozove građane da odluče da li žele takvu atmosferu ili nešto mirniju“, kaže Anđelković.

Nepodnošljiva atmosfera u Skupštini i nije neki argument, smatra Zoran Panović.

„To što se dešava sada u parlamentu nije najstrašnije u našoj parlamentarnoj istoriji. Moguć argumet koji bi ličio na nešto je da se menja Ustav, pa da se raspišu izbori za ustavotvornu skupštinu“, kaže Panović.

U dilemi da li će Vučić na sledećim izborima biti predsednički kandidat ili nosilac liste naprednjaka, ima i međurešenje, procenjuje Anđelković.

„Da Vučić bude predsednički kandidat, a da ne bude i parlamentarnih izbora nego da konsezusom vladajućih partija to bude celishodno rešenje“, kaže Anđelković.

„Ako premijer Vučić proceni da je to jedini način da se ubedljivo pobedi, on će se kandidovati za predsednika, ali ostaje jedno veliko pitanje ako se Vučić kandiduje i ako pobedi, što je verovatno, da li bi onda kao Tomislav Nikolić nastavio standard koji je on postavio, a to je da podnese ostavku na mesto predsednika SNS-a“, kaže Panović.

Na sto dana rada Vlade – pomena vanrednih parlamentarnih izbora nije bilo. Ako ih bude, biće to treći vanredni zaredom.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here