Home Izbori Analiza štampe – najviše o Vučiću, slede Dačić, Nikolić…

Analiza štampe – najviše o Vučiću, slede Dačić, Nikolić…

67
0
Mediji u Srbiji - Srbija izbori
Foto: N1

Najveći broj tekstova na naslovnim stranama štampe u Srbiji u trećem kvartalu ove godine bilo je o premijeru Aleksandru Vučiću – 630, slede Ivica Dačić sa 240 i Tomislav Nikolić 198 tekstova i oni su najviše neutralni- 93,2 odsto, pokazala je analiza štampe u sedmom broju Kvartalnog medijametra.

U periodu od jula do septembra 2016. najzastupljenjiji u štampi bio je Vučić od političara i 92,5 odsto su vrednosno neutralni, pokazala je analiza štampanih medija u Srbiji, koju su Institut za javnu politiku i Medijski arhiv Ebart predstavili u Medija centru.

Obrađeni su tekstovi sa naslovnih strana dnevnih novina Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo i Informer, kao i nedeljnici Vreme, NIN, Novi magazin, Nedeljnik i Pečat.
U ukupnom broju 630 tekstova o Vučiću, 583 ili 92,5 odsto su neutralni, a analiza pokazuje da je više negativnih tekstova o Vučiću 28, nego pozitivnih 19, izjavila je metodolog istraživanja Danica Laban.

Po 14 negativnih tekstova o Vučiću objavile su novine Blic i Danas, a pozitivne su objavili Alo šest, Blic pet,
Novosti tri, po dva u Kuriru i Informeru i jedan u Politici. Najveće učešće tekstova o premijeru Srbije je u Danasu 36,5 odsto.

Prema rečima Laban, i o opozicionim liderima je u najvećoj meri izveštavano neutralno – u 86 odsto tekstova.

Od opozicionih lidera najzastupljeniji je bio Bojan Pajtić, kojem je napisano 92 teksta, Vojislavu Šešelju 90 i Borisu Tadiću 74, a najviše negativnih je napisano o Šešelju 16. Kako je navela, vladajuće i opozicione stranke su predstavljene u podjednakom broj tekstova, po 278, takođe dominantno neutralno.

Urednik izdanja iz Medijske arhive Ebart Velimir Ćurgus Kazimir ocenio je da je karakteristika praćenog perioda srpske štampe, u odnosu na prethodne apsolutna dominacija politike.

„Političke teme, pre svih unutrašnje, pokrile su sve druge oblasti, te možemo da se zapitamo da li se uloga medija u Srbiji svela samo na to da prati i reaguje na političke događaje ili postoje još neke oblasti u našem životu u svakodnevnici“, rekao je on.

Prema njegovoj oceni, „vladavina politike“ na neki način ugrožava i razvoj samog novinarstva.

O Putinu i Rusiji najviše pozitivnih tekstova
Politički analitičar Dejan Vuk Stanković analizirao je nedeljnike, koje je podelio prema dva kriterijuma, na proevroske i antievropske i na kritične prema vlasti i provladine.

Iako, kako je rekao, nema nijedan eksplicitno provladin nedeljnik, izuzev Pečata u kojem ima indirektne podrške vladi Aleksandra Vučića i to u meri koliko je kritičan prema Zapadu i „strankama petooktobarskih pobednika“.

Vuk Stanković je rekao da je imidž vlasti u nedeljnicima personifikovan kroz Vučića i da se o njemu održava slika diktatora, bez kompetencija, koji je izvor šire nestabilnosti, medijski manipulant, posvećen isključivo propagandi.

Medijametar pokazuje da je od stranih lidera u srpskoj štampi najprisutniji Vladimir Putin i najviše pozitivnih napisa je o Rusiji, kao i da se izrazito negativno izveštava o odnosima u regionu, pri čemu se javnost podseća na sukobe i 31 odsto tekstova su negativni.

Analiza ukazuje i to da je neimenovane izvore ui tekstovima najviše koristi Kurir 44 odsto, najmanje Danas 13 odsto.

Iako se nisu bavili crnom hronikom, Medijametar beleži da je 3. najzastupljenija tema ubistvo pevačice Jelene Marjanović, o kojem šest meseci najviše pišu Kurir i Alo.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here