Home Izbori SNS se uplašio opozicije

SNS se uplašio opozicije

130
0
Boško Obradović - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Objedinjavanje opozicije moguće je i poželjno u borbi za fer i poštene izbore, za ravnopravan tretman svih učesnika u izbornoj trci i u zaštiti izborne volje građana, ali nema objedinjavanja oko zajedničkog predsedničkog kandidata, jer niti treba objedinjavati drastično različite politike, niti je to moguće, kaže Boško Obradović, lider pokreta Dveri. On u intervjuu „Politici” ističe da Dveri ostaju pri odluci da njega kandiduju za predsednika Srbije.

„Smatram da sam ozbiljan kandidat opozicije, da je nastup poslanika Dveri u Skupštini Srbije pokazao opozicionu oštrinu i ozbiljnost. Mi na predsedničkim izborima imamo za cilj da se ograniči lična vlast Aleksandra Vučića i da dobijemo predsednika koji će parlamentu na ponovno razmatranje vratiti svaki loš zakon, što Tomislav Nikolić praktično nikada nije uradio, i da dobijemo predsednika koji će biti naš, a ne poslušnik MMF-a, Svetske banke, EU, ili NATO-a“, kaže Obradović.

Verujete da su vaši skupštinski nastupi nešto što vas preporučuje, mada nije baš bilo lepo kako ste se ponašali na sednici Odbora za evrointegracije kada je gost bio Majkl Davenport, ambasador EU.

Nastupi poslanika Dveri su uvek pristojni, ali i žestoki u argumentovanoj polemici, kada se suprotstavljamo vlasti po bilo kom pitanju. Mi smo konstruktivna, a ne rušilačka opozicija, ali smo opozicija i naša je obaveza da kritikujemo vlast. Tako je bilo i u slučaju gostovanja gospodina Davenporta, ukazali smo da je nelogično da neko čija je zemlja napustila EU drži predavanje da mi treba da uđemo u EU. Gospodin Davenport je Britanac, Velika Britanija je napustila EU, moralo je jednom da se na kritički, ali krajnje pristojan način kaže u Skupštini Srbije da nam je dosta tog političkog licemerja koje dolazi sa Zapada.

Predsednica parlamenta i šef skupštinskih naprednjaka optužili su vas da dobacujete, a Aleksandar Martinović i da ste ga opsovali

Svi koji me lično poznaju, znaju da nikada ni u privatnom životu ne psujem, ali kad vlast nema argumente za kritiku, ona se služi izmišljanjem i klevetanjem. Zapravo, vlast je ta koja generiše incidente sa ciljem da Narodna skupština izgubi važnost u javnosti, da se sva politička moć prebaci u vladu i koncentriše u rukama Aleksandra Vučića.

Na osnovu čega to tvrdite?

Svi incidenti koji su se desili generisani su od predsedavajućih sednicama, jer se opoziciji ne dozvoljava replika, isključuju se mikrofoni, a sve to se u spinovanim saopštenjima SNS-a prikazuje kao nasilje opozicije, koja „preti”, „psuje”. Njihov interes je da Narodna skupština bude dezavuisana ružnim scenama, koje će odvratiti ljude da gledaju prenose, a to je jedino mesto gde može da se čuje glas opozicije i duel vlasti i opozicije, toga nema na velikim televizijama.

Vlast jeste najodgovornija, ali čini se da opoziciju ljuti što naprednjaci odgovaraju kad ih neko, na primer, ko je dugo bio na vlasti, optuži što nisu ranije doneli zakon o nasilju u porodici, imate li vi problem s tim?

Ne, naprotiv. Ja pozdravljam skupštinsku polemiku u kojoj se suprotstavljaju stavovi, ali o zadatoj temi. Međutim, vlast vrlo često odgovara ličnom diskvalifikacijom opozicije, ulaženjem u lični život, vređanjem na najsramniji način. Drugo, i ono malo vremena što ima opozicija, vlast joj uskraćuje, tako se, na primer, na svaki pomen Aleksandra Vučića u negativnom kontekstu isključuje mikrofon, to pokazuje da vlast ne može da podnese postojanje ozbiljne opozicije. Oni su navikli na DS s kojim su uvek mogli da se obračunaju tako što bi ih podsetili šta su sve loše uradili. Sa Dverima je teže, mi nismo bili na vlasti, pa se s nama obračunavaju ličnim uvredama…

Kao na primer da imate akcenat kao „kafanski pevač sa Ibarske magistrale”.

Jeste. SNS očito mnogo boli što su, između ostalog, Dveri pobedile na deset biračkih mesta u Čačku i što sam ja u svom rodnom selu dobio 40 odsto glasova, a u kvartu Čačka u kojem živim 37 odsto, to su glasovi ljudi koji me poznaju. Ja sam ponosan na svoj kraj, a Aleksandar Martinović nije mene uvredio time što je rekao, on se tako podsmevao i uvredio ljude iz zapadne Srbije, to je veoma ružno i to govori o njemu.

I šta je sledeći korak, pošto Aleksandar Martinović neće biti smenjen?

Opozicija treba hitno zajednički da inicira smenu Maje Gojković, bilo bi veoma važno da se otvori skupštinska rasprava o tome. Opozicija mora da insistira na tome da ogoli naprednjački način rukovođenja Narodnom skupštinom, da građani vide da se SNS uplašio opozicije, pa nasiljem pokušava da joj zabrani reč.

Izvor: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here