Home U fokusu Koliko nas glasačkih listića čeka u aprilu?

Koliko nas glasačkih listića čeka u aprilu?

122
0
Izbori ilustracija - Srbija izbori
Foto: N1

Priča da bi na proleće zajedno sa predsedničkim mogli da se održe i vanredni parlamentarni izbori mogla bi biti poruka Dačiću i Ljajiću da bez mnogo zatezanja podrže kandidata SNS-a

Ako se obistine spekulacije o „združenom” glasanju na proleće, onda bi stavka vanredni parlamentarni izbori trebalo da postane redovna u budžetu. A umesto opšteprihvaćenih 100 dana „medenog meseca” vlade, koja se bira na mandat od četiri godine, Vučićevom timu bi, srazmerno, pristajalo otprilike 25, pošto bi mu vlade u proseku trajale po godinu dana. To, dakle, ako na proleće, uz redovne predsedničke izbore, budu organizovani i novi vanredni izbori za Narodnu skupštinu, verovatno i uz prevremene izbore za Skupštinu Beograda.

Istovremeno saznanje više štampanih medija o takvom scenariju, koji se, navodno, aktuelnom premijeru mota po glavi, ima i dodatak – da će ti izbori biti 9. aprila. Datum je sasvim moguć, ali kako „Politika” nezvanično saznaje, šanse za republičke izbore ipak su male. Između ostalog i zbog toga što Vučiću ipak ne bi bilo prijatno da pred biračima brani tu odluku, budući da je pre manje od mesec dana obeležio 100 dana ove vlade.

Opozicionari Sanda Rašković-Ivić i Boško Obradović već su tvitovali da bi ti izbori značili da Vučić ne zna šta da radi i da zbog toga pribegava izborima. Ili, kako je tvitovao lider Dveri: „Vučić je osam meseci vladao bez kontrole Narodne skupštine i čim smo počeli da ga kontrolišemo, on bi ponovo na izbore kako ne bi imao kontrolu!”

Naravno, scenario objedinjenih izbora ipak nije nemoguć, jer su dobici primamljivi – vetar u leđa predsedničkom kandidatu vlasti i mogućnost da se neko iz „razigrane” opozicije spusti ispod cenzusa. Opet, prema našim saznanjima, priča o objedinjenim izborima mogla bi da bude zapravo poruka Ivici Dačiću i Rasimu Ljajiću da bez mnogo zatezanja i zahteva podrže kandidata SNS-a. Bio to Tomislav Nikolić ili sam Aleksandar Vučić, za koga postoje procene da ima velike šanse da pobedi već u prvom krugu.

Kako god bilo, mogućnost zajedničkih izbora na više nivoa, osim Vučiću i naprednjacima, malo kome odgovara. Sve druge stranke su se, povrh svega, prilično finansijski iscrple na poslednjim izborima.

Ipak, Goran Ješić (DS) nije klonuo duhom i ima spremljenu taktiku, objavljenu na „Tviteru”: „Eto, raspiše i parlamentarne izbore, pro-EU opozicija podrži Sašu Jankovića i izađe na jednoj listi! I Saša u 2. krugu i 90 mandata opozicije!”

Kako „Politika” nezvanično saznaje, koalicioni partneri SNS-a SPS i SVM ne bi bili iznenađeni ukoliko bi sa predsedničkim izborima bili održani i vanredni parlamentarni izbori. Ipak, iako postoji mogućnost da kao deo vladajuće koalicije podrže zajedničkog predsedničkog kandidata, razgovori na ovu temu nisu vođeni, a u ovom strankama smatraju da bi o tome moglo da bude reči početkom februara.

Naš izvor iz SVM-a nezvanično navodi da bi ključni razlog za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora bilo stanje u Skupštini Srbije i ponašanje nekih opozicionih poslaničkih grupa, pre svih pokreta Dosta je bilo. On navodi da još nije doneta konačna odluka o tome, ali da ih spajanje izbora ne bi iznenadilo.

U Socijalističkoj partiji Srbije, pak, navode da odluku o izborima i strategiji očekuju od lidera Ivice Dačića i uveravaju da do sada nisu dobili nikakve informacije. Navode da su iz medija saznali za 9. april i da nemaju ništa protiv da se tog dana održe izbori, ali da ne znaju da li će istog dana biti održani i vanredni parlamentarni izbori.

„Sve je moguće i otvoreno. Mislim da su šanse 50-50 odsto da istovremeno budu održani i predsednički i vanredni izbori, a sasvim je moguće da o istom trošku idemo i na beogradske izbore. Ukoliko se Vučić i Dačić dogovore, imaćemo zajedničkog predsedničkog kandidata, a što se tiče beogradskih izbora, gotovo je izvesno da ćemo imati svog kandidata za gradonačelnika, a to će najverovatnije biti Aleksandar Antić”, navodi naš izvor iz SPS-a.

U SNS-u niko juče nije hteo da komentariše sve ove spekulacije. Jedan od članova Predsedništva SNS-a kaže da je velika verovatnoća da dođe do objedinjenih izbora 9. aprila i kao razlog navodi jaču podršku predsedničkom kandidatu koji će najverovatnije biti Tomislav Nikolić.

Prema onome što su donedavno govorili, opozicija uglavnom nije očekivala ovakvu mogućnost. Ali lider DJB Saša Radulović u sredu je govorio o potrebi da se napravi dogovor „u paketu” za predsedničke, parlamentarne i gradske izbore, iako je pominjao njihove redovne termine. Da li je ipak imao u vidu opciju istovremenih izbora i da li to znači da je DJB spreman za tu varijantu?

„Sa premijerom koji je uzurpirao svu vlast u državi i čija je jedina preokupacija kako da je zadrži i ne može drugačije da se planira delovanje”, kaže Radulović za „Politiku”, dodajući da je „Srbiji potrebna promena političke scene, smena generacija i ljudi koji imaju znanje, integritet i volju da spasu Srbiju iz živog blata partokratije u kojoj je drži Aleksandar Vučić, koji kao lutkar upravlja svojim nesposobnim, a alavim partijskim i medijskim lutkama”.

Ipak, naglašava da se DJB ne rukovodi namerama premijera, „jer se one menjaju iz sata u sat, u skladu s njegovim strahom od gubitka apsolutne vlasti i rejtinzima”. Radulović još kaže: „Mi imamo plan da se sistem promeni i potpuno nam je svejedno koju će taktiku da izabere uplašeni premijer, jer je naša namera da ga pobedimo i rukovodimo se našim planom u koji verujemo, a ne probnim balonima koje nam premijer šalje preko svojih medija.”

Mogućnost parlamentarnih izbora na proleće je otvorena, smatra politički analitičar Dragoljub Anđelković, ali misli da je to ipak manje verovatno. To, kako objašnjava, zavisi od odnosa, s jedne strane, između vlasti i opozicije („ako bude previše ekscesa u parlamentu i ako parlament ne može efikasno da funkcioniše”) i, s druge strane, ako unutar vladajuće koalicije bude dosta nesuglasica, odnosno ako se ne dogovore oko zajedničkog predsedničkog kandidata.

„Logično je da vladajuća koalicija ima u ovakvoj situaciji jedinstvenog kandidata, s obzirom na to da je vrlo snažna i homogena i da ima veliku većinu i logično je da će SNS insistirati na tome. A ako se ne dogovore, to povećava šansu da se ide na parlamentarne izbore, jer nema sumnje da istovremeni izbori za SNS imaju sinergijski efekat. S druge strane, opozicione partije i koalicioni partneri SNS-a sve to će teže izgurati. To jeste jedna vrsta poruke SNS-a da, ako koalicioni partneri žele s njima čvrstu i dugoročnu saradnju, onda moraju da se dogovore oko zajedničkog predsedničkog kandidata”, ocenjuje Anđelković.

Na pitanje kakve su šanse da taj kandidat bude Nikolić, a kakve da možda bude Vučić, on kaže da SNS tom pitanju pristupa tehnokratski, da obavlja više istraživanja, kako anketnih, tako i fokus grupa, i na osnovu toga će doneti odluku.

„Kako sada stvari stoje, Nikolić ima šanse da uđe u drugi krug, ali male su šanse da može da pobedi jakog kandidata u drugom krugu. To nameće SNS-u potrebu da traži jačeg kandidata. Za sada nisu doneli odluku, ali meni deluje da je za njih ipak najsigurnije da to bude Vučić”, navodi Anđelković.

Izvor: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here