Home Izbori Izveštaj REM koji „ne postoji“ pokazuje favorizovanje SNS-a

Izveštaj REM koji „ne postoji“ pokazuje favorizovanje SNS-a

126
0
REM - Srbija izbori
Foto: N1

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ne poseduje izveštaj o ponašanju medija tokom predizborne kampanje, saopštio je NUNS, nakon što je dobio informaciju od tog tela. Bivša članica REM-a, novinarka Gordana Suša međutim tvrdi da je videla deo tog izveštaja i da pokazuje da je vladajuća politička opcija favorizovana.

Umesto izveštaja o radu medija tokom predizborne kampanje, na naslovnoj strani internet prezentacije Regulatonog tela za elektronske medije još uvek se nalazi pravilnik o obavezama emitera u predizbornoj kampanji iz juna 2015. i najčešća pitanja emitera koja su u vezi sa kampanjom.

A kada zatražite izveštaj, odgovor dobijete tek nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja. I bude ovakav: “Obaveštavamo vas da ne posedujemo ‘Izveštaj o nadzoru nad radom emitera tokom predizborne i izborne kampanje za parlamentarne izbore održane 24. aprila 2016. godine’ iz kog razloga nismo u mogućnosti da vam označeni dokument stavimo na uvid.”

Novinarka Gordana Suša, doskorašnja članica REM-a je, kaže, neprijatno iznenađena obaveštenjem da izveštaja nema. Tvrdi da je, pre nego što joj je istekao mandat krajem marta, videla izveštaj o prvoj nedelji kampanje i o njemu razgovarala sa drugim članovima tog tela

“Prve nedelje kampanje smo imali izveštaj, fantastičan izveštaj monitoring službe, u kome se već video trend koji je kasnio bio toliko jak. Već je tada bio izveštaj – to mogu da potvrdim – i tada je doneta odluka da kao hajde nećemo svake nedelje objavljivati, nego jednom mesečno kako to ne bi bio pritisak na medije“, navodi Suša.

Suša kaže da su u izveštajima bila zapažanja slična onima koje su nakon izbora objavilre nevladine organizacije BIRODI ili CRTA.

“Neke partije bukvalno nisu imale ni 30 sekundi dok je vladajuća koalicija imala po 200-300 puta više prostora. Ja sad govorim napamet, ali to mi je olstalo u sećanju, a to su pokazala i neka druga nezavisna istraživanja. E zašto se to ne objaljvljuje, to je za mene interesantno“, ocenjuje Suša.

I u NUNS-u su neprijatno iznenađeni Sušinim tvrdnjama. Jovana Gligorijević kaže da to po kazuje da Regulatorno telo za elektronske medije nema legitimitet za rad.

„Ili REM dovodi u zabludu NUNS odbijanjem da da izveštaj i tvrdnjom da ga nema ili ga krije zato što je po nekoga nepovoljan. U svakom slučaju, zaključak je da REM ne radi dobro svoj posao, odnosno ne radi ga nikako“, ocenjuje Jovana Gligorijević.

Ovo nije prvi put da REM izaziva kontroverze u javnosti. Nevladine organizacije, strukovna udruženja i brojni ugledni pojedinci više puta su ukazivali na propuste tog tela, od upitnog kvaliteta i sumnjivog izbora članova upravnih odbora RTS-a i RTV-a, preko sporog reagovanja na nasilje, govor mržnje i eksplicitne scene u rijaliti programima, do izostanka reakcije na ubistvo počinjeno nakon jedne TV emisije.

Prvi čovek Saveta REM-a Goran Petrović nije bio dostupan na broj telefona poznat redakciji N1.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here