Home Izbori Vučić izdao nalog da se SNS priprema za vanredne izbore

Vučić izdao nalog da se SNS priprema za vanredne izbore

125
0
Aleksandar Vuccich KZSS 11
Foto: Darko Ćirkov

Lider naprednjaka pozvao stranačku bazu da se uz glasanje za predsednika dobro organizuje i za parlamentarnu trku, koja bi bila održana 9. aprila

RUKOVODSTVO Srpske napredne stranke prenelo je nalog svojoj partijskoj bazi da se pripremaju i za opciju vanrednih parlamentarnih izbora, koji bi mogli da budu održani zajedno sa predsedničkim 9. aprila – saznaju „Novosti“.

Prema našim informacijama, premijer i lider SNS Aleksandar Vučić već je dao i do znanja ministrima na sednici Vlade da bi moglo da dođe do glasanja za Narodnu skupštinu na proleće iduće godine.

Glavna dilema je još, kako prenose naši izvori, da li će kandidat za šefa države ispred najjače stranke biti Tomislav Nikolić ili Vučić. Navodno, veliki je pritisak stranačke baze da se lider SNS uključi u političku trku za funkciju na Andrićevom vencu, pošto procenjuju da bi pobedio u prvom krugu.

Ipak, prema našim informacijama, ni prvi čovek naprednjaka nije definitivno prelomio da li će se izlaziti i na republičko glasanje, ali zbog političke atmosfere u parlamentu i u društvu on ne isključuje opciju da se ponovo proveri legitimitet na svim nivoima.

U iščekivanju konačne odluke s vrha, naprednjačka baza dobila je instrukcije da sve stranačke resurse podignu u stanje pripravnosti, za slučaj održavanja „opštih izbora“. Slična direktiva izdata je i u ostalim strankama vlasti.

Najava mogućnosti vanrednih izbora uzburkala je i opozicioni tabor. Lideri proevropskih stranaka još jednom listom pozivaju na dogovor o zajedničkom kandidatu, ali i dalje bez konkretnih predloga o imenima. Ponovna pregrupisavanja najavljuju se i u nacionalnom bloku, gde bi DSS i Dveri ponovo mogli da nastupe zajedno, ukoliko se bude glasalo za parlament.

Predsednici SDA Sandžaka i Zajedno za Šumadiju Sulejman Ugljanin i Veroljub Stevanović sastali su se u petak u Novom Pazaru i poručili da bi regionalne stranke trebalo da imaju zajedničkog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima.

Pri donošenju konačne odluke da li ići na raspisivanje parlamentarnih sa predsedničkim izborima, prema mišljenju analitičara Dejana Vuka Stankovića, sigurno će biti uzeto u obzir da bi to bila sigurnija opcija za SNS, jer ima najpopularnijeg lidera, pa bi njegova harizma bila „dobitna kombinacija“.

– Ali od velikog značaja bilo bi i obrazloženje zbog čega se u roku od godine ponovo ide na vanredne izbore. Sledeće godine bi opozicione stranke morale da se bore za opstanak i nisam siguran da bi svi uspeli u tome. Pitanje je i kako bi se postavili: da li bi išli u četiri kolone ili bi ujedinjeni tražili modus da opstanu.

O procenama da bi opšti izbori išli naruku Tomislavu Nikoliću ukoliko bude kandidat za predsednika, Stanković kaže:

– Nikolić nije loš kandidat, ali je bolji „u paketu“ sa Vučićem, kao najpopularnijim političarem.

Na eventualnim parlamentarnim izborima 2017. profitirale bi partije jakih lidera i s dobrom infrastrukturom, a to su pre svih SNS i SPS, kao i DS, ukoliko je sačuvao bazu – smatra profesor Zoran Stojiljković:

– Zajednički izbori bili bi dobri po svakog ko bude kandidat SNS. Međutim, kako bi to bili četvrti skupštinski izbori za pet godina, treba imati u vidu da se takvim gomilanjem gube kriterijumi prema kojima se meri efektivnost neke vlasti i lično ne vidim potrebu za tim.

Izvor: www.novosti.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here