Home Izbori Mediji: Na proleće i vanredni izbori

Mediji: Na proleće i vanredni izbori

132
0
Izbori  - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Srbiju na proleće 2017. čekaju predsednički izbori, ali je nekoliko medija poslednjih dana najavilo mogućnost istovremenog raspisivanja i parlamentarnih izbora.

O mogućnosti da se posle samo jedne godine na listićima ponovo zakoružuju izborne liste, ne samo ime predsedničkih kandidata pišu „Novosti“, „Blic“ i „Kurir“.

„Blic“ saznaje da će se prvi krug predsedničkih izbora održati 9. aprila, kao i da se u Nemanjinoj „nezvanično navodi da bi zajedno mogli biti raspisani i vanredni parlamentarni“.

Ipak, list uz ogradu da je to „trenutno manje izgledno“, podseća da je moguć i scenario po kome bi se premijer Aleksandar Vučić odlučio za kandidaturu na predsedničkim izborima, dok bi Skupština samo izglasala novog premijera, za šta ni nisu potrebni izbori.

I „Danas“ iz svojih izvora ima informacije da bi premijer Aleksandar Vučić mogao da se lično kandiduje na predsedničkim izborima, ali i da je moguće da uz predsedničke izbore budu raspisani, ne parlamentarni, već gradski izbori u Beogradu.

Kao potencijalni novi gradonačelnik glavnog grada navodno je viđen bivši ministar pravde i blizak Vučićev saradnik Nikola Selaković.

Međutim, Vučić je u nekoliko navrata govorio da njega predsednička funkcija ne interesuje, najavio je da o predsedničkim izborima neće govoriti do njihovog raspisivanja, a poslednji put kada je upitan o spekulacijama on je „zamolio da ne odgovori“.

Tako „Kurir“ piše da je premijer i lider SNS već doneo odluku, da podrži kandidaturu aktuelnog predsednika i bivšeg predsednika stranke Tomislava Nikolića.

Za razliku od „Blica“, ovaj list navodi da će vanredni parlamentarni izbori biti „najverovatnije raspisani“ i to kako bi „potvrdili dominaciju SNS u parlamentu“. Takođe, u „paketu“ bi, prema „ekskluzivnim saznanjima“ lista, trebalo da budu raspisani i beogradski izbori.

„Večernje novosti“ su o toj mogućnosti pisale i pre nekoliko dana, a sada donose tekst u kome se navodi da su takva saznanja sada i potvrđena i to u vrhu vladajuće koalicije.

„Kako je naš list prvi objavio još pre dva dana, vodeći ljudi državnog vrha ozbiljno razmatraju opciju da se istovremeno sa trkom za šefa države raspišu i novi izbori za republičku Skupštinu“, navode „Novosti“.

Oni tvrde da je taj scenario najbližim saradnicima i ministrima nagovestio baš premijer.

„Do provere legitimiteta vlasti na parlamentarnom nivou moglo bi da dođe zbog očiglednog skupštinskog haosa koji traje već nedeljama i praktične paralize rada najvišeg doma“, piše list.

U tom slučaju predsednički kandidat SNS bi bio Tomislav Nikolić, a prvo lice kampanje Aleksandar Vučić.

Državni zvaničnici se nisu oglašavali povodom ovih medijskih saznanja.

Ako ih bude, biće za manje od godine od prošlih

Prethodni parlamentarni izbori u Srbiji, takođe vanredni, održani su 24. aprila, a raspisao ih je u martu 2016. predsednik Tomislav Nikolić.

„Došlo je vreme za ispitivanje podrške, jer reforme su ozbiljne i teške i zato je potrebno da se građani izjasne – da li podržavaju reforme ili postoji neka bolja ideja i možda neko drugi ko zaslužuje poverenje građana“, rekao je tada Nikolić.

Odluku je nešto ranije doneo premijer Vučić, koji je rekao da mnogo rizikuje, ali da želi izbore koji će biti svojevrstan referendum.

„Hoćemo li da Srbija 2020. bude moderna evropska zemlja koja će da ima najbolju saradnju sa Rusijom ili nećemo? Da li ćemo da vraćamo Srbiju u prošlost? Srbija ima priliku da bira između budućnosti i prošlosti. Prošlost je ono što smo imali, urušavanje ekonomije, pljačkaška privatizacija, prošlost je sa druge strane da imate šovinizam, regionalne sukobe, unutrašnje sukobe i pre svega gubljenje ugleda na međunarodnom planu“, rekao je Vučić.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here