Home Izbori Potraga za predsedničkom kuglicom

Potraga za predsedničkom kuglicom

127
0
Saša Janković - Srbija izbori
Foto: Politika/ D.Jevremov

Nakon što je ombudsman Saša Janković optužio premijera za državni udar, a naprednjaci Jankovića nazvala šibicarem i prevarantom, u Srbiji kao da je počela predsednička kampanja

Ni dva dana pošto je optužio Aleksandra Vučića da izjavama da se neće rušiti bespravni objekti Muamera Zukorlića u Novom Pazaru sprovodi „državni udar” i „suspenduje zakone”, oštre reakcije naprednjaka na račun Saše Jankovića ne smiruju se. Prekjučerašnjim ocenama da je zaštitnik građana „šibicar” i „prevarant”, Srpska napredna stranka juče je priključila i ocenu da je ombudsman „diletant”. To je izjavio poslanik SNS-a Vladimir Orlić, iznoseći stav da se Janković „samo bavi političkim marketingom”, pa stoga „može da očekuje i politički odgovor”.

Ipak, i deo opoziciono nastrojene javnosti video je u poslednjem istupu ombudsmana težnju da pređe u političku arenu. Tim pre što je lider Nove stranke Zoran Živković najavio u nedelju da će do kraja novembra ili početkom decembra biti poznato ko će biti predsednički kandidat opozicije na izborima iduće godine. A o mogućnosti da to bude upravo Janković, mediji spekulišu poslednju godinu dana, pri čemu ni zaštitnik građana nikad nije zatvarao vrata za tu mogućnost, mada se nije ni decidirano izjašnjavao o tome.

Jankovićeve poruke, prema mišljenju analitičara Dragoljuba Anđelkovića, namenjene su prvenstveno opoziciono orijentisanoj javnosti i političkom spektru kojem ona gravitira. Namera ombudsmana je, dodaje, da se dizanjem tenzija na relaciji s Vučićem predstavi kao taj koji je spreman da najžešće napadne premijera i sve mu kaže kako bi učvrstio svoju poziciju u opozicionom delu političke scene.

„Čini mi se da je to jedna vrsta bumeranga – on gađa Vučića, a zapravo mu je cilj da pogodi protivkandidate za mesto zajedničkog predsedničkog igrača. Mislim da je Janković u strašnoj panici jer se oseća ugroženim sa strane gde je mislio da je siguran. U priču o predsedničkim izborima ozbiljno se ubacuje Vuk Jeremić, a opozicione partije proizašle iz Demokratske stranke i još neke koje bi mogle da podrže zajedničkog opozicionog kandidata sada i ne razmatraju mogućnost da to bude Janković. U takvim okolnostima Jeremić je popularniji od Jankovića”, ocenjuje Anđelković.

Nasuprot tome, Bojan Klačar iz Cesida smatra da, iako najoštrija do sada, poslednja reakcija Jankovića je negde na tragu onoga što je i ranije bio njegov stav.

„Ona je po tonu bila oštrija, ali nije i iznenađujuća. Generalno, u poslednje vreme postoji niz situacija u kojima se Janković oglašavao i koje su imale priličnu dozu kritičnosti rada vlade, ali bi se reklo da on tu izražava jednu vrstu doslednosti da reaguje na sve što smatra problematičnim, a u opisu je njegovog posla. Ne bih mogao da tvrdim da je to deo kampanje i da je rešio da se kandiduje na predsedničkim izborima”, kaže Klačar.

Ako se ipak upusti u predsedničku trku, Janković bi morao da podnese ostavku, budući da bi izbori trebalo da budu održani najkasnije u maju 2017. Ukoliko pak ne uđe u trku za Andrićev venac, mandat mu ističe na leto sledeće godine. U tom smislu, Klačar kaže da se poslednji istupi ombudsmana mogu posmatrati i na taj način da „što mu se više približava kraj mandata on ima veću slobodu za kritiku”.

„Ipak, sve što je govorio poslednje godine ili dve na istom je tragu onoga što je rekao pre dva dana, ali nije iznenađujuće jer je Janković zadržao dozu doslednosti u svemu tome”, dodaje Klačar.

Za razliku od njega, Anđelković smatra da zaštitnik građana sada gleda da bude „maksimalno borben, pa i agresivan, kako bi sebe markirao kao igrača za budućnost”.

„Uskoro će da izgubi funkciju, a ne zna šta će sutra raditi. Izmakla mu se pozicija sigurnog zajedničkog kandidata opozicije i sada mu je najzgodnije ako napadne Vučića jer nema šta da izgubi, a možda će moći da to kapitalizuje u budućnosti stvaranjem nekog rejtinga na osnovu sadašnjeg ponašanja koji bi mu omogućio da formira svoju partiju ili se uključi u neku opozicionu stranku”, ističe Anđelković.

Podrška naprednjacima u osudi Jankovića stigla je prethodnih dana i od njihovih koalicionih partnera, poput Pokreta socijalista, ali i Ivice Dačića. Lider Socijalističke partije Srbije i šef diplomatije kazao je da Vučić nije rekao da zakon ne važi za Zukorlića, već da se mora voditi računa o stabilnosti i izbegavanju širih sukoba, a problem rešiti dogovorom. Otkrivši da je kao ministar unutrašnjih poslova u vladi Mirka Cvetkovića „po političkom nalogu Demokratske stranke povlačio žandarmeriju iz Novog Pazara”, Dačić je konstatovao da se Janković tada „nije oglašavao”.

Očekivano, juče se oglasio i Muamer Zukorlić, narodni poslanik i lider Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), čije se ime dovodi u vezu s podizanjem novopazarskih bespravnih objekata. Istakavši da je premijer Vučić u pogledu njihovog rušenja postupio „državnički” i pokazao da „slovo zakona ne sme da bude sredstvo političkog obračuna”, bivši muftija je optužio ombudsmana da „huška državu protiv građana”.

„Zaštitnik građana je kao advokat odbrane, on ne može da bude na strani tužioca nikada u odnosu na svog klijenta, a građani su klijenti zaštitnika građana. Ovo je paradoks”, ocenio je Zukorlić, a prenosi Tanjug.

Nasuprot tome, podršku ombudsmanu pružili su Saša Radulović i samostalni poslanik Đorđe Vukadinović. Lider Pokreta „Dosta je bilo” izneo je stav da je Janković „žrtva nasilja SNS-a” oličenog u saopštenjima te partije, a Vukadinović je ocenio da zaštitnik građana svojim istupom „nije izašao iz domena posla kojim se bavi”.

Da Janković nije iskoračio iz svojih ovlašćenja smatra i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević, koji navodi da ocenu ombudsmana o državnom udaru treba staviti u navodnike.

„On je zaštitnik građana i treba da kaže šta misli o tom problemu. Šta će da preduzme dalje, videćemo. Janković može da da nalog nadležnim organima da postupaju u skladu sa zakonom, a ako ne postupaju i prođe rok od 30 dana on može da predloži da se ti organi koji nisu obavili posao po zakonu smene. Da li će to da se desi, zavisi od drugih. Ja mu dajem punu podršku”, navodi Ivošević.

Ćutanje države pred bespravnom gradnjom u Novom Pazaru, dodaje, zaslužuje još jaču osudu jer je „vladavina prava prva prepreka na putu prema EU, a nje kod nas nema”.

„Kad je u pitanju šef države ili Zukorlić, bespravna gradnja se ne ruši, a kad je reč o Savamali, onda se ruši pod fantomkama zbog Vučićevih partnera koje je on doveo iz Emirata. To ne liči ni na pravo, ni na pravdu. Najzad, rušenje nije posao šefa vlade već nadležnih organa. Samo zbog toga Brisel treba da nam kaže – gospodo, vi niste za Evropu. Ali, i oni su neiskreni jer im je svejedno kako se ponašate u određenim situacijama ako to njima prija, kao kad smo Briselskim sporazumom nadležnosti naših organa preneli na institucije Kosova, koje kao državu ne priznajemo”, zaključuje Ivošević.

Izvor: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here