Home Izbori Podrška Jeremiću ako bi se borio za siromašne

Podrška Jeremiću ako bi se borio za siromašne

130
0
Borko Stefanović - Srbija izbori
Foto: Fonet/ Aleksandar Levjaković

*Vučiću će biti teško da Nikoliću objasni da ne može da se kandiduje. Možda će čak Vučić morati da mu zauzvrat legalizuje vikendice na Savi, što nije mala žrtva *Srbija ne treba nikome da uvodi sankcije, jer je sama bila najveća žrtva sankcije

Ukoliko se Vuk Jeremić izjasni i potvrdi kandidaturu i nastupi sa demokratskom platformom, ako taj njegov program bude okrenut nezaposlenim i siromašnim, ako bude protivnik politike ličnog bogaćenja, bahaćenja, porasta nezaposlenosti, pljačkaške privatizacije, progona neistomišljenika i pritisaka na medije onda će imati podršku Levice Srbije.

Mislim da je Saša Janković odličan zaštitnik građana i da je u više stvari bio svetlo u ove četiri tamne godine. Svakako mi je prihvatljiviji od bilo koga sa režimske strane. Nova lupeška klasa stasava na našim leđima i hoće još. Pitao bih između ostalog kandidate opozicije šta će uraditi sa Pinkom i Informerom kada jednom pobede i šta sa partijskim zapošljavanjem i preduzećima. Tu nema odgovora, kaže za Danas Borko Stefanović, lider Levice Srbije.

*Hoćete li podržati Vuka Jeremića za predsednika Srbije ukoliko se odluči za kandidaturu?

– Koliko znam Vuk Jeremić se još nije izjasnio o svojoj eventualnoj kandidaturi, tako da još nisam čuo sa kakvom platformom bi nastupio. Principijelno mislim da se Vučić ne ruši drugom ličnošću, jer odgovor na „vučićizam“ mora biti politički. Ukoliko se Vuk Jeremić izjasni i potvrdi svoju kandidaturu i nastupi sa jednom demokratskom platformom, ako taj njegov program bude okrenut nezaposlenim i siromašnim, ako bude protivnik politike ličnog bogaćenja, bahaćenja, porasta nezaposlenosti, pljačkaške privatizacije, progona neistomišljenika i pritisaka na medije, onda će imati podršku Levice Srbije.

*Koju politiku u odnosu prema Kosovo i Rusiji mora da zastupa kandidat kojeg biste podržali?

– Sa Prištinom nastavak dijaloga i bilateralni sporazum a sa Rusijom najbolje moguće odnose.

*Treba li Srbija da uvede sankcije Rusiji?

– Srbija ne treba nikome da uvodi sankcije, jer je sama bila najveća žrtva sankcije i svi mi smo proživeli to da uvođenje sankcija nije nanelo štete političkoj oligarhiji, već isključivo građanima.

*Da li vam je prihvatljiv Saša Janković, kao kandidat opozicije ili samostalni kandidat?

– Mislim da od jedne časne nezavisne državne institucije ne treba stvarati političku stranku, time bi se i Zaštitnik građana ali i opozicija samo kompromitovali. Inače mislim da je Janković odličan zaštitnik građana i da je u više stvari bio svetlo u ove četiri tamne godine. Svakako mi je prihvatljiviji od bilo koga sa režimske strane.

*Imate li vi svog favorita za predsednika Srbije?

– Imam stranku Levicu Srbije i njen program, to su moji favoriti. Ako ne bude nikoga drugog, ja ću zastupati te ideje. Moguće je da ću se kandidovati za neku poziciju od interesa za građane ako to organi LS odluče. Za koju, videćemo.

*Razmišljate li da se kandidujete za predsednika?

– Ne, zaista sada o tome ne razmišljam. Vidim da se olako odbacuje važna ideja o zajedničkom kandidatu opozicije koji bi mogao da uruši Vučićev štetočinski režim i da ima i previše kandidata i sujeta i lažnih veličina. Videćemo za šta ću se kandidovati.

*Mislite li da će Vučić da se kandiduje na predsedničkim izborima?

– Nezahvalno je prognozirati ali svaki kandidat koji dolazi od te političke opcije je lično Aleksandar Vučić, od mesne zajednice do predsednika države. Biće mu teško da Nikoliću objasni da ne može da se kandiduje. Možda će čak Vučić morati da mu zauzvrat legalizuje vikendice na Savi, što nije mala žrtva. Svako koga režim podrži ima velike šanse i jeste kandidat kontinuiteta vučićizma – toksične ideologije bede, nezaposlenosti, rasprodaje i prodaje, bahatosti u otimanju narodnih para. Biće to ujedinjeni kandidat Savamale i svih drugih rušenja ove države.

*Ukoliko se Vučić ne kandiduje, ko bi mogao da bude kandidat SNS? Tomislav Nikolić ili neko drugi i ko prema vašem sudu?

– Svi su oni Vučićeve marionete i pioni u rukama njegovih banaka i bogataške oligarhije. Nova lupeška klasa stasava na našim leđima i hoće još. Pitao bih između ostalog kandidate opozicije šta će uraditi sa Pinkom i Informerom kada jednom pobede i šta sa partijskim zapošljavanjem i preduzećima. Tu nema odgovora, nažalost. Kod LS ima.

*Kako ćete se vi koji sebe smatrate levičarom, u sistemu kakav je u Srbiji boriti za vrednosti levice? Snaga vaše ideje među građanima videla se na poslednjim izborima.

– Upravo je suprotno, snaga naše ideje se nije videla na izborima, paradoksalno ali upravo je to pokazatelj koliko je ta ideja značajna, jer se na programu protiv te ideje ujedinila i vlast i opozicija. Veliki smo neprijatelji i na to sam ponosan. Radili smo svega tri meseca pre izbora sa minimalnim sredstvima. Naša snaga će tek da se vidi. Smešni su mi ovi što nas prozivaju za rezultat, a sami ni blizu ne bi dobili. Naučili smo lekciju i idemo dalje sa novim, mladim ljudima u borbu za Srbiju koja radi i živi od svog rada i Srbiju slobode i jednakosti.

Izvor: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here