Home Izbori Jovanović: Licitiranje imenom kandidata nije dobar početak

Jovanović: Licitiranje imenom kandidata nije dobar početak

121
0
Čedomir Jovanović - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da licitiranje sa imenom kandidata nije najbolji početak kampanje.

Beograd — Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da licitiranje sa imenom kandidata nije najbolji početak kampanje.

On je naveo da njegova stranka želi da razgovara sa DS, SDS, LSV, pokretom „Dosta je bilo“ i manjinskim partijama o konceptu saradnje, programu i kandidatu za predsednika.

Jovanović je rekao da Srbiji nisu potrebne reprize „raznih Lilića i Milutinovića“ i da je neprihvatljiv i novi mandat (Tomislava) Nikolića.

„Jasno je da licitiranje sa imenom kandidata nije najbolji početak kampanje. Lično mislim da je bolji put onaj koji je karakterističan za razvijene demokratske zemlje u kojima se u okvirima stranaka održavaju preliminarni izbori koji pružaju priliku svima koji imaju ambiciju da se kandiduju, a građanima da sami utiču na izbor po njima najboljeg kandidata“, naveo je Jovanović u izjavi medijima.

Kako je rekao, zna da u Srbiji to do sada nije bio slučaj, ali ako postoji želja da se promeni situacija u zemlji, onda se mora menjati i ponašanje.

Zato mu se, kaže, ideja o pružanju šanse građanima koji su članovi tih stranaka da u okviru njihovog bloka između više imena izaberu nekog za koga znaju da će ih najbolje predstavljati na izborima i u kampanji, čini kao dobar potez, s tim što nema ništa protiv ni nekog drugog dobrog plana, ukoliko on postoji.

„Zato o tome treba razgovarati“, ocenio je Jovanović.

On poručuje da je potrebno da se omogući izbor predsednika kakvog Srbija do sada nije imala, predsednika kakvog imaju sva normalna društva u kojima se prvo misli o zajedničkim interesima, a potom o ličnim ili stranačkim.

Smatra da bi to bio dobar pristup za prevazilaženje „glupih podela“, koje zemlji troše energiju, a društvu lome kičmu i dodaje da takav način ulaska u kampanju uspostavlja jedan normalan odnos između predsedničkih kandidata i stranaka.

To je, dodaje on, preduslov ozbiljnog nastupa na izborima, jer je besmisleno očekivati od stranaka da izbore ignorišu ili od pojedinaca da u izborima budu uspešni bez stranaka koje jedino mogu da iznesu izbornu kampanju.

Nakon apela koji je grupa istaknutih javnih ličnosti uputila Saši Jankoviću, građanska demokratska opozicija je dužna da reaguje tako što će otpočeti ozbiljne razgovore o predsedničkim izborima, zaključio je Jovanović.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here